Muhtaçlık aylığında yeni düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmadığı için genel sağlık sigortalısı sayılanlar, ''65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile özürlü ve muhtaç Türk vatandaşlarına yönelik aylıktan'' yararlanamayacak.

Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik''te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliğine göre, Başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmadığı için genel sağlık sigortalısı sayılanlar, ''65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile özürlü ve muhtaç Türk vatandaşlarına yönelik aylıktan'' yararlanamayacak. Genel sağlık sigortalısı sayılan bu kişilerin aylıkları kesilecek.

Yönetmelik ile gerçeğe aykırı belge ile bu aylıktan yararlandığı belirlenenlerden, bu ödemelerin geri alınmasında borcun hesaplanmasına ilişkin yöntem de değiştirilerek, borç hesaplama yöntemi TÜFE'ye endekslendi.

Buna göre, aylığa hak kazanmak üzere kişilerin beyanı üzerine düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde, ödenmiş olan aylıklar veya farkları için, ''ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için Türkiye İstatistik Kurumunca her ay için belirlenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları'' esas alınarak hesaplanacak tutarıyla birlikte borç tahakkuk ettirilecek.

Önceden, haksız yere ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için yüzde 50 fazlası ile borç tahakkuk ettiriliyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber