Öğretmen adayları iş hayatına okulları tamir ederek başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören altı öğrenci, uzun soluklu meslek hayatlarına özverili bir çalışma ile ilk adımı attı. Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında, ?Köy Kent Elele Hep Birlikte Geleceğe Projesini' hayata geçiren öğrenciler, Bindal köyünde bulunan Hasan Hışt İlköğretim Okulu'nu baştan sona yeniledi. Çolakoğlu köyündeki Çolakoğlu İlköğretim Okulu'na ise kitaplarla dolu bir kütüphane oluşturdu. Tatil günlerinde dinlenmek yerine kolları sıvayan öğrenciler, izbe bir binayı andıran ve eğitim standartlarına uymayan okulları, hayırsever insanların desteğiyle, bir işçi gibi çalışarak onardı. Onarımı yapılan okul yeni haliyle eğitim öğretime açıldı.

?Çocuğa gösterilen dikkat ve saygı o toplumun geleceğine yapılan yatırımdır? düşüncesiyle yola çıktıklarını anlatan proje koordinatörü Hatice Nur Özdemir, ?Aslında biz bu dersi kolayca geçebilirdik. Ancak dersin adına yakışır bir projeyi uygulamayı düşündük. Altı genç üniversite öğrencisi hiç bilmediğimiz yerlerde geleceği kucaklamak istedik ve yola koyulduk. İki okul belirledik. Birini tamamen yenileyecek, diğerine de kütüphane açacaktık. Karşılaştığımız manzara bizi çok şaşırtmıştı. Daha öncede köy okulları görmüştük . Ama böylesini değil. Okuldaki eksiklikleri tespit ettik önce. Neler miydi peki, okulda tuvalet yoktu, aslında vardı da iki yıldır kullanılmıyormuş. Yıkık dökük duvarları, eskimiş pencereleri ve kapıları, çocukların oyun sahası olan belirsiz bir düzlüktü.? dedi.

Okullardaki minik öğrencilerin gözlerindeki ışığın kendilerine motive ettiğini vurgulayan Özdemir, ?Geleceğin öğretmenleri olarak önce küçük bir fizibilite hazırladık. Ne yapabileceğimize karar verdik. Belirlediğimiz ve ancak gücümüzün yeteceği eksiklikler doğrultusunda harekete geçtik. İlk etapta stajyer öğretmenlik yaptığımız okullardaki öğrencilerden kitap topladık ve kitaplığımızı kurduk. Eczanelerden ecza malzemeleri toplayarak ecza dolabını hazırladık. Malatya esnafından malzeme toplamaya başladık. Kimimiz ?Abi bir musluk', kimimiz ?Abi bir kutu' boya diyerek sokakları arşınlamaya başladık. Elimizde okulun fotoğrafları vardı. Yardım istediğimiz her esnafa gösteriyorduk. Kimi esnaf kovuyordu, kimisi de haklı çabamıza ortak olmaya çalışıyordu. Topladığımız malzemelerle, köylülerin de desteğiyle 8 gün çalışarak virane gibi görünen okulu yeniledik. Bazı arkadaşlarımız tuvaletleri onardı, bir kısmımız boya yaptı. Ancak sonunda eğitim standartlarına uygun bir okul haline geldi. Bununla birlikte topladığımız kitaplarla Çolakoğlu İlköğretim Okulu'nda da kütüphane oluşturduk.? diye konuştu.

Bununla birlikte öğrencilere bir hafta sonu hiç görmedikleri eğlencelerle unutamayacakları günler yaşattıklarını anlatan Özdemir, ?Onları alışveriş merkezine götürerek bovling oynattık. Aynı zamanda sinemada film izlettik. Gözlerindeki coşku görülmeye değerdi.? şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Celal Çakan ise toplumsal hizmet uygulamaları dersi çerçevesinde yapılan çalışmaların çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Öğretmenliğin özveri gerektiren bir meslek olduğunu anlatan Çakan, üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdikleri işlerle meslek hayatları öncesi ne kadar idealist olduklarını gösterdiklerini kaydetti.

Eğitimin bir ülkenin geleceğini biçimlendirmede en etkili araç olduğunu kaydeden Çakan, şunları kaydetti: ?Eğitim hem bireyin kendini geliştirmesinin hem de toplumun gelişiminin anahtarıdır. Bu noktadan hareketle toplumsal gereksinimlere duyarlılık gösterilerek, işbirliği ve gönüllülük esasına dayanan, eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi özendiren bir eğitim anlayışı ile hareket edilmelidir. Topluma hizmet uygulamaları, toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlama, panel, konferans, çalışmaların okullarda uygulanmasına yönelik temel bilgi ve becerilerin kazanılması dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bu kapsamda yapılan iş çok anlamlıdır.?

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Berk de onarım sonrası öğrencilerin düzenlediği etkinlikteki konuşmasında, Üniversite öğrencilerine anlamlı ve güzel çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber