15 Ağustos'ta toplu sözleşme değil görüşme yapılacak

Memurların toplu görüşme değil toplu sözleşme yapmasına imkan veren ve anlaşmazlık halinde nihai olarak Kamu Görevlileri Hakem heyetinin kararının geçerli olmasını içeren Anayasal düzenleme, 12 Eylül 2010'daki referandum ile kabul edilmişti. Ancak o tarihten bu yana 4688 sayılı Kanunda gerekli değişliklikler yapılmadı. Meclis 1 Ekime kadar tatile girdiği için yasal düzenleme yapılması mümkün değildir. Bu çerçevede, 15 Ağustos'ta sendikalar, elleri zayıf olarak masaya oturacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2011 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği sonrasında, memur sendikalarının hükümetle toplu sözleşme yapmasının önü açılmıştı. Ancak Anayasa'da yapılan değişiklik sonrasında 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunununda, bununla uyumlu yasal düzenleme yapılması gerekiyordu. 12 Eylül 2010'dan bu yana bu yasal düzenleme yapılamadı.

Meclisin kapanmadan önceki son görüşmesinde de işçi sendikalarıyla ilgili yasal düzenleme kabul edilmiş, memur sendikalarının yapacağı görüşmeye ilişkin herhangi bir yasa ele alınmamıştır. Bu durum, 15 Ağustos'ta hükümet temsilcileri ile masaya oturacak sendikaların toplu sözleşme değil, eskiden olduğu gibi toplu görüşme yapacağını göstermektedir.

2010 yılı toplu görüşmelerinde daha önceki yıllara bakıldığında daha verimli bir sonuç alınıyor gibi görünse de, yasal alt yapısı düzenlenmiş bir toplu sözleşme süreciyle görüşmeleri ile yürütmek sendikaların elini daha da güçlendirecekti. Ancak aşağıda yer alan bakan Faruk Çelik'in açıklamasından da görüleceği üzere, memur sendikacılığına ilişkin yasal düzenlemenin bu yılın sonuna doğru yapılması planlanmaktadır.

FARUK ÇELİK'İN AÇIKLAMASI

Çelik, halen yasal düzenleme yapılmayan memur toplu sözleşmelerle ilgili ise ise şunları söyledi:

"Toplu sözleşme noktasındayız, fakat bunla ilgili yasal düzenleme olmadı. 15 Ağustos'ta ilk toplantımızı yapacağız. Bununla ilgili takvimin hızlı işlemesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çalışma hayatı dinamik bir hayat. Önümüzdeki sorunları çözmek durumundayız. Acilen çözülmesi gereken sorunlar var. Bunlardan bir tanesi, 2821-22 sayılı yasalar. Geçen akşam Meclis'i çalıştırarak, istatistiklerle ilgili 6 aylık öteleme yaptık. Kasım ayında çözmeye çalışacağız. Önemli sendikal mevzuattır. Onu inşallah bu yıl çözeceğiz. Memurlarla ve toplu sözleşmeyle ilgili anayasa uyum yasasını çıkaracağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber