Başbakanın ustaları/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Temmuz 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefini her fırsatta tekrarlayan Başbakan, ekonomiyi 'ustalara' teslim etti. Milli gelirdeki artış, büyüme rakamlarındaki rekor ile enflasyon ve faiz oranlarında yakalanan başarılara imza atan isimler, bu dönemde cari açık hedefine odaklanacaklar

Deniz ÇİÇ[email protected]

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61. Hükümet üyelerini açıklarken, bakanlar arasında koltuğunu koruyan isimler, ekonomi yönetiminden geldi. Türkiye'nin, dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefini koyan Erdoğan, ekonomiyi şansa bırakmayarak, ustalara teslim etti. Ekonomiyle ilişkili 13 bakanlık koltuğu, bir yeni bakanlık ve görev değişimi dışında yine aynı isimlere teslim edildi. Böylece Başbakan, dünyayı sarsan küresel kriz sürecini en iyi şekilde yöneten ve ekonomiyi başarılı bir pozisyona taşıyan isimlere hakkını teslim etmiş oldu. Milli gelir, ihracaat ve yabancı yatırımlardaki artış, büyüme rakamlarında kırılan rekor ile enflasyon ve faiz oranlarında yakalanan başarılara imza atan 'usta' isimler, şimdi de cari açık makasının kısılması hedefine odaklanacaklar. İşte ekonominin 'usta yönetimi:'

EKONOMİNİN ÜSTADI OLDU

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan: 2001 yılında ilk AKP hükümeti kurulduğunda Türkiye'nin en genç bakanıyken aradan geçen sürede kendisini ispatladı. Türkiye'nin IMF'siz bir yönetime geçişinin de mimarları arasında yer aldı. Ekonominin koordinasyonundan sorumlu olacak. Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve bankacılık gibi makro alanlarla yine Babakanla ilişkili olarak görev yapacak.

BÜTÇEYİ ÇOK İYİ YÖNETTİ

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek: Bakanlığı döneminde, özellikle seçim yılında bütçenin 4 ay boyunca fazla vermesini sağlayarak dikkat çekti. Şimşek'in elde ettiği bütçe fazlası, 16 yıl içinde elde edilen en iyi bütçe gerçekleşmesi oldu. Kampanyasında Kürtçe şarkılar kullanması önemliydi. Batman'daki oy kaybına rağmen, koltuğunu korudu.

İHRACATÇILARI SEVİNDİRDİ

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan: Yeni dönemde dış ticaret yanında, yabancı sermaye ile yatırım teşvikleri gibi alanları da yönetecek. Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki yabancı sermaye ve teşvik genel müdürlükleri de ekonomi bakanlığına geçecek. Bakanlığına, başta TİM Başkanı Büyükekşi olmak üzere tüm ihracatçılar sevindi.

EN BAŞARILILAR ARASINDA

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım: 2002'den beri kabinede. Kabinenin en başarılı bakanları arasında gösteriliyor. İnternet kullanımı, bilgisayarlaşma, hızlı tren, duble yollar, limanlar, havayollarının ucuzlaması, teknolojik altyapının gelişmesi gibi halka dönük pek çok alanda başarılı uygulamalara imza attı.

TORUN SEVGİSİ BİRAZ BEKLEYECEK

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TOKİ'nin başarısı nedeniyle bakanlık görevini hak etti. Seçimler öncesindeki 'vekil olup torun sevmek istiyorum' açıklamasının aksine, daha çok çalışacak gibi görünüyor. Bayraklar, Başbakan'ın seçim sürecindeki en önemli vaatleri arasında yer alan yeni şehirlerin kurulması alanında görev yapacak.

BİLİM VE TEKNOLOJİYE ÖZEL ÖNEM

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: TÜBİTAK'ın da bağlanacağı bakanlıkta Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü adı altında ayrı bir yapı kurulacak. Sanayi Genel Müdürlüğü, Sanayi Bölgeleri, Meteoroloji ve Standardizasyon, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlükleri de bakanlık çatısı altında olacak.

NÜKLEERDE KARARLI DURDU

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Türkiye'nin 40 yıllık nükleer macerasında en önemli somut adımı atarak temel atma aşamasına getiren Yıldız, Japonya'daki patlamaya rağmen seçim sürecinde bu kararlılığını korudu. Bakanlık döneminde elektrik ve doğalgaza hiç zam yapılmadı. Enerji ihalelerindeki yapıcı tavırlarıyla dikkat çekti.

KOLTUĞUNU GERİ ALDI

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Bir dönemlik aranın ardından koltuğu geri aldı. Çelik, Bakanlığı döneminde, SGK Başkanı Birol Aydemir ile bir tartışma yaşamış, Dinçer'in bakanlığı döneminde Aydemir, müsteşar olurken, Çelik'in bu görev dönmesi ile Aydemir'le nasıl bir süreç yaşayacağı merak konusu oldu.

TİCARET YAZICI'YA EMANET

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Başbakan Erdoğan'ın avukatlığı görevini de yapan Yazıcı, partide genel başkan yardımcılığı görevinde de bulunmuştu. İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü görev alanında olacak.

PLANLI KALKINMA STRATEJİSİ

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz: DPT'de çalışırken siyasete atılmıştı. Bakanlığı döneminde Doğu ve Güneydoğu illerini tek tek dolaşarak büyük bir performans sergilemişti. Yılmaz, yeni dönemde ekonomik planların hazırlanması ve planlı bir kalkınma stratejisi benimsenmesi konusunda çalışacak.

DİYARBAKIR BAŞARISI DİKKAT ÇEKTİ

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: Kırmızı et fiyatlarıyla gıda fiyatlarındaki artış krizlerini başarı ile yöneten Eker, bakanlıktaki performansı yanında Diyarbakırlı olması da önemli. BDP faktörü nedeniyle oldukça zorlu bir seçim bölgesi olan Diyarbakır'da gösterdiği başarıyla da dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber