YÖK Başkanı Özcan: Bütün siyasilerimizi kınıyorum

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Mayıs 2011 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatın içinden programında Ceren Akdağ Şahin'in sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı prof. dr. yusuf ziya özcan olgunluk sınavını ne zaman, nasıl sınav sisteminin değişeceğini, şifre iddiaları ile gölge düşen YGS'de kopya olmadığına nasıl ikna olduğundan, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in yanlışlarını anlattı.

YGS'de tuvalet izni olmayan üniversite adaylarının çektiği zorluğu daBbelirten YÖK başkanı müjde vererek 18 Haziran'da gerçekleşecek LYS'de tuvalete gitme izni olacağını söyledi. İşte YÖK Başkanı Özcan'ın çarpıcı açıklamaları:

YÖK'ÜN YENİDEN YAPILANMASI:

Dünyadaki örneklere, trendlere bakıyoruz. Nasıl olması gerektiğine göre yapılandırma olacak. Baskıcı, kontrol edici olmamalı. YÖK'ün yetkisi çok fazla. Denetleyici kurum olması lazım. Ama YÖK'ün tamamen kalkması mümkün değil. Yetkilerinden arındırılmalı.

OLGUNLUK SINAVI NEDİR VE ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ Mİ SEÇECEK?

YGS'deki hatalardan dolayı değil. 3.5 yıldır konuşuyoruz aramızda. Amaç 1. sınavdan vazgeçip liselerde sınav. Lise eğitimin önemi ortaya çıkacak. Çoktan seçmeli sınav da olmayacak. 2. basamak sınavını üniversiteler yapar. Kendi öğrencisini seçer. Öğrenciler de üniversitesini seçmiş olur. Amaç yerleştirmeyi de üniversiteye bırakmak. Merkezi yerleştirme yapmamak. Puanla, istenilen skorla girsin. Ama 3-4 yıla anca olur. Şimdi dersek haksızlık olur. Zaten Milli Eğitimin üzerinde yapacakalrı var. ÖSYM seçmeli sınav olmayacağı için Olgunluk sınavını üstlenemez.

TUVALET İZNİNİ KALDIRMAK SAÇMAYDI, ALİ BEY PARANOYAKLIK YAPTI

Evet, ÖSYMY'ye güven erozyonu oldu. Maalesef doğru. Ali Demir'in krizi idare edişiyle bu noktaya geldik. Ali bey çıkıp herşeyi anlatsaydı bu noktaya gelmezdik. Deneyimsiz olması eleştirisi olabailir doğrudur. Ama zor bir iş. Kopya çekilmemesi için abarttı, paranoyaklık yaptı. Hatta ölçüyü fazla kaçırdı. Tuvalet iznini kaldırmak saçmaydı. İnsan nikah yüzüğüne bluetooth nasıl koysun? İmtihan için yıllardır taktığım yüzüü niye çıkartayımki. Şimdi LYS'de bunları değiştirmek için konuşacağız Ali Demir ile.Sınav öncesi açıklayacağız.

SİYASİLERİ KINIYORUM:

Siyasi malzeme olarak kullanılması hataydı. Üzüldüm. Bütün siyasilerimizi kınıyorum. İnşallah bir daha böyle kötü olaylar yaşamayız. Siyasi malzeme olunca ölçü kaçıyor tabii. Öğrenci ne yapsın. Sokağa dökülüyor. Ben de öğrenci olsam ben de çıkardım. Endişeleniyorsun çünkü kimse açıklama yapmıyor.

ÜNAL YAĞIMAĞAN 2.5 HAFTA SÜRE KAYBETTİRDİ:

Daha öncede basımlarda hata olmuştu. Siz görmediniz. Ünal Yağımağan, 2.5 hafta süre kaybettirdi. KPSS ile ilgili gazetelerde yazı çıkınca yağımağan'a kopya var mı" dedim "yok, bu kurumdan sızma olmaz" dedi. Sonra geldi. "galiba haklısınız"dedi. İşte o dağılım çan eğrisine bakmış. Zıplama var bir yerde. Burası 350 kişinin full doğruyu yaptığı yer. Karı, koca, kardeş, aynı sitede oturanlar.

10 GÜN BEKLEDİM HATA YOK DEMEK İÇİN:

Kritik nokta, öğrenci unutmasınki kimsenin hakkı yenmedi. 2050 öğrencinin puanı değişti. 1700'ü hapishanelerdekine aitti. Soru basımından kaynaklanan hatalar vardı. Bu her sınavda olur.. eksik sorular olunca tekrar sınav verildi. Fakat kağıtları verirken ilk sete göre yanıtlara bakıldı. Sonra yanlış farkedildi. Dışardan da 350 kişiye oldu. Bunun dışında kimseninki hesaplanmadı. Cumhurbaşkanı, başbakan konuştu ben bekledim 10 gün. Sonuçların dağılımının, çan eğrisini görmek için. Baktım zıplama yok. Olması gereken şekilde. Hak yenseydi tekrarlardık sınavı.

DEMİR'E NE CEZA VERİLECEK?

3 kişilik hukuki bir soruşturma yapılıyor hakkında. 13'ünde bize geldi

kağıt. Şeçim sonrasına bırakmak diye bir şey söz konusu değil. Demir tek değil başkalırını da araştırdıkları için uzun sürüyor. Çıkan sonuca göre ne ceza vereceğimize bakacağım. Tabiiki soruşturuluyor. İdari hatası var.

ALİ DEMİR "İYİLEŞMELİ":

Bu seferki hata yeterli yedek soru kitapçığı hazırlanmamış olması. Kopyadan korktuğu için, "aman fazla basmayalım" dedi. Hata etti. Basından bir şey gizlemeyeceksin her zman ortaya çıkar. Zamanla iyileşeceğini düşünüyorum. Öncelikle basın danışmanı bulmalı kendine. Hiç konuşmayacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber