Kamuda az çalışana az çok çalışana çok maaş

Haber Giriş : 14 Nisan 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Personel Rejimi Reformu'yla ilgili çalışmalar hız kazandı. Çalışma kapsamında memur sayısının üçte bire indirilmesi hedefleniyor

Kamu Personel Rejimi Reformu'yla ilgili çalışmalar hız kazandı. Çalışma kapsamında memur sayısının üçte bire indirilmesi hedefleniyor. 'Kamudaki maaş sistemi' yeni baştan ele alınarak memur maaşlarının sicil notlarına endekslenmesi öngörülüyor. Maaş sistemindeki adaletsizliğin giderileceğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da dün yeni sistemin sinyalini verdi. Unakıtan, "Maaş sistemindeki adaletsizlik ve haksızlıklar yakında giderilecek. Bir yerde adam çok iş yapıyor az para alıyor, diğer yerde yan gelip yatıyor, çok para alıyor... Bu konudaki çalışmalarımız tamamlanmak üzere, ülkenin bu problemim çözeceğiz" diye konuştu.

Memur sayısı azalacak
Unakıtan'ın tamamlanmak üzere olduğunu açıkladığı yeni sisteme göre, 'kamuda çalışan personelin üçte ikisinin sözleşmeli olması' öngörülüyor. Buna göre, tasarının yasalaşmasının ardından devlete alınacak personel memur yerine sözleşmeli statüde olacak. Böylece beş yıl içinde kamu personelinin üçte ikisinden fazlasının sözleşmeli personele dönüştürülmesi planlanıyor. Çalışmada, kamu personeliyle ilgili Daire Başkanlığı kadrosu baz alınması ve bunun üstündeki kadroların devlet memuru, altındaki kadroların ise sözleşmeli olması da planlanıyor. Sözleşmeli çalışanın sözleşme döneminin ise bir yılla sınırlı olması, böylece performansı beğenilmeyen çalışanın sözleşmesinin ertesi yıl yenilenmemesi öngörülüyor. TSK ve Emniyet personelinin düzenleme dışında tutulduğu belirtiliyor.

Sicile göre ücret belirlenecek
Yeni kamu personeli ücret rejiminde "performansa dayalı ücret" ilkesinin geçerli kılınacağı belirtiliyor. Yeni sistemde bir temel aylık bir de performans aylığı olmasının tasarlandığı kaydediliyor. Buna göre, personelin aylığının belli bir oranı temel aylığı/ücretten, bir kısmı ise performans aylığı/ücretinden oluşacak. Oranlar henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte yeni sistem şöyle örnekleniyor: Örneğin, maaşın yüzde 85'ini temel aylık oluştururken, kalan yüzde 15'ini performans aylığı oluşturacak. Sicil amirinin, çalışana vereceği nota göre performans aylığı düşük ya da yüksek olacak. Öte yandan, diğerlerine göre başarılı olan memur, ilgili bakanın uygun görmesi halinde bir yıl için bir aylık toplam ücret tutarını aşmamak üzere ödül alacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber