D vitamini önemli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 11:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanda D vitamini seviyesinde istenen düzey sağlandığı takdirde sağlık harcamalarında yüzde 17,5 oranında azalma olacağı tahmin ediliyor.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "D vitamini kemiklerimizin yapımında önemli bir rol oynar. Kalsiyum iyonunun kemiklerimizde birikmesini sağlar. Bu sayede güçlü kemiklere sahip oluruz. Eksikliğinde özellikle çocuklarda kemiklerde eğilme ve çarpılma gelişir. D vitamini ihtiyacı hayvansal ve bitkisel besinlerle öncü vitamin olarak alınarak karşılanabildiği gibi güneş ışığı altında bünyemizde de sentezlenebilir.

Vücudumuzda sentezlenmesi için tenimiz güneş ışınıyla doğrudan en az 20 dakika temas etmelidir. Ülkemiz güneş ülkesi olmasına rağmen özellikle kış aylarında olmak üzere ciddi D vitamini eksikliği ve yetersizliği görülmektedir. Bunun değişik nedenleri vardır" ifadelerini kullandı.

"Son yıllarda kanımızdaki D vitamini düzeyi 40ng/dl üzerinde olduğu takdirde; çocukluk çağı şeker hastalığı yüzde 78, kalça kırılması yüzde 26, menopoz sonrası kadınlardaki bütün kanserler yüzde 35, grip ve soğuk algınlığı yüzde 90, toplam ölüm oranı yüzde 7 azaldığı rapor edilmiştir" diyen Prof. Dr.Yakıncı, daha sonra şunları belirtti: "Olayın maddi boyutuna bakıldığında, örneğin Kuzey Avrupa'da kanda D vitamini seviyesi istenen düzey sağlandığı takdirde sağlık harcamalarında yüzde 17,5 oranında azalma

olacağı tahmin edilmektedir. D vitamini damla veya ampulünün fiyatı çok ucuz olduğuna göre D vitaminiyle ilgili haberleri ilaç firmaları ilaçlarını satmak için çıkarıyor olamaz. O halde yapılacak olan, özellikle kış aylarında tüm çocuk ve yetişkinlerin D vitamini kullanmasıdır. Sevmek, korumak olduğuna göre D'siz olmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber