Devletin üniversitede okuyan başarılı ve yoksul öğrencilere yardım eli uzatmak için dağıttığı öğrenim kredileri, milletvekili ve bürokrat çocuklarına gitti.

Haber Giriş : 10 Ağustos 2003 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin üniversitede okuyan başarılı ve yoksul öğrencilere yardım eli uzatmak için dağıttığı öğrenim kredileri, milletvekili ve bürokrat çocuklarına gitti.

Üniversitelerde eğitim gören 350 bin yardıma muhtaç öğrencinin, aylık 65 milyon lira kredi almak için yaklaşık 6 milyar lira alan milletvekili, müsteşar ve bürokrat çocuklarıyla yarıştığı ortaya çıktı

Devletin üniversitede okuyan başarılı ve yoksul öğrencilere yardım eli uzatmak için dağıttığı öğrenim kredileri, milletvekili ve bürokrat çocuklarına gitti. 14 milletvekili, 15 yüksek yargı, 53 vali ve müsteşar çocuğu, 350 bin öğrencinin arasından sıyrılarak ayda 65 milyon lira almaya hak kazandı.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), 2002-2003 eğitim-öğretim yılında öğrenim ve harç kredisine hak kazanan öğrencilerin sosyo-kültürel profilini çıkardı. Bilgiler ışığında geçen sene öğrenim kredisi için 353 bin 651 öğrenci başvurdu. Başvuranların sadece 145 bin 464'üne öğrenim kredisi verilebildi. Öğrenim kredisi kazanan öğrencilerin babaların meslek gruplarına bakıldığında, en geniş kesimi (yüzde 31.4) emekli, dul, yetim, gazi, ihtiyarlık maaşı alanların oluşturduğu belirlendi. Bunu, yüzde 9.9 ile devlet memurları, yüzde 6.5 ile çiftçiler, yüzde 6.2 ile işçiler izledi. 14 öğrencinin babasının ise milletvekili olduğu ortaya çıktı.

Bürokrat çocukları

Ayrıca öğrencilerden 15'inin Anayasa, Yargıtay, Danıştay denetleme kurulu üyesi, 257'sinin öğretim üyesi, 53'ünün müsteşar, büyükelçi, ateşe, vali, kaymakam, genel müdür, 31'inin seçimle iş başına gelen mahalli idare yöneticileri olduğu anlaşıldı. 2001-2002 eğitim-öğretim yılında da 29 milletvekili çocuğu öğrenim kredisine başvurmuş ancak buna hak kazanamamıştı. Milletvekilleri üç ayda bir 17 milyar lira maaş alıyor. Emekli olanların ise ayda 1.5 milyar lira aldıkları belirtiliyor.

Kimlere veriliyor

Öğrenim kredisinde, öğrencilerin başarı durumu, ailenin geliri ve sosyal durumu ile kalkınmada öncelikli illerde oturmaları esas alınıyor. Üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında okuyan öğrencilere halen aylık 65 milyon lira öğrenim kredisi veriliyor. Bu durumda, vekil ve bürokrat çocuklarının başvuruda 'hile' yapmış olabileceği iddia ediliyor.

Harç kredisi de aldılar

Harç kredisine ise 46 milletvekili çocuğu başvurdu. Vekil çocuklarından 8'i bu krediyi almaya hak kazandı. Anayasa, Yargıtay, Danıştay denetleme kurulu üyelerinin çocuklarından 29'u, öğretim üyelerinin çocuklarından 414'ü, müsteşar, büyükelçi, ateşe, vali, kaymakam, genel müdür çocuklarından 95'i ve seçimle iş başına gelen mahalli idare yöneticilerinin çocuklarından da 68'ine harç kredisi verildi. Harç kredisine başvuran ve kazanan öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyine bakıldığındaysa, yine en büyük bölümü yüzde 27 ile babaları emekli, dul, yetim, gazi ve ihtiyarlık maaşı alanların oluşturduğu görülüyor. Bunu da sırasıyla memur (yüzde 10.4), çiftçiler (yüzde 6.9), işçiler (6.2) ve öğretmenler (yüzde 6.17) takip ediyor.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber