Kamu Görevlilerine Etik Davranış Kuralları

Geçen yıl içerisinde Bilgi Edinme Hakkına ilişkin yönetmeliğin yayımının ardından, sitemizde iki ayrıntılı dosya yayımlamış, daha sonra gelen sorularla bu dosyaları genişletmiştik. Zira Bilgi Edinme Kanunu gerçekten devrim niteliğinde bir Kanun'du. Şimdi ise bilgi edinme hakkı kadar önemli bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bu düzenleme "Kamu Görevlilerinin Etik Davranış İlkeleri"ni belirlemektedir. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2005 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde yayımladığımız dosyalar ile vatandaşlar kamu kurumlarından bilgi talep etmeye başlamış, olumsuz cevaplarda Başbakanlıkta kurulu bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz etmişti... Bu süreçte bugüne kadar kamu kurumlarının vermek istemediğ bir çok bilgi mail ile edinilebilmeye başlanmıştı...

Örneğin daha önce boş kadroların bilinmesine imkan yoktu. İstifa eden bir devlet memuru bu konuda bir standart olmadığı için milletvekiline gitmekte, vekil kendisine uygun boş bir yer bulduktan sonra kendisine gelmesini istemekteydi. İşte vatanadşar kamu kurumlarına bilgi edinme kapsamında başvurarak bu bilgileri alabilmiştir.

Yine geçen yıla kadar hiçbir kamu kurumu yaptığı sınavın soru ve cevaplarını yayımlamamaktaydı. Bu konuda da bir ilk oluştu. Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olduğu müdür yardımcılığı sınav sonuçlarını açıklamıştır. Ancak, ÖSYM hala eski bildiği yöntemle işlemleri sürdürmeye, gizliliğe devam etmektedir. Soru ve cevaplara hala Devlet sırrı muamelesi yapmaktadır. Oysaki soru ve cevaplar sınavlardan kısa bir sonra piyasadaki tüm kitaplarda yerini almaktadır. Biz, ÖSYM'nin de bir süre sonra şeffaflaşmak zorunda kalacağına inanıyoruz....

Yine Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bir kamu kurumunun kayıtlarında yer alan bir yazı 15 gün içinde edilebilmiştir.

Ancak, artık çok önemli bir düzenleme daha hayatımıza girmiştir. Bu düzenleme kamu görevlilerine etik davranış kültürü yerleştirmeye çalışmaktadır.

Kamuda uygulanan ayrımcılığı bir süre sonra erdireceğine inandığımız bu önemli düzenleme ilişkin olarak önümüzdeki günlerde sitemizde özel dosyalar yayımlanacaktır.

Konuya ilişkin olarak yönetmeliğe bakmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber