Simav depreminin gözden kaçanları

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Mayıs 2011 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye unutmayı istediği deprem gerçeğiyle Kütahya'dan gelen haberle bir kez daha yüzleşti.

Simav İlçesi'nde önceki gece 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Birçok ilde hissedilen ve 3 kişinin öldüğü depremin şiddeti 7 olarak açıklandı.

Kütahya'nın Simav İlçesi, etkisi Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgesindeki birçok kentte de hissedilen 5,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. İlçede önceki gece saat 23.15'te meydana gelen depremve ardından yaşanan artçı sarsıntılar halkı sokağa döktü. 20 saniye süren depremde 3 kişi hayatını kaybetti, 122 kişi yaralandı ancak durumu ağır olan yok. Can kayıpları bir kişinin yıkıntıların altında kalması, iki kişinin ise kalp krizi nedeniyle yaşandı.

500 ARTÇI SARSINTI

Depremnedeniyle birçok ilde vatandaşlar geceyi sokaklarda geçirdi.Özellikle Simavlılar kabus gibi saatler yaşadı.Depremin hemen ardından 25 bin nüfuslu ilçede elektrikler kesildi, telefonlar sustu, içme suyu boruları patladı. İlçede evlerin camları kırıldı, duvarlar yıkıldı. 500'e yakın artçı şokun yaşandığı ilçede yeni depremlerin olmasından çekilen vatandaşlar, sokaklarda, parklarda ateş yakarak topluca ısınmayla çalıştı. Polis, yağma ve hırsızlığa karşı devriye gezdi.

YARDIM HEMEN GELDİ

Depremin hemen ardından bölgeye yardımlar için harekete geçildi. Kızılay ekipleri, Simav Sanayi Sitesi'nin yanındaki boş arazide çadırkent kurmaya başladı. Çeşitli illerden 343 arama kurtarma, sağlık ve 50 ambulans, kurtarma araçları gönderildi. Bu arada,Kandilli Rasathanesi veDepremAraştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Mustafa Erdik, depremin şiddetinin 7 civarında, İstanbul'daki şiddetinin ise 2,5 hissedildiğini söyledi.

Öncü deprem kurtardı

İlçede ana deprem olmadan önce saat 22.59'da 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Simavlılar'ın büyük bölümü evlerinden dışarıya çıktı. Saat 23.15'teki 5.9 büyüklüğündeki depremde vatandaşların büyük bölümü dışarıdaydı. Bu nedenle can kaybı ve yaralı sayısı düşük kaldı. Deprem en büyük zararı 4 Eylül Mahallesi'ndeki 5 katlı apartmana verdi. Binanın alt katındaki işyerinin çökmesiyle birlikte birinci kattaki daire zemin kat seviyesine indi. Dört ailenin yaşadığı beş katlı bina yandaki dört katlı binanın üzerine yan yatarak şans eseri yıkılmadı. Simav'a en yakın köylerden 200 haneli Gökçeler'de de en az 100 evin hasar gördüğü bildirildi.

Kalpleri depreme dayanamadı

Depremde biri Simav'da diğeri ise Bursa İnegöl'de iki vatandaş deprem esnasında kalp krizi geçirdi. Simav'da Halil Yıldırım (48), Bursa'da ise Miyase Pehlivan (75) kalp krizi nedeniyle öldü. Son 7 yılda iki kez kalp ameliyatı geçirdiği öğrenilen Yıldırım, depremin ardından çıktığı sokakta fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Pehlivan'ın İstanbul'da oturduğu ve ölen bir yakının ailesine taziye ziyaretinde bulunmak için İnegöl'e geldiği öğrenildi.

Evden çıkmayı başardı ama...

biri olan lise öğrencisi 18 yaşındaki Hüseyin Oran'ın (18), evinden sokağa çıktığında başına duvar parçası düşmesi sonucu öldüğü öğrenildi. Genç adamın dedesi Hasan Duvarcı, gözyaşları içerisinde olayı şöyle anlattı: ''Akşam depremin olmasının ardından evden dışarıya kaçıyormuş. Elinde televizyon kumandasıyla kapıdan 5 metre ayrılır ayrılmaz 5'inci kattan kopan duvarın parçası başına düşmüş. Daha sonra ambulans çağırdık, orada yaşamını kaybetti" dedi. Hüseyin Duvarcı, dün öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından İlçe Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Siyasiler bölgeye akın etti

Türkiye'de bir numaralı gündem maddesi olan depremin ardından bölge siyasetçi akınına uğradı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu bölgeye ilk ulaşan siyasetçi oldu. CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Simav'a gelen ikinci siyasetçi oldu. Baykal'ın ardından BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kütahya'ya geçerek deprem bölgesini gezdi.

Gediz depremi ağır hasar vermişti

Kütahya'da etkin tarihsel depremlere bakıldığında tablo şöyle: 1928'de Emet'te 6,2; 1944'te Şaphane'de 6,2; 1970'de Gediz'de 7.2 ve 1970'de Çavdarhisar'da 5,9. Gediz'deki depremde 3500 ev yıkılmış, 1086 kişi ölmüştü.

17 Ağustos'tan sonraki 38. deprem

Kandilli Rasathanesi verilerine göre Türkiye'de, 1999'daki Marmara depreminden dünkü Simav depremine kadar 5'ten büyük 38 deprem oldu. Rasathane ayrıca Simav'daki depreminm bölgedeki son yüzyılın en büyük depremi olduğunu açıkladı.

UZMANLAR NE DEDİ?

İstanbul'da bir depremi tetiklemez

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, 5.9 büyüklüğündeki depremin, oluş mekanizması ve meydana geldiği fay hattının, Kuzey Anadolu fay hattıyla doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını, bu bakımdan İstanbul'da bir depremi tetiklemesinin söz konusu olamayacağını belirtti.

Halkın sokakta kalmasına gerek yok

İstanbul üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, depremin 7'ye yakın bir şiddeti olduğunu vurgulayarak, ''Depremde, 15 km'lik bir fay yırtılmış olmalı. İnsanların sokakta kalmalarına gerek yok. Deprem bölgedeki fayın gerilimini boşaltan bir depremdir."

Yakın zamanda büyük deprem olmaz

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Can, orta büyüklükteki depremin ardından bölgedeki fayın enerjisinin yavaş yavaş azaldığını ve bölgede bundan sonra bu büyüklüğün üzerinde bir depremi bilimsel olarak beklemenin mümkün olmadığını bildirdi.

Gelecekte de bu tür depremler ür etebilir

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMİ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar, depremin olağan bir deprem olduğunu söyledi. Tatar, "Özellikle Ege Bölgesi'nde normal fay diye nitelendirdiğimiz Simav fayı ve buna benzer aktif faylar üzerinde 6 ve üzeri büyüklükte bu tür depremleri gelecekte de yaşamak sürpriz olmayacaktır. Bölgede her zaman deprem potansiyeli vardır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber