Yargıtay'da, tartışmalı daire örgütlü suçlara bakamayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Mayıs 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

METİN ARSLAN

İş yükü ile gündeme gelen Yargıtay'da, yeni dairelerin kurulmasının ardından hukuk ve ceza dairelerinin bakacağı temyiz davalarıyla ilgili iş bölümü tasarısı onandı. Tasarıya göre iş bölümünde dikkat çekici değişiklikler yapıldı. İlhan Cihaner'i kurtarma girişimiyle gündeme gelen, Hamdi Yaver Aktan'ın da üyesi olduğu 8. Ceza Dairesi, 'örgütlü suç' davalarının temyizlerine bakmayacak.Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Başkanlar Kurulu'nun 11 Nisan'da yeni dairelerin kurulmasının ardından belirlediği hukuk ve ceza dairelerinin yeni iş bölümü karar tasarısını geçtiğimiz hafta onadı. Tasarıda, 170 bini bulan çek suçları yeni kurulan dairelere 4'te 1 oranında dağıtıldı. Çek suçlarını, halen bu davalara bakmakta olan 10. Ceza Dairesi ile yeni kurulan 12., 13. ve 14. Ceza daireleri karara bağlayacak. Yeni iş bölümüne göre, mal varlığına karşı işlenen 134 bin civarındaki hırsızlık suçlarına daha önce bu suçları hükme bağlayan 6. Ceza Dairesi ile yeni kurulan 13. Ceza Dairesi birlikte bakacak. Yeni kurulan 12. Ceza Dairesi, taksirle öldürme, yaralama, organ ve doku ticareti, özel hayata ilişkin suçlar ile kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi gibi davaların temyizine bakacak. 13. Ceza Dairesi'nin hırsızlık ve nitelikli hırsızlık gibi suçların yarısına bakmasına karar verildi. 14. Ceza Dairesi ise cinsel dokunulmazlığa, genel ahlaka ve aile düzenine karşı işlenen suçlara bakacak. Bu suçlara daha önce 5. Ceza Dairesi bakıyordu. 15. Ceza Dairesi ise daha önce 11. Ceza Dairesi'nin baktığı, dolandırıcılık, hileli iflas ve güveni kötüye kullanma suçları ile çek suçlarının 4'te 1'ini karara bağlayacak.

CİHANER DAVASI, 11. CEZA dairesi'nde

Yargıtay, Ergenekon ve Balyoz davalarının temyiz incelemesini yapacak dairenin iş bölümünde herhangi bir değişiklik yapmadı. Ergenekon ve Balyoz davalarının da bulunduğu anayasal düzene karşı işlenen suçlar, darbe, darbeye teşebbüs, silahlı örgüt ve askerî casusluk davalarının temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak. 11. Ceza Dairesi ise resmi belgede sahtecilik suçlarına bakmaya devam edecek. Yeni iş bölümüne göre, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Ergenekon terör örgütü üyeliğinden yargılandığı dava bu dairede devam edecek. Daha önce 8. Ceza Dairesi'nin baktığı TCK'nın 220. maddesindeki "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçunun temyiz incelemesi, anayasal düzene karşı işlenen suçlara bakan 9. Ceza Dairesi'ne verildi. Hamdi Yaver Aktan'ın üyesi olduğu 8. Ceza, örgütlü suçlara ilişkin davalarda yasal telefon dinlemelerini delil saymayan kararıyla gündeme gelmişti.

İş yükü dağılımının ardından, bazı dairelerin yıllık iş yükü sayısının 100 binli rakamları geçmesi dikkat çekti. Yargıtay, yeni dairelerin kurulmasına şiddetle karşı çıkarken, iş yükünü birkaç yılda bitirecekleri iddiasında bulunmuştu. Uyuşturucu ve çek davalarının temyiz incelemesini yapan 10. Ceza'nın iş yükü 175 bin dosyayı buldu. Elektrik ve su hırsızlığı, hakaret suçlarına bakan 2. Ceza Dairesi'nin dosya sayısı ise 102 bin. Yeni kurulan iki hukuk dairesine ise 9., 10., 11., 15. ve 19. hukuk dairelerinin baktığı bazı davalar verildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber