Resim ve müzik dersinden kaçanlar SBS'de yanacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Mayıs 2011 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler, SBS'ye sayılı günler kala müzik ve resim gibi derslere önem vermeyerek buradan kazandıkları zamanı test çözmeye ayıran 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerini SBS'de başarı kazanamama riskine karşı uyardı.

Ebru Baran

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın kademeli olarak uygulamadan kaldırılacağını açıkladığı Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) sayılı günler kala eğitim uzmanları 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerini uyarıyor. 2011 yılı için yapılan düzenlemeye göre okulda sınava hazırlık amacıyla test çözmek için resim, müzik, beden eğitimi gibi derslere gereken önemi vermeyen öğrenciler SBS'de hayal kırıklığı yaşıyor. Karnedeki derslerin yılsonu ortalaması anlamına gelen Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) büyük önem taşıyor. Bu sisteme göre öğrencinin sadece SBS'den yüksek puan almaları yeterli olmuyor. SBS'de yüksek not alan öğrenciler eğer sınıf notlarında aynı başarıyı yakalayamazlarsa düşük puan alarak mağdur olacak. SBS'de başarısız olan öğrenciler ise YBP'de kendilerine avantaj sağlayabilecek. Buna göre SBS maksimum puana yaklaşan öğrenciye avantaj getirmiyor ama düşük puanlı öğrenciler için önemli artılar sağlıyor.

Okul derslerini ihmal etmeyin

Bir öğrenci sınavda tüm soruları yapsa bile eğer sınıf notlarında yüksek puanlar almadıysa toplam puanında başarı yakalayamıyor ama sınavda başarılı olmayan bir öğrenci artı puan alarak daha avantajlı duruma geçebiliyor. Özelikle eğer bir sınıfta 100 puan ortalamasıyla sınıfı bitirten bir öğrenci varsa, o sınıfta ki diğer öğrenciler için büyük puan kaybı yaşıyor. Eğitimciler öğrecileri SBS için test çözerken, okul derslerini ihmal etmemeleri konusunda uyarıyor. Özellikle okullardaki resim, müzik, beden eğitimi gibi dersleri SBS hazırlık testi için ihmal eden öğrencileri bu konuda uyaran eğitimciler ?Zamanın kaybolmasını istemeyen birçok öğrenci resim, müzik, beden eğitimi gibi derseleri ihmal ederek test çözmeye yöneliyor. Bu da yılsonu başarı ortalamalarının düşmesine neden oluyor. Öğrenciler bu konuda dikkatli olmalı? dedi.

Yerleştirmede notlar yüzde 30 etki edecek

YENİ düzenleme, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflarda elde ettikleri YBP ile 8. sınıfta yapılacak olan SBS puanlarının belirli oranlarda değerlendirilmesi esasına dayanıyor. YBP, daha önceden olduğu gibi e-okul sistemi üzerinde, öğrencinin her dersten almış olduğu yıl sonu puanının haftalık ders sayısı ile çarpımlarının toplamının haftalık ders sayısına bölünmesiyle elde edilecek ve 100 tam puan üzerinden hesaplanacak. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanırken de öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmeye yüzde 30 etki edecek. Öğrencinin 8. sınıfta gireceği SBS'den aldığı puan ise yerleştirmede yüzde 70 etkili olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber