30 bin öğretmen atamasında kadroya geçen sözleşmeliler, MEB'i zora sokacak

Devletin personel istihdamında, uzun vadeli düşünülmemektedir. Sözleşmeliye kadro, bunu göstermektedir. Ancak Devlette bir politika olmadığı gibi, MEB'de de bir politika bulunmamaktadır. 4 Haziran 2011 tarihi itibariyle yayımlanan, sözleşmeliye kadro KHK'sı MEB'i zora sokacaktır. Zira 30 bin kadrolu öğretmen atamasında, atanan bir kısım sözleşmeli öğretmen yerinde kalmak isteyecektir. Hali hazırdaki mevzuat bugün itibariyle buna imkan vermektedir. Bu halde ise iki önemli sorun ortaya çıkmaktadır. Bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 05 Haziran 2011 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli memurların kadroya alınması ile beraber özellikle MEB'de bazı sorunlar ortaya çıkmıştır.

MEB 1 Eylül 2011 de göreve başlatmak üzere seçim öncesinde 30 bin kadrolu öğretmen ataması yapmıştır.

Bu atamaları yapan MEB ve Sayın Nimet Çubukçu, kadro durumunu düşünmemişlerdir bile.

Kadro konusunun gündemde olduğu bilinmiş olsa idi bu atamalar biraz daha ertelenebilir ve sorunun önüne geçilebilirdi.

30 Bin öğretmen atamasında, 15 bin kadar öğretmen, Sözleşmeli iken Kadrolu olmuşlardır. Bu öğretmenlerimiz hiç başvuruda bulunmasalar idi zaten kadroya geçeceklerdi.

Size bir örnek vereyim:

Balıkesir'de Sözleşmeli Öğretmen olan bir öğretmen arkadaşımız 30bin öğretmen alımında Erzurum'a atanmıştır. Şimdi haklı olarak soruyor ben Balıkesir'de kalabilir miyim? diye?

Kalamazsın deseniz henüz Erzurum'da göreve başlamamış (1 Eylül'de başlayacak). Yani halen sözleşmeli öğretmen. Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname şu anda sözleşmeli olarak görev yapanların 30gün içinde başvurmaları halinde 60gün içinde kadroya alınmalarını düzenliyor.

Bu durumda evet sen de Balıkesir'de kadroya geçebilirsin demek gerekiyor. Doğrusu da budur zaten. Aksi halde KHK ile kadroya geçeni ödüllendirirken, Puanı ile kadroya geçeni cezalandırmak gibi bir sonuca ulaşılır ki bunun izahı mümkün değildir.

Ayrıca 4B den kadroya geçenlerin adaylığı kaldırılmış asil öğretmen olmuşlardır. 30bin atamaya tabi olanlar ise aday memur olarak atanmışlardır.

Evet Balıkesir'de kadroya geçebilirsin diyelim bu öğretmene bu kez de başka birkaç sorun ortaya çıkıyor.

1- Cuma günü bir yazı kaleme almıştık: MEB, il içi sıraları yeniden yapacak başlığıyla.

Burada sorun şu idi; kişi kadrolu öğretmen olarak başka bir okula (sözleşmeli olduğu okul dışındaki bir okula) atandı ise burada boşalan kadroya sıradan öğretmen atanması içindi.

Yani Sözleşmeli iken kadroya geçen öğretmenlerimizin kadrolarının bir kısmı İl içi tayinlerle dolmuştur. Bu ilk sorun.

2- MEB'in elinde 70bin sözleşmeli pozisyon bulunduğunu düşünelim. Bunun 15bini 30bin atamada kadroya geçtiği için 55bin Sözleşmeli öğretmen mevcut idi. Boş Sözleşmeli pozisyonu ise 15bin olmuştur 1Haziran atamasıyla. Bu 55bin öğretmenin kadroya geçmesi ile beraber KHK'ya göre bu pozisyonlar artık iptal edilmiş ve Kadroya dönüşmüştür.

30bin öğretmen atamasındaki bazı öğretmenler (iyimser tahminle 10bin kişi olsun) ben sözleşmeli olduğum yerde kadroya geçeceğim derse (ki haklı olarak diyeceklerdir) MEB'in boşalan Sözleşmeli pozisyonu 5bine düşecektir.

Bu durumda MEB açıkladığı 15bin sözleşmeli alımını gerçekleştiremeyecektir.

Çözüm Önerileri:

1- MEB derhal zaman kaybetmeden Sözleşmeli öğretmenlerden elektronik ortamda başvuruları almalı ve 30bin atamada kadroya geçenlere de nerede çalışmak istediklerini yani Sözleşmeli oldukları yerde mi? 30bin atamada kadroya geçtikleri yerde mi? Diye sormalıdır. Kanun ihlal edilmeden 30günlük süre kullanılmalıdır.

2- Bu başvuruların akabinde almayı taahhüt ettiği Sözleşmeli alımı çalışmasına başlamalıdır fakat bu alımı da Kadrolu olarak yapmalıdır. MEB'den Sözleşmeli Öğretmen kavramını silmelidir. MEB'in elinde 15bin atama yapabilecek Sözleşmeli Pozisyon kalmayacaktır fakat kadrolu atama yapabilecek yeterli kadro vardır.

3- Ağustos2011 atamasında kaç öğretmen alacağını açıklamalıdır. Seçimden sonra oluşacak meclisin Ağustos ataması için yeterli kadroyu serbest bırakması sağlanmalıdır.

4- Ağustos2011 atamasında 55bin sayısının altına düşülmesi adaylar için hayal kırıklığı yaratacaktır.

5- Tüm bu işlemler planlı yapılmalıdır ki özür grubu, il dışı ev il içi atamalar gibi durumlar aksamasın.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber