750 emekli gümrük memuru, kaçakçılara yardımcı oluyor

Haber Giriş : 10 Nisan 2005 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük eski çalışanı kaçakçının danışmanı

Akaryakıt kaçakçılığını soruşturan TBMM'deki Araştırma Komisyonu sızıntının her yolunu öğrendi ama önlem alınamayacağını fark etti. Mersin Cumhuriyet Savcısı, 750 emekli gümrük memurunun kaçakçılara danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti

Akaryakıt kaçakçılığının tüm yöntemleri bilinmesine rağmen Türkiye ekonomisine verdiği yıllık 3.5 ile 8 milyar dolar arasında zarar önlenemiyor. TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Mersin Cumhuriyet Savası Cemil Kuyu, akaryakıt kaçakçılığının Türkiye'ye Tüpraş verilerine göre yılda 8 milyar dolar, resmi verilere göre de 3.5 milyar dolar zarara neden olduğunu söyledi. Kuyu, kaçakçılığın temel nedenlerine değinirken, kaçak yollardan elde edilen katkı maddeleriyle akaryakıt elde edenlere kaçakçılıktan ceza verilemediğini, cüzi para cezalarıyla kurtulduklarından yakındı.

750 emekli memuru yakın takibe alın

Kuyu ayrıca, Gümrük Müsteşarlığından emekli yaklaşık 750 memurun gümrük danışmanlığı yaptığını ve bunların da yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Komisyon'un akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili yetkililerden aldığı bilgilere göre, kaçakçılığın tüm yöntemleri biliniyor. Ancak yetkililer, ulusal ve uluslararası mevzuat başta olmak üzere çeşitli nedenlerle kaçakçılığın önlenemediğini adeta itiraf ettiler.

Boruyu by-pass etti ham petrolü sattı

TPİC Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sadi Güngör, eşi benzeri görülmemiş bir akaryakıt kaçakçılığını da komisyon üyelerine anlattı. Güngör, "Kelkit Yumurtalık'tan gelen boru hatlımıza by-pass yaparak evin altında dahi petrol üretenleri gördük biz. 150 metre boru çekmiş adam, içerde ham petrolü alıyor, fueloili karıştırıyor, bunu kalorifer yakıtı olarak satıyor. Bir de yazıyor 'ucuz kalorifer yakıtı' diye" dedi.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber