12 kişiden birinde Hepatit B virüsü pozitif/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2011 15:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Gürakar, dünyada 500 milyon hastada hepatit B virüsünün pozitif olduğunu belirterek, ''Bu oran, Türkiye'nin batısında yüzde 2-4, doğu ve güneydoğusunda ise yüzde 8-10 civarında'' dedi.

Gürakar, Türk Karaciğer Vakfı ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği'nin, ''28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'' dolayısıyla Holiday Inn Otel'de düzenledikleri basın toplantısında, bu günün, hepatit B virüsünü bulduğu için 1974 yılında Nobel Tıp Ödülünü alan ve 28 Temmuz 2010'da ölen Dr. Cohen Blumberg'i anma günü olarak kabul edildiğini söyledi.

1970'den önce hepatit B virüsünün bilinmediğini belirten Türk Karaciğer Başkanı Gürakar, bu tür karaciğer hücresi iltihabının tedavisinin ve koruyucu aşısının uygulanamadığını anlattı.

Hepatit B'nin koruyucu aşısının ve etkili tedavisinin bulunduğunu ifade eden Gürakar, şunları söyledi:

''6,5 milyar olan dünya nüfusunda, 500 milyon hastada, yani 12 kişiden birinde HBV virüsü pozitiftir. Bu oran, Fakat halkımızın çoğu, kanında B virüsü taşıdıklarını bilmiyor. Bilenlerin sayısı 3 milyon, bilmeyenlerin sayısı 20 milyon üzerindedir. Bilenler, işe girerken, gönüllü kan bağışı yaparken, askerde veya nikahtan önce yapılan kontrollerde durumlarını öğreniyor. Vakitli öğrenenler, hastalığın kronikleşmesinden, siroza veya kansere dönüşmesinden, hatta tedavi sonuç vermezse karaciğer nakline kadar gelişen süreçten kendilerini koruma fırsatı bulacaklardır.''

-''TÜRKİYE HEPATİT B ÜLKESİ''-

Almanya'da, Türklerin hepatit B taşıyıcılığında maalesef ''şampiyon'' kabul edildiğini vurgulayan Gürakar, ''Almanya'da son yıllarda toplam 500 bin kişinin kanında B virüsü pozitif bulunmuştur. Bunların yüzde 40'ının, 200 bininin Türk asıllı olduğu saptanmıştır'' diye konuştu.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün de sağlıklı bir topluma ulaşmak için çalışmalar yaptıklarını, bu amaçla ilgi alanları olan hepatit konusunda, halkta farkındalık yaratmak istediklerini aktardı.

Tözün, gerçek anlamda bir alan çalışması yapılmadığını için Türkiye'nin Avrupa'da bir ''hepatit B ülkesi'' olarak bilindiğini, bu görüşte, Almanya'daki hepatit B virüsü taşıyan Türklerin sayısının da etkili olduğunu vurguladı.

Dernek olarak bir alan çalışması yaptıklarını anlatan Tözün, ''Yaptığımız bu alan çalışmasından sonra, öncelikle toplumun dikkatini bu hastalara çekmek istiyoruz. Hepatit B kan yoluyla bulaşan, anneden çocuğa geçen, cinsel yolla bulaşan ve hasta kadının eşyalarıyla direk olarak temasa eden kişilerde gözüken bir hastalık. Hepatit C ise daha çok kanla bulaşıyor. Bu problemin ülkemizden silinmesi için elimizden geleni yapacağız. Çünkü hepatit B'nin aşısı var. Bugün, 3 aşıyla yüzde yüze yakın korunmak mümkün'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber