Yetki yasasıyla, Maliye'deki denetim birimleri birleştirilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Mayıs 2011 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, hızlı karar alıp uygulayabilecek yeni bir bakanlık modeline geçiyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kurulacak, yetki dağılımı değişecek

Hükümet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün onayladığı yetki yasası kapsamında kanun hükmünde kararname ile bakanlıkları birleştirmek ve idareyi yeniden düzenlemek için ilk adımı attı. Çok güçlü bir Ticaret Bakanlığı kuruluyor. Sanayi Bakanlığı bünyesindeki 4 önemli genel müdürlük Ticaret Bakanlığı'na bağlanacak. Gümrükler de müsteşarlık olarak Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlanması öngörülüyor. Sanayi Bakanlığı bünyesinde yar alan İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Esnaf Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü Ticaret Bakanlığı'na devredilecek. Bu genel müdürlüklerin denetimine tabi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu da (TESK) otomatik olarak Ticaret Bakanlığı'na bağlanacak.

SOSYAL YARDIM BAKANLIĞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yenileniyor. SÇHEK, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın Sosyal Yardım Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Maliye de değişecek

Maliye Bakanlığı bünyesindeki vergi inceleme birimlerinin birleştirilmesi çalışmaları da hızlandırılıyor. Bu kapsamda, Bakanlığın, merkez de görev yapan Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Gelirler Kontrolörleri ile taşrada görev yapan vergi denetmenleri aynı çatı altında birleştirilecek.

Bayındırlık kapatılıyor

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bağlı olduğu devlet bakanlığı kapatılıyor. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da bu yapılandırma öncesi odalarını toplamaya başladığı belirtiliyor. Bayındırlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmişti. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görevi de Ekonomi Bakanlığı altında tanımlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber