İl içi yer değiştirmede ilk değerlendirmelerimiz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2011 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl içi yer değiştirme kılavuzu beklendiği gibi zamanında yayımlandı. Son yıllarda Bakanlığın yayımladığı her mevzuatta, kılavuzda, emirde bir sorun var mı diye arayışlar başlamaktadır. Her seferinde bir şeylere de rastlanmaktadır. Bu kılavuzu İlk incelemelerimizde;

Bakanlığın il içi yer değiştirenlerin il dışını isteyemeyecekleri uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama bundan önceki yönetmeliklerde de yer almamaktaydı.

13.05.2010 tarihli yönetmelikte de yer almayan bir uygulamayı getiren bakanlık yanlış uygulama yapmaktadır.

Çünkü;
İl içi yer değiştirme çalıştığı kurumda 2 yılını dolduran öğretmenlere verilen bir haktır.
İl dışı yerdeğiştirme ise çalıştığı kurumda 3 yılını dolduran öğretmenlere verilen haktır.
Şimdi il içine yer değiştiren bir kişi o ilden ayrılmadığına göre böyle bir kısıtlamayı getirmek il dışı yer değiştirmenin mantığına da aykırıdır.

Bir de uygulamaya bakalım;
Örneğin ben Matematik Öğretmeni olarak il içi yer değiştirme istesem ve A okuluna atansam bunun kimseye zararı yoktur. Daha sonra İl dışına atandığımda bu okulun boş kalacağı düşünülüyorsa bu da doğru değildir çünkü bu okulda sırada olan insanlar olacaktır. Sırada kimse yoksa ben il içini istemeseydim de bu okula kimse atanmayacaktı.

Yani bakanlığın bu uygulaması hukuka da, teamüllere de, hakkaniyete de aykırıdır. İl içi yer değiştirecek insanlara böyle bir kısıtlama getirmek insanları şansı ile baş başa bırakmaya itmektir.
Şimdi il dışı yer değiştirme isteyerek ailenizin yanına gitmek istiyorsunuz fakat il içinde çalıştığınız okuldan da memnun değilsiniz. Şimdi il içini yada il dışını tercih etmek zorundasınız. İl içinde gideceğim deseniz il dışı şansını kaybeceksiniz, il dışını tercih etseniz ve gidemezseniz bu kez de il içi hakkınızı kaybedeceksiniz.

Bakanlığın bu uygulamasındaki mantığı anlayabilmiş değiliz. Eğer mantık il içinde yer değiştirdi yolluk aldı. Sonra il dışına gitti yine yolluk alacak mantığı ise İl içi ilk grup atama ilişik kesmeleri il dışılardan sonraya bırakılabilir. Hayır derdimiz bu değil il dışını belki biraz engelleriz düşüncesi ise bu da doğru bir yaklaşım değildir.

Bakanlığın bu durumu düzeltmesini diliyoruz?

Ayrıca; il içi tayinler sıralı tayin olacağından açık olan yada olmayan okullar istenebilecektir. Bu okullarda boşluk varsa yada boşalma olursa yer değiştirmeniz mümkün. Fakat en azından fikir vermesi bakımından bakanlığın illere talimat göndermesi ve hangi okulda hangi alanda kaç öğretmen açığı olduğunu duyurmalıdır.
Bu duyurular öğretmenlere en azından fikir verecektir?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber