Öğretmen adayları 40 yaş sınırının kaldırılmasını istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mayıs 2011 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır öğretmen olmak için bekleyen ancak kadro sınırlılığı nedeniyle atanamayan öğretmen adayları, 40 yaş sınırının kaldırılmasını istiyor.

Yıllardır atanmayı bekleye bekleye 40 yaşı geçtiklerini, bu kez de yaş sınırı nedeniyle atanamayacaklarını anlatan öğretmen adayları, emeklilik yaşının arttırıldığını, diğer kurumların da ilk defa alacakları personel için yaş sınırını yükselttiğini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da 40 yaş sınırını kaldırabileceğini veya 45 yaşa uzatabileceğini belirtti. Adaylar ayrıca haziran ayında yapılması düşünülen öğretmen atamalarına kadar gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasını talep etti.

Türkiye'nin farklı illerinden gelen Açıköğretim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü mezunları Zaman Gazetesi Ankara Temsilciliği'ni ziyaret ederek sorunlarını dile getirdi. Ordu'da ücretli öğretmenlik yapan Çiğdem Doğan, 2000-2003 yıllarında MEB ile Açıköğretim Fakültesi arasında protokol imzalandığını, protokole göre de 2 yıllık önlisansı tamamladıklarında ücretli, 4 yılı tamamladıklarında da kadrolu öğretmen olarak atanacaklarının öngörüldüğünü hatırlattı. Protokolün uygulanmasını ve öğretmen olarak atanmalarını isteyen Doğan, "8-10 yıldır ücretli öğretmenlik yapıyoruz ve kadrolu atanmayı bekliyoruz. Biz bakanlığın protokolüne güvenerek çocuklarımızı ve evimizi bir kenara bırakıp ders çalıştık, lisansı bitirdik, sonrasında da ilçe ve köylerde ücretli öğretmen olarak çalıştık. Bu sürede de 40 yaşını geçtik. 2 yıl önce 17 günle öğretmenliği kaçırdım" dedi. Protokole göre yaş sınırı aranmadan ve KPSS'siz kendilerinin atanması gerektiğini belirten Doğan, "KPSS'ye de razıyız, nitekim sınava girdik ve atananlardan çok daha yüksek puanlar aldık. Ama yaş sınırı nedeniyle öğretmen olamıyoruz" diye konuştu.

10 yıldır Artvin'de ücretli okul öncesi öğretmenliği yapan Ayla Çelik ise 4 vasıtayla ilçelere giderek görev yaptığını belirtti. Devletin bu süre içind kendileri için sigorta yatırdığını anlatan Çelik, "Bize ilk defa öğretmen olacakmış muamelesi yapıyorlar. Bizim durumumuz farklı. Biz devletin imzaladığı protokole güvenerek ikinci bir lise okuyup, sonra 4 yıllık lisansı bitirdik. 8-10 yıldır da zaten öğretmenlik yapıyoruz. Ücretli olduğumuz için kadrolu veya sözleşmeli gelince okulumuzdan öğrencilerimizden oluyoruz. Hiçbir güvencemz yok" dedi. Geçen sene gün farkıyla öğretmenliği kaçıran Ayşe Ülkü Uslu da MEB'in okul öncesi öğretmenliğine olan ihtiyacını hatırlatarak, "Çok düşük puanla öğretmen alacaklarına bizim protokolden doğan haklarımızı vermeleri lazım" diye konuştu.

İbrahim Asalıoğlu / Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber