Google, Facebook'u tahtından eder mi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Temmuz 2011 21:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sosyal paylaşım sitelerinin büyüklüğü, internet devlerinin de iştahını kabartıyor. Arama motoru deyince ilk akla gelen Google da bu işe girdi; Google+ ile yeni sosyalleşme mecrası olmayı hedefliyor. 'Nasıl kullanılıyor?' derseniz, sizin için derledik...

ÖZGE Ç. DENİZCİ

Her kurulan yeni sosyal paylaşım sitesi bir diğerinin hatalarını gözeterek kurulurken, diğerinin tahtını ele geçirmeye de çalışıyor. Görenlerin ilk başta 'Facebook dururken Google Plus'a da ne gerek var?' dediği sistemin görünüşü Facebook'a fazla benziyor olsa da farklı özelliklere sahip. Sloganı, 'Gerçek hayattaki paylaşım web için yeniden düşünüldü'... www.plus.google.com adresinden ulaşabildiğiniz ve kullanımı başta komplike görünen Google Plus'ı anlamak için birkaç ipucu topladık.

ÇEMBERİNİ OLUŞTUR

İlk kullanıcılarından biri, en büyük rakipleri Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg olduğu için internet kullanıcılarının daha fazla ilgisini çeken Google+'ta üyelik sistemi, tıpkı Gmail'de olduğu gibi davetiye sistemiyle işliyor. Davetiyesi olanlar Google+'ın temeli olan, çevre edinme anlamına gelen 'circle'larını oluşturuyorlar.

Google Plus'a üye olup arkadaşlarınızı davet edebiliyor ve bir 'circle' oluşturabiliyorsunuz. Ama bu noktada sistem Twitter'ın tam tersi bir mantıkla işliyor. Yani sizin davet ettiğiniz bir üyenin fotoğraf, video gibi gönderileri size açık, sizinkileriyse onlar görmüyor... Bu noktada gönderilerinizi görmesini istediğiniz belli gruplar oluşturabilme lüksünüz var. Yani, bazı gönderilerinizi 'aman iş arkadaşlarım görmesin' ya da 'ailem bunu görmesin' dediğinizde bu özellik çok işinize yarayacak.

G+'ta hazır circle'lar da bulunuyor. Bunları 'aile', 'takip edenler' ve 'arkadaşlar' gibi gruplara ayırabiliyor hatta kendi istediğiniz bir ad vererek de yeni bir 'circle' oluşturabiliyorsunuz.

FOTOĞRAF ETİKETLERİ SUSTURULABİLİYOR

Diğer paylaşım sitelerinden alışık olduğumuz video ve fotoğraf yükleme işlemleri G+'ta aynen işliyor. Facebook kullanırken çoğu zaman sorun olan 'etiketlenme' durumunda gelen aşırı bildirimlerin önüne geçmemiz için Google+ bir iyileştirme hazırlamış. 'Mute' seçeneğini kullanarak bu postları engellemek mümkün.

Sürüklemek bu sitede kullanımı en çok kolaylaştıracak özellik. Bir video, fotoğraf, yazı, hatta profili paylaşmak için onu paylaşım yapılan yere sürükleyip bırakabilirsiniz. Circle'ınızı düzenlemek için de kişilerin profilini tutup sürüklemeniz yeterli.

Avantaj mı yoksa dezavantaj mı olduğuna henüz kullanıcılarının bir türlü karar veremediği en önemli G+ özelliği kuşkusuz, Google'ın farklı hizmetlerinin otomatik olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş olması. Temel olarak Gmail, Blogspot (blogger), Picasa, Google Contact, Google Connect, Gtalk gibi Google ürünlerini kullanarak size geniş bir başlangıç alanı oluşturuyor. Twitter varken Buzz'u kullanmanın anlamsız olduğunu düşünen kullanıcıların büyük bir çoğunluğu şimdilik her ne kadar 'Facebook varken neden G+ kullanayım ki' diye soradursun, üye sayısını her gün arttıran Google Plus'ın en etkileyici hizmeti Hangouts. Hangouts'u kullanarak 10 kişiye kadar aynı anda görüntülü sohbet edebiliyorsunuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber