Yeminsiz vekil olabilecekler/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız milletvekilleri, yemin etmemeleri halinde dokunulmazlık ve maaş dahil özlük haklarını kazanacaklar ancak yasama faaliyetlerine katılamayacaklar.

TBMM Başkanlığı, BDP destekli 35 milletvekilinin yemin etmemeleri halinde ortaya çıkacak muhtemel süreci de değerlendirdi. Çalışmaya göre seçilen kişinin milletvekili sıfatını kazanması için TBMM Genel Kurulu'nda yemin etme şartı bulunmuyor. Buna göre mazbatalarını alanlar milletvekili sıfatını kazanmış olacak. Maaş ve sağlık harcamaları başta olmak üzere bütün milletvekillerinin yararlandığı özlük haklarına kavuşacak. Yemin etmeyen milletvekilleri dokunulmazlık hakkına da sahip olacak. Ancak TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmedikleri için Meclis'teki yasama faaliyetlerine katılamayacak. Genel Kurul'daki görüşmelere, komisyon toplantılarına katılamayacak. TBMM'de herhangi bir yasa teklifi, soru önergesi veya sözlü soru önergesi veremeyecek.

Yeminin süresi yok

Milletvekillerinin yemin etmesi konusunda herhangi bir süre sınırının bulunmadığı belirtilen raporda 2 yıl geçmesi halinde dahi yemin edilebileceği belirtildi. BDP'lilerin yemin etmemeleri halinde uygulanacak prosedür Ergenekon, Balyoz ve KCK sanığı olup aynı zamanda milletvekili seçilenler içinde geçerli olacak. Mahkemelerin tutukluluğun devamı kararı vermesi halinde, cezaevindeki isimler, milletvekili sıfatına kavuşacak. Yargılandıkları konu hariç dokunulmazlık kazanabilecek, maaş başta olmak üzere tüm özlük haklarını kullanabilecek. Ancak yemin etmedikleri için TBMM faaliyetlerine katılamayacak. NEVİN BİLGİN ANKARA

Herhangi bir yaptırım yok

ANAYASA ant içmesine karşın özürsüz veya izinsiz bir ay içinde toplam 5 birleşime katılmayan milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesine Genel Kurul tarafından karar verilebileceğini belirtiyor. Ancak ant içmeyen milletvekili için ne yaptırım uygulanacağı konusunda anayasa ve içtüzükte açık bir hüküm bulunmuyor. BDP'li bağımsızlar, Ergenekon, Balyoz veya KCK sanıkları, yemin etmedikleri sürece milletvekilliğinin düşürülmesi hükmü devreye sokulamayacak. TBMM Başkanlığı, Anayasa Komisyonu'ndan alacağı görüş doğrultusunda, yeni bir içtihat oluşturmak durumunda kalabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber