Deprem, siyanür barajına etki eder mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2011 02:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesindeki depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere, bölgeye ayrıca bir ekip gönderildiğini bildirdi.

Nurlu, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Simav'daki depremin 24. 46 kilometre derinliğinde meydana geldiğine işaret etti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bölgeye arama ve kurtarma ekiplerini yola çıkardığını kaydeden Nurlu, depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere de ayrıca bir ekip gönderildiğini söyledi. Nurlu, "Olumsuz bir durum beklemiyoruz, ancak ekibi o bölgeye tedbir amaçlı olarak gönderiyoruz" diye konuştu.

Başta Kütahya olmak üzere İstanbul, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Ankara ve Uşak'ta hissedilen depremin "birçok il ve ilçesinde hissedilen depremin orta büyüklükte olduğunu" vurgulayarak, "çok ciddi bir nitelik taşımadığını" söyledi.

Söz konusu bölgede geçmişte de tahribatlara neden olan depremler yaşandığını ifade eden Nurlu, "Zaten, merkez üssü Simav olan bu deprem, beklenen bir depremdi. Bu faylarda bu tür depremlerin olması normaldir" dedi.

Murat Nurlu, yarın, Deprem Danışma Kurulunun konuyla ilgili bilimadamlarının ve uzmanlarının da katılacağı bir basın toplantısı düzenlenerek açıklama yapılacağını kaydetti.

-KORKULACAK BİR PROBLEMİMİZ YOK İDDİASI-

Aliköy Belde Belediye Başkanı Kemal Tunç, depremin ardından yaşananları değerlendirdi.

Bir süre önce siyanür sızıntısı tehdidiyle gündeme gelen Gümüş barajının bulunduğu yerin depremin merkez üssü Simav'a 100-120 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:

"Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Barajda önceden de bir risk yoktu. Biraz medyanın abartısı vardı. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok. Buralarda deprem fazla hissedilmedi zaten. Artçı gibi geldi. Bizde problem yok. Deprem bu bölgede, fabrika bölgesinde fazla hissedilmedi. Bizde bir problem olmadığını açıkça söyleyebilirim. Bölgemizde deprem fazla hissedilmediği için bizde herhangi bir panik olmadı. Her şey sakin, hayat devam ediyor. "


Kütahya merkeze bağlı Gümüş Köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş'ye ait sulama barajında meydana gelen göçüğün ardından siyanür tehlikesi yaşanmıştı.

Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç, düzenlediği basın toplantısında, Kanada merkezli firma tarafından 1985 yılında yapılan barajın 1987'den itibaren kullanıldığını, 25 milyon metreküp kapasiteye sahip olan barajda 18 milyon metreküp suyun bulunduğunu, 110 hektar alanda kurulu barajın 1700 metre uzunluğundaki üçüncü setinin yüzde 6'sının yıkıldığını ve üçüncü havuzdaki suyun yüzde 3'ünün ikinci havuza kontrolsüz şekilde akıtıldığının altını çizen Kılıç, 7 Mayıstaki çökmenin ardından resmi kuruluşlardan gelen uzman heyetlerin incelemelerini sürekli yapıldığını açıklamıştı.

Yaşanan depremin ardından siyanür havuzunun son durumunun ne olduğu henüz netlik kazanmadı. Yaşanabilecek her türlü gelişmeyi www.sabah.com.tr'den takip etmeye devam edebilirsiniz.

"FELAKET OLUR!"

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, siyanür barajının son setinin yıkılması halinde oluşacak durumun "felaket" olacağını ancak barajın bulunduğu Gümüş köyü mevkiinin depremin merkez üssü Simav'a çok yakın olmadığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta çöken siyanür barajı Kütahya'da yağan yağmur nedeniyle siyanürün içme suyuna karışma ihtimalini gündeme getirmişti.

"KORKULACAK BİR ŞEY YOK"

Aliköy Belde Belediye Başkanı Kemal Tunç, Kütahya'nın Simav ilçesindeki depreminin siyanür barajına etki edip etmediği konusunda, ''Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok'' dedi.

Tunç, NTV'de, depremin ardından yaşananları değerlendirdi.

Bir süre önce siyanür sızıntısı tehdidiyle gündeme gelen gümüş barajının bulunduğu yerin depremin merkez üssü Simav'a 100-120 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:

''Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Barajda önceden de bir risk yoktu. Biraz medyanın abartısı vardı. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok. Buralarda deprem fazla hissedilmedi zaten. Artçı gibi geldi. Bizde problem yok. Deprem bu bölgede, fabrika bölgesinde fazla hissedilmedi. Bizde bir problem olmadığını açıkça söyleyebilirim. Bölgemizde deprem fazla hissedilmediği için bizde herhangi bir panik olmadı. Her şey sakin, hayat devam ediyor.''


SİYANÜR SIZINTISI ENDİŞESİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir" dedi.

Görür, Simav'da meydana gelen 5. 9 büyüklüğündeki depremle ilgili Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Simav bölgesinde, kuzeybatı güneydoğu doğrultusunda "Simav Fayı"nın olduğunu belirtti.

Naci Görür, bu fay hattının çok sayıda irili ufaklı faylardan meydana geldiğini ve çok aktif bir kuşak olduğunu dile getirdi.

Bu kuşak üzerinde zaman zaman irili ufaklı depremlerin meydana geldiğini kaydeden Görür, kuşağın Gediz yöresini de kapsadığını ifade etti.

Görür, şunları söyledi:

"Şu an çok net bilgiler daha ulaşmadı, ancak deprem 25-30 kilometre derinlikte meydana gelmiş. 5. 7-5. 9 büyüklükleri arasında. Bu tür depremlerde genelde can veya mal kaybı olması beklenmez, ancak, bizim ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde yapıların depreme dayanıksız olmasından dolayı bu tür kayıpları yaşayabiliyoruz. Umarım bu deprem, son günlerde bölgede bir barajla ilgili gündeme gelen siyanür sızıntısını artırmaz, ancak olumsuz etkilemesi kuvvetle ihtimaldir. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber