Sözleşmeli personele refakat izni verilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Temmuz 2011 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanlığının Milli Eğitim Bakanlığının isteği üzerine hazırladığı 28/04/2010 tarihli, 8098 sayılı ve ?Sözleşmeli personele refakat izni? konulu görüş yazılarında; ?Görev mahalli dışında sözleşmeli personelin aile fertlerinin refakatli tedavi görmesinin doktor raporu ile belgelendirilmesi durumlarında sözleşmeli personele refakat izni verilip verilmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşünü talep ettiniz ilgide kayıtlı yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri başlıklı 65 inci maddesinde " Hekimin veya diş hekiminin muayene veya tedavi sonrası tıbben göreceği lüzum üzerine genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmaları için muayene ve tedavi edildikleri yerleşim yeri dışına yapılan şevkinde, ayakta tedavilerde kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin gidiş ve dönüş yol gideri ve gündelikleri; yatarak tedavilerde ise gidiş ve dönüş tarihleri için gündelikleri ile yol gideri Kurumca karşılanır.

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yatarak tedavileri sırasında, hekimin veya diş hekiminin tıbben göreceği lüzum üzerine yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere Kurumca karşılanır

Yurt içinde veya yurt dışına yapılan şevkler nedeniyle ödenecek gündelik, yol, yatak ve yemek giderlerinin tutarı 72 nci maddede belirtilen Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenir.

Sürekli iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, kontrolü veya periyodik sağlık muayenesi amacıyla yapılan sağlık hizmeti giderleri ile yol ve gündelik giderleri de bu madde hükümlerine göre ödenir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir. Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerine ilişkin olarak 28/8/2008 tarih ve 26981 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliğinin 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında "Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yatarak tedavileri sırasında hekimin veya diş hekiminin tıbben göreceği lüzum üzerine yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere Kurumca karşılanır. 18 yaşını doldurmamış çocuklar için refakatçi kalınmasının tıbben lüzum görülmesi şartı aranmaz." hükmü, 3 üncü fıkrasının (b) bendinde "Yatarak tedavilerde, kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin gidiş ve dönüş tarihleri için yol gideri ve gündelikleri ile yatarak tedavi gördüğü tarihlerde refakatçisinin yatak ve yemek giderinin Kurumca ödenir" hükümleri yer almaktadır. Ayrıca, anılan Yönetmeliğin 32 ve 48 inci maddelerinde de yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerine; 44 üncü maddesinde ise yurtdışında geçici veya sürekli görevle gönderilme halinde sağlanacak sağlık hizmetlerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Sağlık hizmetlerine ilişkin ayrıntılı konuların yer aldığı Sağlık Uygulama Tebliğinde de benzer şekilde yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Görüleceği üzere, ilgili mevzuatta yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri ayrıntılı olarak düzenlenmesine rağmen refakatçi olan personelin bu süreçte konumuna, ilişkin düzenlemelere yer verilmemiştir.

Ayrıca, refakat izni sözleşmeli personele ilişkin hususları düzenleyen 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda da düzenlenmemiştir.

Bu çerçevede; konuya dair mevzuatta refakat izni düzenlenmediğinden dolayı sözleşmeli personele refakat izni verilemeyeceği mütalaa edilmektedir.? açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber