Dokunulmazlığın, kalkması beklenirken o genişliyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2005 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın, milletvekilleri, hakim ve savcılar ile diplomatik dokunulmazlığı olan kişilere trafik cezası kesilemeyeceği yönündeki genelgesinin kapsamı genişletiliyor.

?Trafikteki ayrıcalık' genişletiliyor

Bu çerçevede hakim ve savcı olarak görev yapmayıp, Sayıştay üyesi ve denetçileri gibi statülerde çalışanların da genelge kapsamına alınmaları istendi. İçişleri Bakanlığı, trafikteki ?ayrıcalıklı sınıf' kapsamını genişletmek için çalışma başlattı.

İçişleri Bakanlığı, hakim ve savcılara trafik ceza tutanağı düzenleme aşamasında bazı sürtüşmeler yaşandığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde yeni bir prosedür belirledi. Hakim ve savcıların trafik kuralını ihlal etmesi halinde, trafik suç ve ceza tutanağı düzenlenemeyeceği trafik polislerine bildirildi. Trafik polisi, ceza tutanağı yerine, olayı tespit eden ve kuralı ihlal eden kişinin adı, soyadı, unvanı, görev yeri, ihlal edilen kural ve ihlallere ilişkin diğer bilgiler ile ilgili aracın tescil plakasının bulunacağı bir tespit tutanağı hazırlayacak. Yargıtay üyelerinin tutanakları Yargıtay Başkanlığı'na, hakim ve savcılar için düzenlenen tutanaklar ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Milletvekilleri de yine aynı kapsamda değerlendirilecek. Milletvekillerine yazılan tutanaklar da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilecek. Diplomatik muafiyeti olanların trafik kural ihlallerine ilişkin tutanakları ise valilikler aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'na bildirilecek.

Milletvekilleri, Yargıtay üyeleri, hakim ve savcılar ile diplomatik dokunulmazlığı bulunan kişilere trafik cezası kesilemeyeceği şeklinde yapılan düzenlemenin ardından, hakim ve savcı olarak görev yapmayan; ancak bu statüde bulunanlar da sıraya girdi. Talep, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'e iletildi. Söz konusu talebi haklı bulan Aydıner, hakim ve savcı statüsünde bulunanların da aynı kapsama alınması talimatını verdi. Hakim ve savcı olarak görev yapmayıp bu statüde olanların başında Sayıştay denetçileri geliyor.

Sayıştay'da halen 58 Sayıştay üyesi ile yaklaşık 550 denetçi bulunuyor. Trafik cezası kesilmeyeceklere ilişkin genelgede Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Askerî Yargıtay, Bölge İdare Mahkemeleri gibi birimlerde bulunanların adlarının geçmemesi de sorun oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü şimdi trafikteki ayrıcalıklı sınıfın genişletilmesi amacıyla çalışma başlattı. Söz konusu çalışmanın önümüzdeki günlerde tamamlanıp trafik birimlerine duyurulacağı öğrenildi.

Bu arada trafik suçunun kişisel suç olduğunu belirten emniyet yetkilileri, bu sebeple herhangi bir ayrım yapılmaması gerektiği görüşünde. ?Mütekabiliyet, yani karşılıklılık esası gereği yalnızca diplomatların bu kapsamda olması gerekiyor. Çünkü bizim diplomatlarımıza da, bulundukları ülkelerde ceza tutanağı düzenlenmiyor.? diyen bir yetkili sözlerini şöyle sürdürüyor: ?Alkol alan bir yargı mensubu ile milletvekilinin durumunun tespit edilmesi artık mümkün olmayacak. Milletvekillerinin de trafik ceza tutanaklarının kendilerine elden veya evlerine posta ile tebliğ edilmesinde ne gibi bir sakınca bulunmakta?? şeklinde konuşuyor.

Yargıtay: Genelge, hakim ve savcılara suç imtiyazı sağlamaz Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin hakim ve savcılara bir ayrıcalık getirmediğini söyledi. Genelgenin, hakim ve savcılara ait trafik suç tutanaklarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na gönderilmesini düzenlediğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'nın yüksek yargı organlarıyla mutabakata vararak yayınladığı genelgeye ?yanlış anlam verildiğini' ve genelgenin ?hatalı yorumlandığını' belirten Uğur İbrahimhakkıoğlu, bir hukuk devletinde, kanunların bazı kişilere uygulanmayacağı ya da suçta imtiyaz tanınacağı düşüncesinin kabul edilmesinin mantık dışı olduğunu kaydetti. İbrahimhakkıoğlu genelgenin, trafik suçu tutanağının nasıl düzenleneceği ve yetkisiz mercilere değil, hangi merciye gönderilmesi gerektiğini anlattığını belirtti. Hakimlerin suç işlediğinde bir üst durumdaki hakimlerce yargılandıklarını ve yargılanmalarında yargı bağımsızlığının korunmasına özen gösterildiğini hatırlatan İbrahimhakkıoğlu, bu kuralın, hakime imtiyaz sağlamak için değil, yargı teminatı ve kanunların eşit ve adil şekilde uygulanmasını temin etmek için konulduğunu vurguladı. Ankara, aa

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber