Lise ile ilköğretim öğretmenleri arasındaki izin eşitsizliği sona erdirilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2011 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise öğretmenleri ve izinler

Eğitim Bir Sen Bakanlığa yaptığı müracaatta 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda öğretmenlerin tatillerinin iki ay olduğunun yazılı olduğunu, oysa ki ortaöğretim (lise) öğretmenlerinin Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk sınavları nedeniyle 15 Temmuzda izne çıkabildiklerini belirtmiştir.

Öğretmenlerin tatillerine dokunulmaması gerektiğinin belirtildiği yazının içeriği, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa atıfta bulunurken bu kanunun kapsamının İlköğretim Kurumları olduğunu kanunun gerekçeli taslağından tespit etmek mümkündür. Burası bizleri çok fazla bağlamamakla beraber talep yerinde bir taleptir.

Ortaöğretim öğretmenlerinin ne zaman ve ne kadar izin yapacaklarının yazdığı bir kanun da zaten mevcut değildir.

İlköğretimde 10 yıl yöneticilik yaptıktan sonra Ortaöğretim yöneticisi olmam nedeniyle daha çok düşünmeme sebebiyet veren İlköğretim ve Ortaöğretim öğretmenleri arasındaki bu farklılığın gündeme gelmesi gerçekten güzel.

Bunun düzeltilmesi tabii ki mümkündür. Uzun zamandır bakanlık tarafından sürekli dile getirilen sınıf geçme sisteminde değişiklik yapılması ile ilgili çalışmalar maalesef tamamlanmadı. Bakanlığın bu çalışmayı yaparken bu durumu düzeltmesi mümkün olabilir.

Bir çift sözümüz de öğretmenlerin sürekli tatil yaptıkları noktasında gelen eleştirilerdir. Bu haksız eleştirileri yapanların duruma biraz daha objektif bakmaları gerekir. Unutulmasın ki öğretmenler onların bildiği gibi yılda 3-4 ay izin kullanmamaktadırlar..

İlköğretim öğretmenlerinin izinleri okul kapanınca başlamaz, okullar başlayınca da bitmez. İlköğretim Öğretmenlerinin izni 1 Temmuzda başlar ve 1 Eylül'de sona erer.

Ortaöğretim (Lise) öğretmenlerinin ise her yıl Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınav programına göre değişir. Örneğin bu yıl 17 Temmuz 2011'de tatile başlayacak olan Ortaöğretim Öğretmenleri Eylül 2011'in başlarında göreve döneceklerdir.

Bakanlığın sınav dönemlerini daha sağlıklı planlaması durumunda bu sorun aşılabilecektir. Ortalama yükseltme ve Sorumluluk sınavları Haziran ayında yapılmaktadır. Hem de okullar kapanır kapanmaz. Yani öğrenciye çalışma zamanı dahi tanınmadan o yılın sınavına (Ortalama Yükseltme Sınavı) alınmaktadırlar. Bunun daha sağlıklı planlanması gerekmez mi?

Sorumluluk sınavlarını da Haziran ayında okullar açıkken yada hemen kapanışta kısa sürede yapmak mümkündür. Çünkü bu sınavlar önceki yıllara ait olan derslerin sınavlarıdır. Yani öğrencinin çalışması için önceki yıldan bu sınavların yapıldığı zamana kadar zamanı vardır. Burada sadece Mezun durumda olan Üniversite kazanan öğrenciler gündeme gelebilir. Bu konuda da onlara münhasıran tedbir alınabilir Öğretmenlerin izinlerine dokunulmadan. Üniversiteler bilindiği üzere Eylül sonu yada Ekim ayı başında açılmaktadır. Siz Ortaöğretim öğretmenlerini okulların kapanmasını takiben bir hafta içerisinde izne gönderirseniz iki ay sonra göreve çağırdığınızda pekala bu sınavları gerçekleştirebilirsiniz.

Burada kişiler yorumlarında öğretmenler ve daha çok tatil istiyorlar diye şahsımı da içine alarak suçlamalar olacaktır. Bu kişilerin unutmaması gereken burada ortaya konulan husus İlköğretim ve Ortaöğretim öğretmenleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesidir. Benim gibi idareci olanların izinleri zaten bellidir ve bu da yılda 30 günle sınırlıdır en kıdemli yöneticide dahi.

İlerleyen günlerde Orta Öğretimde sınıf geçme sistemi üzerine bu planlamayı da kapsayacak bir çalışmayı sizlerle paylaşacağımızı belirtir, konunun bakanlıkça ivedilikle ele alınması ve planlanmasını dileriz.

Saygılarımla..

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber