2B yeniden gündemde...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2005 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine'ye kaynak arayışında rota, yeniden kamuya ait arazilerin satışına çevrildi. 2-B'ler, Güneydoğudaki mayınlı araziler ve kamu lojmanlarının ekonomiye kazandırılması için 3 koldan çalışma yapılıyor.

Daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği 2-B'lerin satışına ilişkin yeni düzenleme için, Maliye ve Orman Bakanlıklarında ön çalışmalar yapılıyor.

Maliye Bakanlığı, söz konusu çalışma kapsamında, 2-B'lerin değerlendirilmesine ilişkin yeni bir öneri hazırlayarak, bunu Orman Bakanlığı'na iletti.

Bu öneride, 31 Aralık 1981 öncesi orman alanı dışına çıkarılan arazilerden yeniden ağaçlandırılabilecekler ile 1981 sonrasında orman vasfını yitiren alanların yeniden ağaçlandırılarak tekrar orman alanlarına dahil edilmesi, üzerinde yapılaşma bulunanlar ile köylerdeki arazilerin de rayiç bedel karşılığı değerlendirilmesi istendi.

Sultanbeyli ve Ümraniye'de olduğu gibi, günümüzde üzerinde büyük ilçeler bulunan, Türkiye'nin diğer birçok yerinde de kaçak yapılaşmaya maruz kalan 2-B alanlarının satışından elde edilen gelirin de, sayıları 7 milyona ulaşan orman köylüsü için kullanılması önerildi. Maliye Bakanlığı, bu şekilde 2-B'lerin değerlendirilmesiyle ilgili Anayasaya aykırılık sorununun da aşılacağını savundu.

BAZI ÜLKELERDEN BİLE BÜYÜK

Maliye Bakanlığı'nın tespitlerine göre, ülkede halen 2-B kapsamında 460 bin hektar alan bulunuyor. Bir başka ifadeyle 2-B'ler, 4.6 milyar metre karelik bir alanı oluşturuyor.

Bu haliyle bile 2-B'ler, Kocaeli, Sakarya ve Rize gibi illerden daha büyük, Hatay'a ise yakın bir alanı kaplıyor. 2-B'ler, Lüksemburg'un yaklaşık 2 katı, Singapur ve Bahreyn'in 6 katı, Andorra'nın 10, Malta ve Maldivlerin de 15 katı büyüklüğünde bir sahaya yayılıyor.

MAYINLI ARAZİDE ORGANİK TARIM

Maliye Bakanlığı, Güneydoğu'da Suriye sınırındaki 326 bin dönümlük mayınlı araziyi de özel sektöre kiralıyor. Mayınların temizlenmesi ve daha sonra bu arazide organik tarım yapılmasına ilişkin ihale çalışmaları sürdürülüyor. Şu ana kadar mayın temizleme maliyeti olarak, Bakanlığa 500 milyon dolara kadar varan çeşitli tutarlar iletildi.

Maliye Bakanlığı, mayın temizleme maliyetinin netleşmesinin ardından, kira bedeli tespitinde bulunacak. Yetkililer, şimdiden çok sayıda yerli ve yabancı firmanın projeye talip olduğunu belirttiler.

LOJMANLAR DA SATILIYOR

Bu arada Maliye Bakanlığı Defterdarlıklardan, sıra tahsisli olarak ayrımı yapılmış ve kat mülkiyetine tabi olan konutların, 'boşaltılması halinde' satılmasını da istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber