Başörtülü öğrencileri derse almayan 10 öğretim görevlisine soruşturma

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Temmuz 2011 07:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

YÖK, başörtülü öğrencileri derse almadığı belirtilen 10 öğretim görevlisi hakkında "Eğitim hakkını engellemekten" soruşturma açılmasını istedi

YÖK

Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıfta türbanlı bir öğrencinin sınava alınmaması üzerine geçen yıl üniversitelere, "Başörtülüler dahil olmak üzere hiçbir gerekçeyle öğrencinin dersten çıkartılmaması" talimatı göndermişti. Talimata rağmen 1 yıl içinde 30 öğrenci YÖK'e, "Başörtüsü gerekçesiyle derse giremediği" dilekçesi verdi. Şikayetleri değerlendiren YÖK, ODTÜ, Ege Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden 10 öğretim görevlisi hakkında, Anayasa'da tüm vatandaşlara eşit olarak sunulan "Eğitim Hakkını" engellemekten soruşturma başlatılması talimat verdi. Üniversite yönetimi söz konusu öğretim görevlilerine "Uyarma, Kınama Cezasının yanı sıra maaştan kesme ve meslekten atma" gibi cezalar da verebilecek.

TIP ÖĞRENCİSİ EMSAL OLDU

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Zeynep Nur İncekara, 2008 ve 2009 yıllarında derslere perukla girmişti. İncekara 2009-2010 öğretim yılına şapkayla devam etmek istemiş, ancak bir öğretim üyesi, 'Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı davrandığı' gerekçesiyle sınıftan çıkarmıştı. Bu gelişme üzerine İncekara, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na şikayette bulunarak 'rencide edildiğini ve eğitim hakkının engellendiğini' ileri sürmüştü. İnsan Hakları Başkanlığı da 13 Ocak 2010'da YÖK'e resmi bir yazı göndererek görüş istemişti. Başvuruyu değerlendiren YÖK, 8 Mart 2010'da Başkanvekili Ömer Demir imzası ile İncekara ve İnsan Hakları Başkanlığı'na yanıt gönderdi.

ÖĞRETİM ÜYELERİNE UYARI

YÖK tarafından ağustos ayında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne de gönderilen yazıda, mart ayında alınan karar hatırlatılarak, kılık-kıyafet gerekçesi ile öğrencilerin dersten çıkarılamayacağı belirtilmişti. YÖK'ün rektörlüğe gönderdiği yazıda, benzer durumlarla karşılaşılması halinde, öğrenci hakkında sadece tutanak düzenleneceği hatırlatılarak, öğrencinin dersten çıkarılması halinde sorumlu öğretim üyesi hakkında disiplin işlemi yapılacağı da bildirilmişti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan imzalı, tüm üniversiteler için emsal bir karar özelliği taşıyan uyarı yazısı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından dekanlıklara gönderilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber