Kriz derinleşir mi? CHP, salondan çıkartılmak istenecek mi?/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP ve BDP'li milletvekillerinin yemin etmemesi nedeniyle başlayan tartışmalar, TBMM Başkanlığı seçimi öncesi, "CHP yemin etmeden Genel Kurul'da bulunabilir mi?" tartışmasına kadar uzandı.

Ak Parti ve MHP'nin, "CHP yemin etmiyorsa, oturamaz, itiraz edebiliriz" görüşünü ortaya atmalarına karşılık, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Gizli AKP-MHP ittifakı. Meclis başkanlığı seçimi yapılmasını sağlayan kararda benim imzam var. O zaman seçim de sakat. Yürekleri yetiyorsa, bizi Genel Kurul salonundan çıkartsınlar. Nasıl bir direniş göreceklerine de hazır olsunlar?" dedi.

Vatan gazetesinde dün yer alan haberde, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'la, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın, "CHP yemin etmiyorsa, Genel Kurul'da da bulunamaz, itiraz ederiz" yönündeki sözleri yer aldı.

Ak Partili Elitaş, "İçtüzüğe göre yemin etmeyen vekilin, bulunduğu ilk birleşimin başında yemin etmeleri gerekiyor. Başkanlığın bu konudaki çağrısına rağmen yemin etmeyen vekillerin de yine yemin etmezlerse salondan çıkmaları gerekir. Çünkü içtüzük bu durumdaki milletvekillerine sadece yemin etmeleri için Genel Kurul'a girme izni veriyor" dedi.

MHP'li Mehmet Şandır da CHP'lilerin yemin etmeden Genel Kurul'da oturamayacaklarını söyledi. Şandır, "Bu sayın milletvekilleri, ancak yemin etmek arzusuyla niyetiyle genel kurul salonuna girebilirler. Pazartesi günü eğer yemin etme niyetleri yoksa Genel Kurul'a girmeleri de hukuken doğru olmaz. Boykotçu milletvekillerinin ve CHP yöneticilerinin kararlarını gözden geçirmelerini diliyoruz. Sağduyuya davet ediyoruz" diye konuştu.

Yürekleri yetiyorsa Milliyet'e konuşan CHP Grup Başkanvekili İnce ise şunları söyledi:

"Bu bir gizli AK Parti-MHP ittifakı mı? Eğer böyle bir ittifak söz konusuysa bizim üzerimizde yürekleri yetiyorsa Genel Kurul salonundan çıkartsınlar. İkincisi TBMM Başkanlığı seçimi için daha önce Danışma Kurulu yapılmış, burada MHP adına Oktay Vural'ın, Ak Parti adına Suat Kılıç'ın, CHP adına benim imzam var. Yani TBMM Başkanlığı seçiminin yapılmasının nedenlerinden biri benim imzamdır. O zaman seçim baştan sakat. Orada danışma kurulu okunmayacak mı? Benim imzam yok mu orada. O benim değil CHP'nin imzası. Sen TBMM Başkanlığı seçimi yapmak için onu kabul edeceksin, sonra ittifak kurup, bizi Meclis'ten çıkartma senaryoları kuracaksın. Nasıl bir direniş göreceklerine de hazır olsunlar. Burası muz cumhuriyeti değil, hukuk devleti. Biz mazbatayı almış ve seçilmişiz. Hangi güç bizi oradan çıkaracakmış? Şaşırıyorum ben bunlara. En önemli problemlerde Ak Parti ile MHP ittifak kuruyor olabilir. Her gerginlik anında kuruyorlar. Daha önce de oldu. 367 tartışmaları vesaire de. Böyle bir ittifakı tavsiye etmem. Biz grubumuzla oradayız, yürekleri yetiyorsa yapsınlar." -CHP, GENEL KURUL'DA OTURACAK AMA OY KULLANMAYACAK -CHP, TBMM Başkanlığı seçiminde Genel Kurul Salonu'nda oturacak, ancak oy kullanmayacak.

-Bu arada CHP milletvekillerinin cep telefonlarına gönderilen mesajda, "TBMM Genel Kurulu saat 14.00'te toplanacaktır. Milletvekillerimizin 4 Temmuz 2011 Pazartesi günü saat 14.00'te TBMM Genel Kurulu'nda hazır bulunmaları rica olunur" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber