Eğitimde seferberlik azmi LYS'de şampiyonluk getirdi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Temmuz 2011 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

LYS'de sıralamaya giren illerdeki başarının gönüllü eğitim seferberliği sonucu sağlandığı ortaya çıktı. Öğrenciden veliye, öğretmenden esnafa herkes el ele verince şampiyonluk kaçınılmaz oldu.

LYS sonuçlarında farklı puan türlerinde ilk beşe giren illerin başarısının tesadüf olmadığı, bu gayretin altında topyekün bir çabanın yattığı ortaya çıktı. Öğrenciden veliye, öğretmenden il milli eğitim müdürüne, esnaftan işadamına hatta zaman zaman tüm kentin seferber olmasıyla gelen başarının altında bir çok hikaye var. LYS rekortmenlerinin çıktığı illerde, öncelik babalarda olmak üzere aileler eğitime alındı. Ailelere, umut vaaden öğrencilere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatılarak, çocukların okul dışındaki boş zamanlarında çoban ya da fabrika işçisi olarak çalıştırılmamaları rica edildi. İl Milli Eğitim Müdürleri köy köy dolaşarak buldukları öğrencileri haftasonu ücretsiz kurslarda kamplara aldı, öğretmenler gönüllü dersler verdi. Durumu iyi olan aileler yoksul ailelere burslar verdi. Bunun sonucunda da öğrenciler de şehirler de başarı rekorları kırdı. İşte o iller ve başarı öyküleri:

- Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt: TS puan türünde Türkiye ikincisi ve TM sekizincisi çıkarttık. Bartın'da 8. yılım. Buraya geldiğimde başarı sıramız, plakamızın da numarası olan 74'tü. Eğitimin önce aileden geldiğine inandık. Onları öğrencilerin ders çalışmaları konusunda takınacakları tavır hakkında eğittik. Daha sonra da mutlu öğretmen mutlu okul projesini başlattık. Bir öğretmen okulunda mutlu olursa, öğrencilerine de mutluluk verir ve orada da başarılı olur. Müdürlerimize karşı da hiçbir imkandan kaçınmadık.

- Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar: Geçmişte başarı sıralamasında yer alamayan Aydın, TS puan türünde Türkiye üçüncülüğünü getirdi. Bu başarıyı sağlayan disiplin ve kontrol. Her hafta 12 müdür muavinimiz okullara gider; temizlik kontrolünden bayrak törenine, müdüründen öğretmenine, öğrencisinden kantinine her şeyi inceler. Sınavları analiz eder, eksiklere bakarız. Aydın genelinde bütün liselerde deneme sınavları yaparız.

- Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler: MF puan türünde Türkiye üçüncüsü olduk. Bizim şansımız, ailelerin eğitimin ciddiyetinin farkında oluşu. Ailelerin, çocukları için en önemli hedefi iyi bir eğitim almalarını sağlamak. Eğitimden başka çaremiz yok. Onun için ailelerle sağlam bir irtibat kurduk, onlara da eğitimler verdik. Hatta bazı anneler ?eşlerimize de özel seminer verin' dedi, babalara özel de eğitim verdik. Karabük'te soktakta bir genç görüyorsanız ya okula gidiyordur ya dersaneye.

- Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt: MF ve TM'de Türkiye birincisiyiz. Bir mesajlaşma sistemi kurduk. Öğrencinin devamsızlığından, notlarından, projelerinin durumundan veliyi SMS ile haberdar ettik. Bu hem devamsızlıkları düşürdü hem ailelerin farkındalığını artırdı. Her öğrenciyi evinde ziyaret ettik. Ailelere, öğretmenlerimiz cep telefonu numaralarını verdi. Bütün kurum ve STK'larla da işbirliği yaptık.

- Kırşehir il Milli Eğitim Müdürü Mesut Ayrıksa: 7senedir ilk 5'teyiz. Sözeldeki başarıyı iki yıldır sayısalda da yakaladık. Taşımalı eğitimle okulları merkezileştirdik, birleştirilmiş sınıfları kaldırdık. Ar-Ge bölümümüzün çalışması sonucu biri SBS, biri üniversite sınavı için iki komisyon kurduk. Bu komisyonlar sınavdan hemen sonra neticeyi, öğrencilerin, öğretmenlerin, okulların, ailelerin, STK'ların, dershanelerin durumlarını değerlendiriyor, sonucu bir kitapçık halinde tüm ilgililere dağıtıyor. Öğretmenlerimiz gönüllü ve ücretsiz olarak hafta sonları kurs verdi. Veliler çok bilinçli, sınava girseler çocuklarının başarısının aynısını yakalarlar. ERDİNÇ AKKOYUNLU/ELİF TUNCA

Okul okul dolaştık çalışkan öğrenciye burs sağladık

TM puan türünde Türkiye üçüncülüğünü ve TS'de de Türkiye beşinciliğini aldıklarını hatırlatan Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, başarılı öğrencilerle özel olarak ilgilendiklerini belirtti. Ziya Eser ?Bir çalışma yaptık. Buna göre de öncelikli olarak başarılı öğrencileri tespit ettik. Bu öğrencilerin üzerlerinde durursak başarılarının daha da artacağını düşündük. Hemen harekete geçtik. Rehber ve uzman öğretmenlerden oluşan 6 kişilik bir ekip kurduk. Bu ekibi köy, kasaba demeden bütün okullara gönderdik. Öğretmenlerin tespit ettiği başarılı öğrencilerle ve onların velileri ile konuştuk. Eksiklerini ihtiyaçlarını sorduk. Bu doğrultuda kimisini durumu iyi ailelerin desteğiyle burs bularak dershanelere yazdırdık. Öğrencilerin pek çoğunu da öğretmenlerle etüt çalışması yaptırdık? diye konuştu.

İmam Hatipliler başarıyı katladı

İMAM Hatip Liseleri'nin LYS'deki başarısının 28 Şubat sürecinin etkisinin kaldırılmasıyla meydana geldiğini söyleyen Önder İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Hüseyin Korkut, 1996 yılında ilk üçe Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden öğrencilerin girdiğini anlattı. Korkut ?Aynı başarıyı yakalamak için uğraşıyoruz. Epey bir zamandır katsayı ile ilgili mücadelemiz devam ediyordu. Önemli bir mesafe kaydettik. Okullarda yoğun çalışmalar yürüttük. Son üç yıldır da okullarımızda başarılı öğrencilerimizin sayısı arttı. Fiziki imkanları arttırdık, motivasyonu yükselttik. 28 Şubat sürecinin dayatmaları kalktıkça, iyileşme devam edecek. Rehberlik motivasyon çalışmaları da bir yandan sürüyor. Öğrenciler için yurtlar var. Bütün bunlar başarıyı olumlu etkileniyor. İmam Hatip liselerinin uyumu, iklimi ve herkesin bir başarı ve çalışma disiplini içinde olması okulda başarıyı arttırıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber