Proje kabinesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2011 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, 61'inci hükümeti ?proje ve operasyonel' ağırlıklı oluşturdu. Erdoğan, mega projelerini Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, siyasi projelerini ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e emanet etti.

7 gitti, 6 geldi

Başbakan Tayyip Erdoğan, merakla beklenen 61'inci hükümeti bir önceki kabineden memnuniyetini vurgulayarak açıkladı. Yeni kabinesinde, bir önceki dönemden aday olmayan Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Aydın, TBMM Başkanı seçilen Cemil Çiçek'in dışında, Vecdi Gönül, Nimet Çubukçu, Faruk Özak ve Mustafa Demir yer almadı. Bekir Bozdağ, Suat Kılıç, İsmet Yılmaz, Erdoğan Bayraktar, Fatma Şahin, İdris Naim Şahin kabineye giren yeni isimler oldu. Kabinenin yeniden yapılandırılmasından dolayı 7 bakan gitti, 6 yeni bakan geldi.

Mega projeler 2 bakana

Erdoğan'ın yeni kabinesindeki tercihleri analiz edildiğinde, öncelikli projelerine göre isimlere görev verdiği ortaya çıktı. Mega projelere önem veren Erdoğan, bu nedenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yerini korurken, TOKİ Başkanlığı dönemindeki çalışmalarını beğendiği Erdoğan Bayraktar'a da Şehircilik ve Çevre Bakanlığı görevi verdi.

Atalay daha da güçlendi

Erdoğan, demokratik açılımı yönetemediği eleştirilerine hedef olan Beşir Atalay'dan bu görevi almadı. Atalay, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'ndan da sorumlu olarak daha da güçlendi. Atalay'ın kabinedeki yeni pozisyonunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de desteklediği belirtildi. Yine Gül'e yakın isimlerden Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yerlerini korudu.

Ergin anayasa çalışmasına

Yargı reformunda önemli rol oynayan ve Erdoğan'ın çalışmalarını takdir ettiği Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yerini korudu. Ergin'in TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le beraber yeni anayasa çalışmalarında rol alacağı, Başbakan'ın siyasi reform çalışmalarında kendisinden aktif olarak yararlanılacağı belirtiliyor.

Milli Eğitim ve İçişleri

Kabinede 2 önemli operasyon ise Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Erdoğan, ?Yeni bir eğitim reformuna ihtiyaç var? sözlerinin ardından, Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde de önemli projelerini emanet ettiği Ömer Dinçer'i bu göreve getirdi. Erdoğan, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet'in yeniden yapılanması işini ise Dinçer gibi Belediye Başkanlığı döneminden beri hep yanında olan ve ?sadık adamı? olarak nitelenen İdris Naim Şahin'e verdi. Şahin, Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak biliniyor. Az konuşması ve ketum kişiliği ile tanınan Şahin, parti kurulduğundan beri genel sekreterlik görevini yürütüyor ve partide Erdoğan'ın ?gizli vekili? olarak adlandırılıyor.

Kadın bakan bire düştüMilli Eğitim Bakanlığı görevinden ayrılacağı daha önce dile getirilen Nimet Çubukçu'ya başka bir görev verilmeyince, kabinedeki kadın bakan sayısı 1'e indi. Çubukçu'nun görevi devrettiği Dinçer'in, kabinedeki ?en yakın arkadaşı? olduğu

biliniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı üstlenen Fatma Şahin ise yıllardan beri partide Kadın Kolları Başkanlığı yaptı ve kadın hakları çalışmalarında görev aldı.

Soruşturmalara bakmadı

Erdoğan, Faruk Çelik'i Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Mehdi Eker'i de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak kabinesinde tutarken, her 2 siyasinin yakınlarıyla ilgili iddiaları dikkate almadı. Çelik'in ağabeyi Bursaspor'a yönelik iddialarda bir süre gözaltına alınmış, Eker'in de yakınlarının adı bakanlık ihaleleriyle ilgili iddialara karışmıştı.

Sendikalarla barış

Çelik'in, eski görevi olan Çalışma Bakanlığı'na dönmesinde sosyal kesimlerle olan iyi ilişkisi etkili oldu. Çelik'in farklı kesimleri ikna kabiliyeti bu görevi üstlenmesinde gerekçe olarak dile getirildi. Dinçer'in bu görevi üstlendiği süre içerisinde sendikalarla sıkıntı yaşadığı biliniyor.

En genç spor bakanıGençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ak Parti'nin yıldızı en hızlı parlayan siyasetçilerinden oldu. Kılıç, önce grup başkanvekili, ardından da Türkiye'nin en genç Gençlik ve Spor Bakanı oldu.

Sürpriz isim Yılmaz

Şimdiye kadar yapılan kabine tahminlerinde

ismi hiç yer almayan tek isim İsmet Yılmaz oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Denizcilik Müsteşarlığı görevini üstlenen ve ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yapan İsmet Yılmaz'ın Ergenekon davası nedeniyle tarihin en kritik YAŞ toplantısı öncesinde Milli Savunma Bakanlığı'na atanması ilginç bulundu.

Köşk'e çıkıp kabineyi sundu

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu listesini Başbakanlık Konutu'nda imzaladı. İmza sırasında Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da hazır bulundu. Erdoğan daha sonra kabineyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunmak için dün saat 11.59'da protokol kapısından Çankaya Köşkü'ne girdi. Erdoğan, Gül'e kabineyle ilgili bir süre bilgi verdi. Daha sonra da Gül, yeni Bakanlar Kurulu'nun görevlendirildiğine ilişkin yazıyı imzaladı. Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu'nu açıklamak üzere Başbakanlık yeni binaya gelişinde makam otomobilinde bir süre notlarını inceledi.

Beni ilgilendirmez Kıbrıs'a gideceğim

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, kabineyi açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kıbrıs ziyaretinin iptal edileceği konusunda yerel basında çıkan haberlerle ilgili şunları söyledi: ?Beni yerel gazetecilerin veya bazı marjinal grupların değerlendirmeleri ilgilendirmez. Allah nasip ederse, 19-20'sinde Cumhurbaşkanı'nın davetine icabetle orada olacağım.?

13 Temmuz'da güvenoyu

Ak Parti, sandalye sayısı geçen döneme göre azalmasına karşın MHP'nin TBMM'deki bir başkanvekilliğini koruyarak jest yaptı. TBMM Başkanlık Divanı'nda partilere düşen makamların dağılımı

dün yapıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yemin etmeyen CHP ve BDP grup başkanvekillerini dün toplanan Danışma Kurulu'na davet etmeyince sadece Ak Parti ve MHP'li yöneticilerin katılımıyla karar alındı. 18 makamdan oluşan Divan'da Ak Parti'ye 11, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye 1 sandalye düştü. 4 Meclis Başkanvekili koltuğundan 2'si Ak Parti'ye, 1'er tanesi de CHP ve MHP'ye verildi. Ak Parti, içtüzüğe göre alabileceği 1 başkanvekilliğini yine MHP'de bıraktı. CHP ve BDP'ye ait tüm makamlar, yemin edip üye bildirdiklerinde doldurulmak üzere ?kote? edildi. Yeni hükümetin programı yarın Meclis Genel Kurulu'nda okunacak. Program görüşmeleri 11 Temmuz Pazartesi günü, güven oylaması 13 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Bu süreçte RTÜK'te boşalan 3 üyelik için de seçim yapılacak, Meclis 13 Temmuz'da tatile girecek.

Meclis'te alkış

KABİNE heyecanı Meclis Genel Kurulu'nun dün kısa süren toplantısına da yansıdı. Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı'nın hükümet tezkeresi okunurken AK Partililer, Başbakan ve her bakanın ismi okunduğunda ayrı ayrı olmak üzere 26 kez alkışladılar. Meclis'te dün yeni bakanlardan Suat Kılıç ve İsmet Yılmaz da hükümeti temsil etti.

Esas duruş! Ak Parti milletvekilleri, Kılıç ve Yılmaz'ı kutlamak için kuyruklar oluşturdu. Yeni bakanlar, daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la birlikte hatıra pozu verdi. Ak Parti Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç da, Suat Kılıç'la yan yana fotoğraf çektirdikten sonra foto muhabirlerine ?Samsunlu Kılıçlar? diye seslendi. Arınç da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı kutlarken ?Esas duruş? diye espri yaptı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber