İstifalara yol açan bugüne nasıl gelindi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞANAN gerilimin temel konusu Balyoz davasından dolayı tutuklu bulunan subaylardı. YAŞ'ta bu subaylardan 17'si terfi bekliyordu. Ancak Erdoğan bu terfileri kesinlikle kabul etmiyordu. Kriz trafiği gün gün şöyle gelişti:

14 TEMMUZ: 1 Ağustos'taki YAŞ'a ilişkin süreç Çankaya Köşkü'nde başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında 2 saatlik zirve düzenlendi. Gül'ün, 'Dava sanıklarının tayin ve terfi kararnameleri hazırlanmasın' direktifi verdiği öğrenildi.

26 TEMMUZ: Başbakan Erdoğan, perşembe günleri Genelkurmay Başkanı Koşaner ile yaptığı 'haftalık olağan görüşmesini' iki gün öne aldı. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de katıldı. Toplantıda, Genelkurmay'ın bazı konularda yasal değişiklik talepleri de geldi.

Başbakan ile Genelkurmay Başkanı, bakanların konuttan ayrılmasının ardından 20 dakika daha baş başa görüştü. Ancak mutabakata varılamadı.

28 TEMMUZ: Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'i ayrı ayrı kabul ederek görüştü. Gül, bu görüşmeler sırasında olası YAŞ krizinin önüne geçmek için çabaladı.

Ve özel dönemi başlıyor

YENİ Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel oluyor... Köşk'teki zirveden sonra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Özel jet kararnameyle Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. Koşaner, Başbakan tarafından da Genelkurmay Başkanvekilliği'ne getirildi. Mevzuata göre Jandarma Genel Komutanı doğrudan Genelkurmay Başkanı olamıyor. Özel bu nedenle önce Kara Kuvvetleri'ne atandı. Atama Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel YAŞ'tan önce Genelkurmay Başkanı olacak.

JANDARMA'YA KİM GELİYOR: Jandarma Genel Komutanlığı için İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün adı geçiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Donanma

Komutanı Oramiral Emin Murat

Bilgel'in atanması bekleniyor.

HAVADA İŞLER KARIŞIK: Komutan olması beklenen Orgeneral Bilgin Balanlı, Balyoz kapsamında tutuklanmış ve orgeneral rütbesinde başka isim kalmamıştı. Korgeneral rütbesinde sadece Mehmet Erten kalmıştı. Bu durumda Erten'in önce orgeneralliğe getirilmesi bekleniyor.

KARAYA İKİ SENARYO: Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu veya Genelkurmay ikinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in getirilmesi en güçlü senaryolar arasında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber