Komutanlar, krizli şura ile geldier, şura krizi ile gittiler

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN YAHYA BOSTAN

YAŞ'ta çıkması beklenen krize çözüm aranırken dün Genelkurmay Başkanı ile üç kuvvet komutanı emeklilik kararı aldı. Çankaya'daki zirve sonrası gelen karar, bir anda Türkiye'nin gündemini değiştirdi

Yüksek Askeri Şura'nın pazartesi günü başlayacak toplantısı öncesi TSK komuta kademesinde emeklilik şoku yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Balyoz soruşturmasında askerelerin tutuklanması, dün kabul edilen 'internet andıcı' iddianamesinde savcının yeni tutuklamalar istemesi ve Silvan'da 13 askerin öldüğü saldırı nedeniyle TSK'ya yöneltilen eleştirilerin ortasında, görev süresinin bitimine 2 yıl kala emekliliğini istedi. Bu kararı Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın emeklilik açıklamaları izledi. Orgeneraller Ceylanoğlu, Aksay ile Oramiral Yiğit, ayrılma kararı vermeselerdi, 30 Ağustos'ta yaş haddinden emekli olacaktı. Pazartesi günü yapılması planlanan YAŞ öncesi Org. Koşaner'in Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile yaptığı bir dizi görüşmenin özünü "tutuklu generaller" sorunu oluşturdu. Koşaner, ısrarla haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmayan komutanların tutukluluklarının şuraya girmelerine engel teşkil ettiğini ve bu durumun cezalandırmaya dönüştüğünü savundu. Bu konuda adım atılması beklentisini dile getiren Org. Koşaner'e sürecin yasalara ve bağımsız yargı kararlarına göre işleyeceği kanaati iletildi. Org. Koşaner, dün sürpriz bir şekilde gerçekleşen Çankaya Köşkü'ndeki zirvede Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a çözüm beklentisini bir kez daha iletti. Koşaner'in tutuklu komutanların emekli edilmesi ihtimaline karşı en azından temdit seçeneğinin kullanılmasını istediği ileri sürüldü. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin ardından Karargah'a dönen Org. Koşaner'e "İnternet andıcı" soruşturması kapsamında aralarında Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler'in de bulunduğu 22 askeri personel hakkında savcının "yakalama" istediği bilgisi verildi. Bu gelişme karşısında Koşaner'in 3 kuvvet komutanıyla değerlendirme yaptığı öğrenildi. Ardından toplantı salonuna geçen Koşaner, albay ve daha üst rütbeli komutanlara hitaben kısa bir veda konuşması yaptı. Emeklilik kararlarının duyulduğu sırada Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, İstanbul'a gitmek üzereydi. Hatta Gül'ün helikopteri de Esenboğa'ya geçmek üzere hazırlandı. Ancak Genelkurmay Karargahı'ndan Başbakanlığa gelen kuryeden emeklilik dilekçelerinin çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, programlarını iptal ederek Ankara'da kaldı. Çankaya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Gül'ün Esenboğa Havalimanı'na geçmesi için hazırlanan helikopterin pervaneleri durduruldu.

'TSK suç örgütü gibi gösterildi'

ORG. Işık Koşaner veda mesajında askerlere yönelik tutuklamaları eleştirdi. Mesajına, "Değerli Silah Arkadaşlarım" diye başlayan Koşaner, emekli ve muvazzaf çok sayıda TSK mensubunun somut delillere dayanmayan iddialarla soruşturmalara tabii tutulması, tutuklanması ve yargılanmasının, tüm TSK personeli tarafından üzüntü ve endişeyle izlendiğinden emin olduğunu belirtti. Koşaner şu mesajları verdi: "Şu anda 173'ü muvazzaf, 77'si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır. Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK'nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yatarılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Şartlar ne olursa olsun TSK'nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederim."

ANKARA'DA SAAT SAAT 'EMEKLİLİK' TRAFİĞİ

Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner arasındaki yoğun trafiğinden genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik kararı çıktı. Ankara'da yoğun trafik şöyle yaşandı:

Sabah 10.30'da Gül, Başbakan Erdoğan ile Koşaner'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Genelkurmay Başkanı Köşk'ten 11.30'da ayrılırken, Erdoğan yarım saat daha Köşk'te kaldı. Erdoğan ardından Başbakanlığa giderken, Cumhurbaşkanı Cuma namazı çıkışında açıklama yaptı.

Erdoğan Başbakanlık'ta iken Genelkurmay'dan bir subay 14.40'da Başbakanlık'a gelerek Orgeneral Koşaner'in emeklilik dilekçesini getirdi.

Saat 15.00'te İstanbul'a gitmesi beklenen Erdoğan, programını iptal etti, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Başbakanlık'a çağırdı. Görüşmede komutaların emekliliklerini istemesi halinde hukuken nasıl bir adım atılacağı görüşüldü.

Saat 18.30'da komutanların istifalarını istediği haberi gündeme düştü.

Başbakan Erdoğan, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'i Başbakanlığa çağırdı. Özel, 19.30'da geldiği Başbakanlık'tan saat 20.00'de ayrıldı.

Org. Özel, saat 20.10'da Çankaya Köşkü'ne çıktı.

Başbakan Erdoğan, 20.25'te Başbakanlık'tan ayrılıp, 20.30'da Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Org. Özel, bir araya geldi.

Üçlü zirve 21.30'da sona erdi. Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

Başbakanlık 21.45'te Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'ne çıktı, 22.00'de Başbakanlık Konutu'na geçti.

Saat 22.15'te, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Org. Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması kararnamesini imzaladığı duyuruldu.

22.20'de, Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nden çıkarak ikamet ettiği Dışişleri Resmi Konutu'na geçti.

22.30 da, Efkan Ala yeniden Çankaya Köşkü'ne çıktı.

23.20'de Başbakan Erdoğan, İstanbul'a gitmek üzere Resmi Konut'tan ayrıldı.

RESEPSİYONA KATILMADILAR

KKTC Silahlı Kuvvetler Günü, Merkez Orduevi'nde düzenlenen ve kuvvet komutanlarının katılmadığı bir resepsiyonla kutlandı. Davetliler, Orduevi'ndeki resepsiyona gelişlerinde KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Askeri Ataşesi Albay Behçet Öznacar ve öteki ilgililer tarafından karşılandı. Emeklilik isteyen komutanlar resepsiyonu katılmadı. Resepsiyona Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar, ile diğer davetliler katıldı.

KRİZLİ ŞûRA İLE GELDİLER ŞûRA KRİZİYLE GİTTİLER

2010'daki Ağustos Şûrası Balyoz darbe planı iddianamesi gölgesinde toplanmıştı. Şura'da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın durumu tartışma konusu olmuş, hükümetin Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirmemişti. Hükümet ile Genelkurmay arasında görüş ayrılığına neden olan komuta kademesi atamalarında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, emekliliğini isterken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na sürpriz bir şekilde Org. Erdal Ceylanoğlu atanmıştı. Şura'da Balyoz davasında sanık durumunda olan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfileri de yapılmamıştı. Üç general daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gitmiş, terfi kararı almıştı. Ancak hükümet bir süre sonra üç generalin Balyoz davasındaki durumlarından dolayı açığa almıştı.

SON BİR HAFTADA ÜÇ ZİRVE YAPILDI

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Erdoğan üç kez görüştü. Dün ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner'in istifası geldi. İlk görüşme, salı günü Erdoğan'ın Koşaner'i Merkez Bina'da kabulü ile gerçekleşti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Gül, Köşk'te Başbakan Erdoğan'ı kabul ederek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Ardından da Erdoğan, Orgeneral Işık Koşaner'i Resmi Konut'ta kabul ederek, haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Dünkü üçüncü ve son görüşme ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirvenin ardından akşam saatlerinde Koşaner'in istifası geldi.

HASAN AKSAY

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aksay İzmir'de 1947 yılında doğdu. 1967'de Hava Harp Okulu'ndan mezun oldu. 2007'de Orgeneralliğe terfi etti. Harp Akademileri Komutanlığı görevinnden Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılan ve ayrıca, NATO'nun Bosna- Hersek'te icra ettiği Barışı Koruma Harekâtı'nda birlik komutanlığı yapan Aksay'ın, TSK Üstün Cesaret ve Feragat, TSK Başarı, TSK Üstün Hizmet Madalyaları, TSK Şeref Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Madalyası var.

ERDAL CEYLANOĞLU

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu Kayseri'de 1945'te doğdu. 2007'de Orgeneralliğe terfi eden Ceylanoğlu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevini yürüttü. 30 Ağustos 2010'dan itibaren ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası Ceylanoğlu'nun TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Üstün Cesaret ve Feragat, Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası bulunuyor.

IŞIK KOŞANER

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner 1945'te İzmir'de doğdu. 2004'te Orgeneralliğe terfi etti. 30 Ağustos 2010'da Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası Koşaner'in Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Şeref Madalyası, TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı bulunuyor.

E. UĞUR YİĞİT

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit İstanbul'da 1945'te doğdu. 1964'te Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. 30 Ağustos 2007'de Oramiralliğe terfi etti. 2007-2009 yılları arasında Donanma Komutanlığı yapan Yiğit, 26 Ağustos 2009 tarihinden itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütüyordu. Evli ve iki çocuk babası Oramiral Yiğit'in TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Şeref Madalyası, NATO Madalyası ve Batı Avrupa Birliği Görev Hizmet Madalyası bulunuyor.

Yüksek Askeri Şura'nın pazartesi günü başlayacak toplantısı öncesi TSK komuta kademesinde emeklilik şoku yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Balyoz soruşturmasında askerelerin tutuklanması, dün kabul edilen 'internet andıcı' iddianamesinde savcının yeni tutuklamalar istemesi ve Silvan'da 13 askerin öldüğü saldırı nedeniyle TSK'ya yöneltilen eleştirilerin ortasında, görev süresinin bitimine 2 yıl kala emekliliğini istedi. Bu kararı Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın emeklilik açıklamaları izledi. Orgeneraller Ceylanoğlu, Aksay ile Oramiral Yiğit, ayrılma kararı vermeselerdi, 30 Ağustos'ta yaş haddinden emekli olacaktı. Pazartesi günü yapılması planlanan YAŞ öncesi Org. Koşaner'in Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile yaptığı bir dizi görüşmenin özünü "tutuklu generaller" sorunu oluşturdu. Koşaner, ısrarla haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmayan komutanların tutukluluklarının şuraya girmelerine engel teşkil ettiğini ve bu durumun cezalandırmaya dönüştüğünü savundu. Bu konuda adım atılması beklentisini dile getiren Org. Koşaner'e sürecin yasalara ve bağımsız yargı kararlarına göre işleyeceği kanaati iletildi. Org. Koşaner, dün sürpriz bir şekilde gerçekleşen Çankaya Köşkü'ndeki zirvede Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a çözüm beklentisini bir kez daha iletti. Koşaner'in tutuklu komutanların emekli edilmesi ihtimaline karşı en azından temdit seçeneğinin kullanılmasını istediği ileri sürüldü. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin ardından Karargah'a dönen Org. Koşaner'e "İnternet andıcı" soruşturması kapsamında aralarında Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler'in de bulunduğu 22 askeri personel hakkında savcının "yakalama" istediği bilgisi verildi. Bu gelişme karşısında Koşaner'in 3 kuvvet komutanıyla değerlendirme yaptığı öğrenildi. Ardından toplantı salonuna geçen Koşaner, albay ve daha üst rütbeli komutanlara hitaben kısa bir veda konuşması yaptı. Emeklilik kararlarının duyulduğu sırada Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, İstanbul'a gitmek üzereydi. Hatta Gül'ün helikopteri de Esenboğa'ya geçmek üzere hazırlandı. Ancak Genelkurmay Karargahı'ndan Başbakanlığa gelen kuryeden emeklilik dilekçelerinin çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, programlarını iptal ederek Ankara'da kaldı. Çankaya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Gül'ün Esenboğa Havalimanı'na geçmesi için hazırlanan helikopterin pervaneleri durduruldu.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber