KPSS şartı aranmadan, işçi alımı mümkün mü?

TCDD'nin işçi statüsünde toplam 24 mühendis talep eden ilanı, 4 Mayıs 2011 tarihli memurlar.net ilan servisinde yer almıştır. Ancak bu ilanda, ilginç bir özellik bulunmakta ve KPSS şartı aranmamaktadır. Ziyaretçilerimiz; yayımlanan ilanın, Türkiye İş Kurumu tarafından yürürlüğe konulan "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarina Işçi Alinmasinda Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik"e aykırı olduğunu düşünmektedir. Mevzuat çerçevesinde yapmış olduğumuz bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mayıs 2011 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 Mayıs 2011 tarihinde, memurlar.net ilan servisinde yayımlanan ilana göre, 6 jeoloji, 12 inşaat ve 6 harita mühendisi alınacaktır.

Ancak ilan şartları arasında, KPSS'ye girmiş olma koşulu aranmamaktadır. Başvurular, kuruma kayıt tarihi esas alınarak, açık iş sayısının üç katı olacak şekilde İŞKUR tarafından ilgili kuruma yönlendirilecek ve kurum da, TCDD tarafından gönderilen personele mülakat sınavı uygulayarak süreci tamamlayacaktır.

İşçi alımlarının nasıl olacağı, "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarina Işçi Alinmasinda Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkinda Yönetmeliğinde" düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 10. maddesinin 6. fıkrasında "Kamu kurum ve kuruluşlarının talep ettiği açık iş sayısı kadar ya da açık iş sayısından daha az aday gönderilmesi hâlinde, açık işlerin gönderilen adaylar arasından karşılanamayan kısmı, 6 ncı maddenin beşinci fıkrasındaki esaslar (ulusal düzeyde ilan) doğrultusunda karşılanır. Bu şekilde de açık işin karşılanamaması hâlinde, KPSS şartı aranmaksızın Kuruma kayıt tarihi esas alınarak açık iş sayısının üç katına kadar aday kamu kurum ve kuruluşuna gönderilir. Buna rağmen karşılanamayan talepler için, talep sahibi kamu kurum ve kuruluşu ile görüşülerek, talep şartları değiştirilmek suretiyle yeniden talepte bulunulması sağlanır" hükmü yer almaktadır.

Bu maddeye göre, bir kamu kurumu il düzeyinde verdiği bir ilanda, eğer ihtiyacını karşılayamaz ise, ulusal düzeyde ilana çıkacaktır. Ulusal düzeyde de ihtiyacın karşılanamaması haalinde bu kez KPSS şartı arnmadan yeniden ilan verilebilecektir. Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrası hükmü uyarınca, mühendis unvanı için il bazında değil direkt olarak ulusal bazda ilan yayımlanabilmektedir.

TCDD ilanında; başvuru şartları arasında "Yüksek Hızlı Tren Demiryolu Yapım İşlerinde En Az 2 Yıl Tecrübeli Olduğunu Hizmet Belgesi İle (SGK prim dökümüyle birlikte) belgelendirmek" koşulu bulunmaktadır. Bu şarttan dolayı, yayımlanan ilana tüm mühendisler başvuramamaktadır. Yönetmeliğin 7. maddesinin 1/d bendinde "İşçinin istihdam edileceği meslek ile işçide aranan şartlar ve istenen belgeler arasında tutarlılık bulunması" hükmü yer almakta olup, öyle görünüyorki TCDD'nin bu şartı içeren talebi İŞKUR tarafından uygun görülmüştür. Böyle bir şart olunca da 20 bin mühendisten sadece çok az bir kişiye başvuru imkanı doğmuş olmaktadır.

Özetleyecek olursak, hızlı tren işlerinde 2 yıl deneyimli olma şartından dolayı personel ihtiyacı karşılanamamış, son olarak da KPSS şartı aranmadan ilana çıkılmıştır. Hali hazırdaki mevzuata göre, sadece ilan şartları arasında yer alan hızlı tren projelerinde tecrübeli olma şartının hukuki olarak doğru bir şart olup olmadığı tartışmalı bir husustur. Bunun dışında, gelinen süreç itibariyle ilanda mevzuata aykırı bir yön görülmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber