Maliye Bakanlığı Müsteşarı Aktan genelge için, ??denetimdeki keyfiliği ortadan kaldırmak istedik'' dedi.

Haber Giriş : 07 Ağustos 2003 05:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Aktan, genelge için, ??denetimdeki keyfiliği ortadan kaldırmak istedik'' dedi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, ??denetime sansür genelgesi'' için, ??Ne sansürü, denetimdeki keyfiliği ortadan kaldırmak istedik'' dedi. Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu da, ??Denetim terörü yaşanmasını istemiyoruz'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, kendisinin denetim kökenli olduğunu ve Hesap Uzmanlığından yetiştiğini belirterek, ??Yetiştiğimiz ocağa ihanet etmeyiz. Ama, denetimdeki keyfiliğin de hem idare, hem de mükellef açısından sakıncaları var. Sorumsuzca bir çok başlılık olmaması lazım. Amacımız bağcı dövmek değil, üzüm yemek'' dedi.

Hürriyet'te dün yer alan ??Maliye'de denetime ?sansür' genelgesi'' başlıklı haber üzerine arayan Müsteşar Aktan, Hesap Uzman Yardımcısı olarak başladığı Maliye Bakanlığı'ndaki meslek kariyerini özetledikten sonra, ??Bu genelgenin sansürle hiç alakası yok. Bilakis, her denetim elemanının, belli bir ölçü içinde yetkisini sonuna kadar kullanmasını ve görevini tam olarak yapmasını istiyoruz. Onları teşvik ediyoruz'' diye konuştu.

Denetim elemanları da dahil kimsenin sorumluluğunu unutarak, ?keyfi yetki' kullanmaya götüremeyeceğini anlatan Aktan, ??Yasal uygulama birliğini sağlamak üzere böyle bir genelge çıkardık'' dedi.

Aksi halde, her denetim elemanının, ??Yasayı ben böyle yorumladım, böyle uyguluyorum. Mükellef gitsin hakkını mahkemede arasın'' diyebileceğini savunan Aktan, ??İşte, esas o zaman kaos ve karmaşayla birlikte, haksızlık ve adaletsizlik ortaya çıkabilir'' görüşünü öne sürdü.

?GELİRLER' BELİRLER
Denetim elemanından denetim elemanına değişecek farklı yorum ve uygulamanın ?daha kötü' olacağını anlatan Aktan, şu görüşleri dile getirdi:

??Biz uygulama birliği yaratmak istiyoruz. Maliye Bakanlığı Teşkilat Kanunu, Vergi Yasalarını yorumlama ve uygulama yetkisini Gelirler Genel Müdürlüğüne vermiştir. Bu itibarla, vergi yasalarını uygulamaya ilişkin genelge, özelge, sirküler ve tebliğler Gelirler Genel Müdürlüğü'ne göre olmalı. Genel Müdürlük nasıl yorumladıysa, ona göre uygulanmalı. Denetimci, ?ben farklı yorumlayıp, farklı yapıyorum' derse, bu çatallık doğurur.''

TÜMÜYLE KAPATMIYORUZ
??Biz denetim elemanlarının önününü tümüyle kapatmıyoruz'' diyen Aktan, denetim elemanları Gelirler'in yorumuna göre hareket ederken, farklı bir görüşü varsa, bir ?Onarma Raporu' yazarak bunu kendi denetim birimi aracılığıyla Gelirler Genel Müdürlüğü'ne önerebileceğini bildirdi.

Gelirler'in, bu ??Onarma Raporu''nu inceleyerek haklı bulması halinde, genelgesini değiştirip uygulama değişikliğine gideceğini anlatan Aktan, aksi halde mevcut uygulamayı sürdüreceğini söyledi.

Buradan hareketle bu genelgeyi yazdıklarını, çok başlılığa karşı olduklarını anlatan Müsteşar, ??Meslektaşlarımıza sansür uygulamamız, önlerini kesmemiz düşünülemez. ?Ben yetkimi yasadan alıyorum, raporumu istediğim gibi yazarım. Mükellef hakkını gitsin mahkemede arasın' anlayışına da karşıyız'' diye konuştu.

Siyasi uygulama ve kayırmanın Maliye Bakanlığı'nda asla söz konusu olamayacağını savunan Aktan, Vergi Barışı ile Albayraklar Grubu'nun da içinde bulunduğu bazı firmaların kayırılmak istenmesi olayını anımsatmamız üzerine ise ??Onu yapan da biz değildik. Maliye'den giden tasarı, milletvekilleri çoğunluğu ile değiştirildi'' savunması yaptı.

Sözkonusu genelgenin altında Bakan ve Müsteşarla birlikte imzası bulunan Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu da, genelgenin ??Denetim karmaşası ve terörü'' yaşanmaması için iyiniyetle çıkarıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber