TSE ?helal gıda' belgesiyle yılda 300 milyon $ gelir sağlayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Temmuz 2011 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSE, ?helal gıda' belgesi vererek, Türk şirketlerinin ABD ve İsrail'e ödediği 100 milyon doların yurtta kalmasını sağlayacak. Kurum, ayrıca yabancılara verdiği belgeyle yılda 200 milyon dolar gelir bekliyor.

Kaan Zenginli

16-17 Mayıs 2011 tarihinde Kamerun'da 33 İslam ülkesinin katılımıyla yapılan toplantıda ?helal gıda' ile ilgili standartlar kabul edildi. Aynı zamanda bu 33 İslam ülkesi Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) ?helal gıda' sertifikası vermesine onay verdi. 930 milyar helal gıda pazarının bulunduğu dünyada, bu sertifikayı veren yalnızca 3 ülke bulunuyor. Bu ülkeler Malezya, Amerika ve İsrail. Bu 3 ülke yıllık 1 milyar dolarlık helal gıda belgesi veriyor. Türkiye'nin de bu belgeyi verir konuma ulaşması ile yılda 300 milyon dolarlık bir belge geliri olacak. TSE'nin bu belgeyi verebilmesinin kabul aşamasında İslam ülkelerine yakın ilişkiler kurmamız adına ?İslam Konferansı Teşkilatı ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) 3 yıllık giderini karşılayarak destek olduklarını söyleyen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, bu kurumun yıllık 100 bin dolar civarında bir masrafı olduğu ve bunu karşılamanın bu belgeyi almalarında büyük etkisi olduğunu söyledi. Şentürk şöyle devam etti: ?Bu kurumun yıllık maliyeti bize 100 bin dolar kadar. 3 odalı ofisler tutacağız. Bunun yanında çalışacak personelin maaşlarını ödeyeceğiz. 3 yılda 300 bin dolar harcama yapacağız fakat bunun karşılığında 300 milyon dolar belge denetimi geliri elde edeceğiz. Bunun yanında İslam ülkelerine helal gıda ihracatı için belge alımı yapan Türk şirketlerin belge için ABD ve İsrail'e ödedikleri 100 milyonlarca dolarlık bir belge pazarı mevcut. Bizim bu belgeyi vermemizle Türk şirketlerinin İsrail ve ABD'ye ödemek zorunda olduğu helal gıda denetim belgesi ücretinin de önüne geçmiş olacağız.? Şentürk altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini hatırlatarak eylül ayından itibaren belge vermeye başlayacaklarını sözlerine ekledi.

İhracatımıza olumlu yansıyacak

Helal gıda pazarının 930 milyar dolarlık çok büyük bir pazar olduğunu hatırlatan Şentürk, Türk ihracatçılarının bu sayede sahaya 3-0 önde başlayacaklarını ifade etti. Şentürk ?Bu aynı zamanda ambalaj ve nakliye sektörünü etkiliyor. Dolayısıyla hem gıda hem ambalaj hem nakliye sektöründe yeni döneme adaptasyonu diğer ülkelerden daha önce yapmak mecburiyetindeyiz. Bu yönden biz her türlü işbirliğine hazırız. İhracatımız belgenin TSE tarafından verilmesi ile birlikte yükselecektir. Amerika ve İsrail'in uyguladığı gibi bürok-ratik engellerin karşımıza çıkmasını önleyecektir? diye konuştu.

Katma değeri yüksek bir alan

Şentürk, standart ve kalitenin, Türkiye küresel rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, helal gıda ile dünya pazarında söz sahibi olmak, hatta bu pazarın en büyüğü olabilmek istediklerini söyleyerek, ?Bununla ilgili de sanayicilerimize özellikle odalarımızla işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Fiyat rekabeti sayesinde dünya helal belgelendirme pazarında çok ciddi bir pay alabiliriz. Bu alanda da Türkiye için ciddi bir dış gelir kapısı olabilir. Maliyeti düşük, geliri yüksek, katma değeri yüksek bir alan? diye konuştu.

AVRUPA'DA BU BİR REKOR

AB standartları Türklerle aynı

TSE'nin 57 yıldır standardizasyon konusunda çalışmalar yaptığını vurgulayan Şentürk, 35 bin civarında standartla dünyanın 10. ve Avrupa'nın 5. büyük kuruluşu arasında yer aldıklarını ve 68-69 bin ürün belgelendirmesi yaptıklarını ifade etti. 70 ülke ve 96 kuruluşla protokol yaptıklarına da işaret eden Şentürk, AB standartlarının yüzde 99.5'ini Türk standardı olarak kabul ettiklerini, bunun AB genelinde de rekor olduğunun altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber