Yargıda taşlar yerinden oynadı/ Video

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Haziran 2011 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 bin 230 hâkim ve savcının yeri değiştirdi. YARSAV ve Yargı-Sen üyeleri tenzili rütbeye uğradı, birçok Yargıtay savcısı illere atandı.

Özel yetkili savcılar Osman Şanal Antalya, Metin Yazıcı Mersin, Rasum Karakullukçu (soldan sağa) Erzurum da görevlendirildi.

MESUT HASAN BENLİArşivi

Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2011 yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi'ni tamamlayarak yayınladı. Kararname kapsamında 2 bin 230 hâkim ve savcının görev yerleri değişti. Kararname kapsamında YARSAV ve Yargı-Sen'de görevli hâkim ve savcılar tenzili rütbeye uğradı. YARSAV yaptığı yazılı açıklama kararnameyi bir kıyım operasyonu olarak nitelendirdi.

HSYK'nın önceki gece duyurduğu kararnameyle, adli yargıdan 1816, idari yargıdan da 254 hâkim ve savcının görev yeri değişti.

Eminağaoğlu İstanbul'a

Kararname kapsamında Yargıtay Cumhuriyet savcısı ve Yargı-Sen Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eş durumuna rağmen İstanbul'a hâkim olarak atandı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin de Gaziantep'e atandı. Gültekin Yargı?Sen yönetiminde bulunuyor.

YARSAV üyesi ve Dünya Yargıçlar Birliği'nin eski Türkiye temsilcisi Ahmet Taşyurt Şanlıurfa savcısı olarak atanırken, YARSAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara İdare Mahkemesi Üyesi Kamil Çil de üye olarak Erzurum'a gönderildi. Deniz Feneri soruşturmasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ayağında görevli ve AKP hakkında açılan kapatmada davasında iddianamesinin yazımında rol alan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Sevimli ise Üsküdar Savcısı oldu. Yargıtay Başsavcılığı'nın AKP de dahil siyasi parti sicillerini tutan ve değerlendirmelerini yapan savcıları Hasan Ali Atay Adana'ya, Mahir Kaya İstanbul'a, Ufuk Şimşek Bursa'ya savcı olarak atandılar.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Aysel Sevcan da Bakırköy Hâkimliği'ne atandı. Sevcan, başörtüsü sorunuyla ilgili 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer için ?kına yaksın' dediği öne sürülen Abdurrahman Dilipak hakkındaki beraate itiraz etmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İbrahim Öcalan ise Bakırköy Savcılığı'na atandı. Öcalan'ın kızının Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'ın avukatı olduğu iddia edilmişti.

HSYK seçimlerinden YARSAV'ın desteklediği listede yer alan Samsun Ağır Ceza Başkanı Vecdi Topbaş Üsküdar Hâkimliği'ne, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Emin Ayhan Çarıkçı Malatya Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine, Yargıtay Savcısı Kamil Uzman Zonguldak Savcılığı'na, Yargıtay Savcısı Bülent Savtok Mersin Savcılığı'na, Yargıtay Savcısı İdris Taşcan Gaziantep Hâkimliği'ne, Kırıkkale Başsavcısı Metin Yandırmaz ise Bursa Savcılığı'na atandı.

Kararname kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak İzmir'e atandı. Habur'da PKK mensuplarını sorgulayıp serbest bıraktığı için tepki gösterilen Silopi hâkimi Asabil Yırtıcı da terfiyle Akyazı yargıcı oldu.

Eleştiren gitti

Ergenekon savcısı Kasım İlimoğlu özel yetkileri alınarak Büyükçekmece Savcılığı'na atandı. İlimoğlu, Ergenekon savcılarını şikayet etmişti. Balyoz davasında 26 tutukluyu tahliye eden hâkim Yılmaz Alp, Bakırköy Hâkimliği'ne, Ergenekon hâkimlerinden Ömer Diken İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi. Balyoz soruşturmasında görevli özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar ise İzmir Başsavcıvekili oldu.

?Erzurum savcıları' terfi aldılar

İsmailağa ve Fettullah Gülen cemaatlerine yönelik eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner sürdürdüğü soruşturmaya el koyan Erzurum savcıları ise terfi etti. Yeni HSYK tarafından yetkileri tekrar iade edilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, Antalya Savcısı olurken, Cihaner'in evinin basılıp aranmasında bulunan savcılardan Rasim Karakullukçu ise Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'ne getirildi. Bu soruşturma döneminde Erzurum Başsavcısı olan ancak daha sonra Balıkesir Başsavcılığı'na atanan Sinan Kuş ise Kartal'a savcı oldu.

Sincan'a özel önem

Ankara'daki soruşturmalarda verilen takipsizlik kararlarını inceleyen Sincan Adliyesi'nde kritik değişiklikler gerçekleşti. 32 hakimin görev yaptığı Sincan'da 10 yargıç başka illere atanırken, yerlerine 11 yeni isim geldi. En dikkat çeken yeni görevlendirmeler ise ağır ceza mahkemelerinde yapıldı. Emekli olan Osman Kaçmaz'ın başkan olduğu Sincan 1.Ağır Ceza'nın üyelerinden Safiye Bilge Peköz Kahramanmaraş'a, Ergün Ercan ise Kırıkkale'ye atandı. Dört kişiden oluşan 2. Ağır Ceza'da ise üç yargıç il dışına görevlendirildi. Sincan'daki iki ağır cezada boşalan başkanlıklara ise Silivri Ağır Ceza Başkanı Süleyman Savut ile Çorlu Ağır Ceza Başkanı Zikrullah Özbağ getirildi.

Başsavcılık liste göndermiş

Yargıtay Başsavcılığı'ndaki 16 savcının görevinin değiştirilmesinde, Başsavcı Hasan Erbil'in rolu olduğu öğrenildi. Radikal'e konuşan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, şunları söyledi: ?Başsavcılığın talebi doğrultusunda gerçekleşti. Başsavcılık bu isimlerle çalışmak istemediğini bildirdi. Bu isimler arasında 2 yıldır dosya kapağı açmayanlar var. Dosyaları incelenmediği için fazladan cezaevinde kalan insanlar var. Genel felsefimiz yargının hızlı çalışmasıydı. Bunu yapabilecek kişilerle çalışmak temel amacımız.?

?Yargı halledilerek helalleşildi'

YARSAV bir basın açıklaması yaparak kararnameyi ?kıyım' operasyonu diye niteledi. YARSAV'ın eski Başkanı CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da şöyle tepki gösterdi: ?Belli ki örgütlü yargının halledilmesi konusunda, büyüklerinden emir alanlar var.. Özellikle Cihaner olayında iktidarın istediği şekilde soruşturmayı yürütenlerin de ödüllendiğirildiğini görüyoruz. ?Bize ram olmayanın canına okuruz' mesajı verilmiştir bugün. Bir balkon konuşması yapıldı, helallaşeceğiz denildi, yargı halledilerek yargıyla helalleşilmiştir bugün itibariyle.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber