Bilinçsiz antibiyotik kullanımı sağlıktan ediyor/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2011 20:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Samsun Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, "Ölümcül sayılabilecek birçok hastalık, antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir ve yönetilebilir hale gelmiştir. Ancak antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır" dedi.

14 Mayıs'ta Samsun Eczacı Odası'nın kuruluşunun 55. yılını, bilimsel eczacılığın kuruluşunun 172. yılını kutladıklarını belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, antibiyotik kullanımı hakkında toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Antibiyotiklerin keşiflerinden bu yana enfeksiyonların tedavisindeki radikal sonuçları ile insan hayatının önemli ölçüde değişmesine neden olduğunu ifade eden Üney, "Akılcı ilaç kullanımında ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı

danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında majör cerrahi, organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana gelecektir" diye konuştu.

Türkiye'de de ciddi bir sorun haline gelen antibiyotik direnci konusunda tüm toplumsal kesimlere önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Üney, "Bakterilerin neden olduğu küçük büyük binlerce hastalıkla mücadele etmemizi sağlayan antibiyotikler, akılcı kullanılmadığında yalnızca bakterilerin daha dirençli hale gelmesine neden olur. Bu nedenle sağlık ışığımız antibiyotikleri bilinçli kullanalım, sağlığımızdan olmayalım" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber