Memur alımında 35 yaş sınırını deldiler

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Temmuz 2011 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur alımında yaş sınırının 35'e yükseltimesine kamu kurumları formül buldu. Kamu kurumları lisans mezununa 30, doktora yapanlara 35 yaş üst sınırı uyguluyor.

Hüseyin Özay

devlet memurluğuna girme yaşının 35'e yükseltilmesi kamu kurumlarının hoşuna gitmedi. Son dönemde personel alımı için sınav açan bazı kamu kurumları, 35 yaş üst sınırını çeşitli formüllerle deldiler. Bu formüllerin başında ise lisans mezunlarında 30 yaş, doktora yapanlarda ise 35 yaş üst sınırının uygulanması yer alıyor. Konuyla ilgili olarak memur adaylarından, Başbakanlık Personel Başkanlığı'na ve diğer kurumlara çok sayıda şikayet geldi.

Haziran'da yürürlüğe girdi

Kamu kurumlarına personel alımında yaş sınırının 30'dan 35'e çıkarılmasına yönelik düzenleme, Resmi Gazete'nin 8 Haziran tarihli mükerrer sayısında yayınlanan kararname ile yürürlüğe girdi. Kararnamede, kamu kurumlarının yanı sıra üst kurullar gibi özerk kurumların da düzenlemeye tabi olduğu vurgulandı. Kararnamede, düzenlemenin yapıldığı tarihten önce ilan edilen personel alımlarında ise 35 yaş üst sınırının aranmayacağı kaydedildi. Son dönemde personel alımı yapan birçok kamu kurumu da, bu düzenlemeden yola çıkarak, 35 yaş sınırını uygulamadılar.

Kurumlarda farklı uygulamalar

Halen personel alımı devam eden kamu kurumları, farklı yaşlar için üst sınır belirledi. Bazı kurumların personel alımı için belirledikleri yaş sınırları şöyle:

Ziraat Bankası: 88 bin 206 başvurunun geldiği Ziraat Bankası'nın, bin 545 personel alımına ilişkin sınavında, yaş sınırı 27 olarak belirlendi. İlanda, sınava 1 Ocak 1984 tarihinden sonra doğanların katılacağı vurgulandı. Ziraat yetkilileri, ilanın kararname yayınlanmadan önce yapıldığı için, 35 yaş kriterin uygulanmadığını bildirdiler.

Anayasa Mahkemesi: 45 raportör yardımcısı alımı için ilana çıkan yüce mahkeme, lisans ve lisans üstü adaylar için yaş sınırını 30 olarak belirlerken, doktora yapan adaylar için ise yaş sınırını 35 olarak tespit etti.

Yargıtay: 120 personel alımı için ilana çıkan Yargıtay, yaş sınırını kararnameye uygun olarak belirleyerek, başvuru için üst sınırı 35 olarak ilan etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi: Üniversite de personel alımı için çıktığı ilanda, yaş sınırını 33 olarak belirledi.

İhracatçılar Meclisi: Hükümetin işsizlikle mücadele projelerine büyük destek veren Türkiye İhracatçılar Meclisi ise 56 personel alımı için çıktığı ilanda yaş sınırını 30 olarak ilan etti.

Belediyeler: Son dönemde birçok belediyenin itfaiye eri alımı için çıktığı ilanlarda yaş sınırının 30 olduğu görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber