30 yıl önce ölen öğretmenin mezarı açılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2011 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 1981 yılında intihar ettiği sanılan ancak kardeşinin işkenceyle öldürüldüğünü öne sürdüğü öğretmen Ali Ekber Yürek'in Tunceli'nin Ovacık ilçesi Güneykonak köyündeki mezarı, ailesinin isteği üzerine yarın açılacak.

Afşin Yatılı Bölge İlköğretim Okulu nezarethanesinde intihar ettiği öne sürülen Ali Ekber Yürek'in kardeşi Mehmet Yürek, ağabeyinin 12 Eylül olaylarının hemen ardından işkenceyle öldürüldüğünü öne sürerek, mezarının açılması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe verdi.

Değerlendirme sonucunda, Ovacık Cumhuriyet Savcılığının gözetiminde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden bir antropolog, Adli Tıp Kurumundan bir uzman ve Bingöl'den bir arkeolog gözetiminde, Güneykonak köyündeki mezarın yarın açılması kararlaştırıldı.

Mehmet Yürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyinin 24 yaşındayken Ovacık'ın Kozluca köyünde öğretmenlik yaptığını belirterek, ağabeyine birtakım olaylar nedeniyle istinatsız ifadelerin yer aldığı belgeler imzalatıldığını iddia etti.

Ağabeyinin çeşitli nedenlerden dolayı bölgeden çıkmak zorunda kaldığını, daha sonra Kahramanmaraş'a gittiğini belirten Yürek, şunları kaydetti:

''Ali Ekber, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki arkadaşının evinde 7 Mayıs gecesi yakalanıyor. Ağabeyimle birlikte yakalanan grup, Ali Ekber'den emir aldıklarını iddia ederek suçu Ali'nin üzerine atıyor. Sıkı yönetiminin ardından çok yoğun ve sistematik işkencelere başlıyorlar. Yaptıkları işkencelerin en başında yüksekten kum torbaları atıyorlar. Daha sonra, Afşin yol su elektrik binası ve yatılı bölge okulunda işkence yapılıyor. 200 litrelik varilin içine tepe üstü koyuyorlar ve orada ölüyor. Cenazesi bize verildiği zaman yanık izleri ve kırıklar vardı. Teslim aldığımızda intihar ettiği söylendi ve babam tutanağı imzaladı, cenazeyi aldık.''

Yürek, 25 Mayıs 1981'de kardeşinin işkenceden öldüğünü düşündüklerini, bunun için mezarının açılarak suçluların yargılanmasını istediklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber