Mini etek giyip ruj sürdüğü için meslekten ihraç edilen hakim göreve geri döndü

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Haziran 2011 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YASEMİN GÜNERİ'in haberi...

2003'te 'fazla makyaj yaptığı, mini etek giydiği ve bir avukatla ilişkisi olduğu' gerekçesiyle meslekten atılan Hakim Arzu Özpınar, HSYK kanunununda yapılan değişikliğin ardından kurula göreve geri dönmek için başvuru yaptı. HSYK'nın başvurusunu kabul etmesinin ardından, Özpınar göreve geri dönüyor.

ÖZPINAR MESLEKTEN NEDEN ATILDI?

Ankara Hukuk Fakültesi'nden ikincilikle mezun olan Arzu Özpınar'ın henüz 27 yaşında genç bir hâkimken hayatını karartan süreç, son görev yeri Gülnar'da HSYK'ya şikâyet edilmesiyle başladı. Bir davada bazı polisler hakkında mahkûmiyet kararı vermesinin ardından Bakanlığa ?Milliyetçi polisler?, ?Adliye çalışanları? ve ?bir vatandaş? gibi imzalarla gönderilen ihbar mektuplarında Özpınar'ın ?fazla ruj sürdüğü', ?mini etek giydiği', ?odasına bir avukatı alıp kapıyı kapattığı', ?farklı erkeklerle yemek yediği' iddia ediliyordu. Şikâyetler üzerine Adalet Bakanlığı'nın, Özpınar'ın meslek hayatındaki ilk soruşturmayı başlatarak görevlendirdiği müfettiş ?ihraç' talebiyle hazırladığı raporu HSYK'ya gönderdi.

BEKARET RAPORU ALDI

Bir avukatla ilişkisi olmadığını kanıtlamak için bekaret raporu dahi alan Özpınar için toplanan kurul, dörde karşı beş oyla meslekten ihraç edilmesine karar verdi.

AİHM'DE AÇTIĞI DAVAYI KAZANMIŞTI

Arzu Özpınar'ın meslekten atılmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı ?özel yaşama saygı? ve ?HSYK kararlarına yargı önünde itiraz? davasını kazandığı belirtildi.

AİHM tarafından açıklanan kararda, Özpınar'ın özel yaşam tarzı gerekçe gösterilerek meslekten ihraç edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ?özel hayatın ve aile hayatının korunması?yla ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmedilmişti.

Mahkeme, HSYK kararlarına karşı Türk mahkemeleri önünde itiraz hakkı olmamasının ise sözleşmenin yargı önünde etkili başvuru hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğu sonucuna varmıştı. Gerekçeli kararda, Türk hükümetinin dava hakkında gönderdiği savunmada HSYK'yı ?bağımsız bir kurum? olarak tanımladığı da not edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber