Anayasa Mahkemesi, hakim ve savcılarla ilgili bu iptal istemini reddetti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Mayıs 2011 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda 2007 yılında yapılan bazı değişikliklerin iptali istemiyle açılan davayı reddetti

CHP ve DSP'nin, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişikliklerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 2008 yılında açtığı dava önceki gün karara bağlandı. Davayı esastan sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi, iptali istenen düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal isteminin reddine karar verdi. Düzenlemelerin yürürlüklerinin durdurulması istemi de reddedildi. CHP ve DSP'nin, Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ettiği, ancak AYM'nin vize verdiği düzenlemeler şöyle:

* Avukatların, yazılıda başarılı olma, en az 5 yıllık avukatlık yapma, 35 yaşını doldurmama ve mülakatta başarılı olma şartlarıyla hakim-savcı olabilmeleri.

* Hakim-savcı adaylığı yazılı sınavının Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre ÖSYM tarafından yapılması.

* Hakim ve savcı alımını yapacak Mülâkat Kurulu'nun Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi'nin iki Yönetim Kurulu üyesinden oluşması.

* Mülâkatta adayın ?muhakeme gücü?, ?bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği?, ?yetenek ve kültürü?, ?çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı? ve ?genel ve fizikÓ görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin? 20'şer puan üzerinden değerlendirilmesi.

* Yazılı sınav ile mülâkatın sekretarya hizmetlerinin Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmesi.

* İşledikleri fiil, suç teşkil etmezse, yani adli ceza verilmesini gerektirmese bile, HSYK'nın bu fiilin ?mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte? olduğu gerekçesiyle hakim ve savcılara meslekten çıkarma cezası verebilmesi.

Kemal GÖKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber