Anne ve babalar çocuklarına mutlaka masal okumalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2011 22:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Van Erciş Özel Serhat İlköğretim Okulu'nun 3. sınıflar arasında düzenlediği 5. Geleneksel Masal Anlatma Yarışması yapıldı. Programda, çocuk gelişiminde masalların büyük önemi olduğu vurgulandı, ailelerin çocuklarına mutlaka masal okuması gerektiği dile getirildi.

Açılışta konuşan Özel Serhat İlköğretim Okulu Müdürü İlyas Başak, masalların çocuk gelişiminde önemli olduğunu vurgulayarak, "Masal anlatımı esnasında çocuklarımızın zihinsel faaliyetleri harekete geçer. Okuduğu ve dinlediği masallardaki karakterler hakkında hayaller kurarak olayların gelişimine göre iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenir. Genellikle kız çocukları kız, erkek çocukları erkek karakterlerle özdeşleşerek ilerideki kişiliklerinin temellerini atarlar. Zihinsel gelişimini tamamlamaya çalışan çocuklarımız masallarda anlatılan birçok olayın aslında gerçek olmadığını bilir. Zaten bu amaçla masallara başlarken söylenen ve 'bir varmış bir yokmuş' diye başlayan tekerlemelerin amacı da çocuklara bu mesajı vermektir." dedi.

Başak, masallarda her zaman iyi olanların galip geldiği, sabırlı davrananların mutlaka amacına ulaştığı, yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağı, zekânın çoğu zaman beden gücünden üstün olduğu, sevginin bir çok şeyden daha değerli olduğu, arkadaşlığın çok önemli olduğu, el ele vermenin ve birlik içinde olmanın her zaman başarıyı getirdiği, hiç bir zaman ümitsizliğe kapılmamanız gerektiği, elden gelen yapıldığı taktirde başarının geleceği mesajlarının verildiğini vurguladı. Müdür Başak, şöyle devam etti: "Keloğlan masalını okuyan veya dinleyen bir çocuğumuz çoğu zaman çok güçlü olmamıza gerek olmadığı, eğer aklını kullanırsa birçok şeyi başarabileceğini düşünür. 'Külkedisi', 'Pamuk Prenses' ve 'Yedi Cüceler', 'Çirkin Ördek Yavrusu' gibi masallar insanların başlangıçta zorluklar yaşasalar da sonunda mutlaka iyilerin galip geleceğini, sabretmenin önemini vurgularlar. Anne babalar, çocuk gelişiminde çocuklarımızın hayal dünyalarının gelişiminde masal karakterlerinin önemini büyük olduğunu unutmamalı. Mutlaka masal okuyun ve çocuklarınıza okutun."

Yarışmada Mevlana İlköğretim Okulu'ndan Azra Alioğlu ve Çelebibağı Selvihan İlköğretim Okulu'ndan Funda Gökhan birinciliği paylaştı. Mevlana İlköğretim Okulu'ndan Esma Can ikinci, Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu'ndan Berfin Ala üçüncü, aynı okuldan Berfin Bozkaya dördüncü oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber