Felçli hastayı ayağa kaldırdı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mayıs 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERHAN ÖZTÜRK

Sağ tarafı felç kalan 67 yaşındaki hasta, Doç. Dr. Yusuf Kalko'nun hızlı ve yerinde müdahalesiyle normal yaşantısına geri döndü

İstanbul'da torunuyla oynarken bir anda yere yığılarak sağ tarafı felç olan Mevlüt Küçük (67), Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko'nun gerçekleştirdiği ameliyatla ayağa kalktı. Yaklaşık 8 yıl önce de damar tıkanıklığı yaşadığı için doktorların ameliyat etmeyi reddettiği Mevlüt Küçük, geçtiğimiz hafta acil olarak kaldırıldığı hastanede Doç. Dr. Yusuf Kalko tarafından muayene edilince, sağlığına kavuşma şansını yakaladı. Dr. Kalko, Küçük'ün ailesiyle bir toplantı yaptı ve onları ameliyatın riskleri konusunda uyardı.

10 DAKİKA SONRA HAREKET ETTİ

Aile, "Babamız ayağa kalksın. Bütün riskleri kabul ediyoruz" dedi. Bunun üzerine ameliyata alınan Mevlüt Küçük, yarım saat sonra artık bambaşka bir insandı. Ameliyattan kısa bir süre sonra ayağa kalkan Küçük, doktorla kolkola girip sevdiklerine el sallamaya başladı. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, gerçekleştirdiği operasyonu şöyle anlattı: "Hastanın bilinci tamamen kapalıydı. Konuşamıyor ve hareket edemiyordu. Yaşam fonksiyonları giderek yavaşlıyor ve yoğun bakım için hazırlanıyordu. Hastayı çok hızlı değerlendirdim ve MR görüntülerinde akut felç bulgularının daha yeni geliştiğini gördüm. Hızlı bir şekilde ameliyat kararı aldım. Lokal anestezi ve 'minimal invaziv' yöntemi ile hastanın şah damarı açıldı, temizlendi ve ilaç verildi. Başarılı girişim sonrası hastanın şuuru açılmaya ve hayati fonksiyonları yavaş yavaş yerine gelmeye başladı. 10 dakika sonra da felç olan sağ kol ve bacağını hareket ettirmeye başladı. Erken müdahale ve efektif girişimle hastamızın hayatını kurtardık ve normal yaşamına dönmesini sağladık. Bu ameliyat benim için riskliydi ama bir ilkti."

180 BİN HASTA BAKIMA MUHTAÇ

Türkiye'de akut inme nedeniyle yaklaşık 180 bin hastanın bakıma muhtaç olarak hayatını sürdürdüğünü belirten Kalko şunları söyledi: "Bu durum ülke ekonomisi ve sosyal yaşam için ciddi bir sorun. Hastaların yüzde 10'unu tedavi edebilirsek önemli bir başarı elde etmiş oluruz. Bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor."

AİLESİ ÖNCE İNANMADI

Erken ve etkin müdahaleyle hastasının hayatını kurtardığını belirten Doç. Dr. Yusuf Kalko Mevlüt Küçük'ün ailesine iyi haberi verdiğinde kendisine inanmakta zorluk çektiklerini, çünkü ümitlerini yitirmiş olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber