Karaciğer tümörünü yakarak yok ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD'de ilk robotik tiroit ameliyatını yapan Türk doktor olarak bilinen Prof. Dr. Eren Berber, karaciğer kanserinde tümörleri ?radyofrekans' ablasyon yöntemiyle yok ediyor

ABD'de, Cleveland Clinic'te Robotik Endokrin Cerrahisi Direktörü ve Karaciğer Tümörü Ablasyon Programı'nın Yardımcı Direktörü Prof. Dr. Eren Berber, ABD'deki ilk robotik tiroit ameliyatını yapan Türk doktor olarak tanınıyor. Karaciğer kanserinde tümörleri ?radyofrekans ablasyon? yöntemiyle yok etmesiyle de bilinen Prof. Dr. Berber ve ekibi, bu konudaki 1000 hastalık serisiyle dünyanın en deneyimli merkezi unvanına sahip. Prof. Berber, konferans için geldiği İstanbul'da tümörleri çıkarmadan, yakarak yok etmeyi sağlayan ?radyofrekans ablasyon? tekniği hakkında sorularımızı yanıtladı.

- Yöntem nasıl uygulanıyor?

1 santimetrelik 2 küçük kesi açıyorsunuz. Özel bir ultrason eşliğinde tümörleri buluyoruz ve radyofrekans ablasyon iğnesiyle yakıyoruz. Yöntemi biyopsi uygulamasına benzetebiliriz.

- En önemli avantajı nedir?

İşlem 10-30 dakika sürüyor. Hasta ertesi gün evine, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Başarı şansı tümör büyüklüğüne ve cinsine göre yüzde 70-95 arasında değişiyor. Hasta tarafından çok iyi tolere edilebildiğinden komplikasyon oranı çok az.

- En fazla kaç tümör yakılabiliyor? Tümörün ebadı önemli mi?

Kolerektal kanserlerde şu an 8 tümöre kadar yakabiliyoruz. Yaktığımız tümörler genelde 1-7 santimetre arasında değişiyor. Artık daha büyük tümörlere de müdahale edebiliyoruz.

- Özellikle hangi hastalar bu yöntem için aday?

Klasik cerrahi yöntemle tümörü alınma şansı olmayan hastalar, çok büyük bir ameliyatı kaldıramayacak hastalar ya da karaciğer dışında da tutulumu olan hastalar. Akciğer ya da kalp sorunu olan vakalarda da tercih ediliyor.

- Yaşam beklentisine etkisi ne kadar?

Tedavi şansı olmayan yüzde 75-80'lik hasta grubuna ablasyon ve diğer yöntemlerle şifa imkânı veriyoruz. Kemoterapi yapılan hastalarda 1-2 yıl olan yaşam süresini 3 yıla kadar çıkarabiliyoruz.

SAĞLIKLI DOKULARI KORUYOR

?Irreversible (geri dönüşü olmayan) elektroporasyon? denilen en yeni teknolojinin ablasyona göre tümörü daha spesifik olarak yok etmeyi sağladığını anlatan Prof. Berber, şu bilgileri verdi: ?Ablasyonu, kritik yapıların yanındaki tümörlere, örneğin safra yollarının üzerine oturmuş tümöre uygulamıyoruz. Irreversible elektroporasyon teknolojisi ise sadece tümöre etki ediyor, sağlıklı dokuları koruyor. Tümörün yarım saat yerine 3 dakikada yakılmasına imkân veriyor. Pankreas tümörlerinde uygulanması gündemde.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber