Fen edebiyat mezunlarının 2,5 diploma notu sorunu ne zaman düzeltilecek?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 01:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

emrahmat rumuzlu memurlar.net üyesinin, konuya dair yazısını YÖK Başkanının dikkatine sunuyoruz...

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARININ KANAYAN YARASI PEDAGOJİK FORMASYON

GEÇMİŞTEN BUGÜNE PEDAGOJİK FORMASYON

Fen - edebiyat fakültesi mezunlarının öğretmenlik mesleğini icra edebilmesi için gerekli olan pedagojik formasyon belgesini almak için çektiği sıkıntılar bitmek bilmiyor.

1998 den sonra fen-edebiyat fakültelerinde okuyanlar mezun olduktan sonra ALES sınava girip yeterli puan olan 100 üzerinden en az 55 puanı alanlar üniversitelerin açıkladıkları pedagojik formasyon programlarına başvurabiliyordu. Kontenjan ve mülakat gibi konularda sıkıntılar olsada her mezun olan öğrenci başvuru hakkına sahip olabiliyordu.

SAYIN ÖZCAN DÖNEMİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE MEZUNLARIN DURUMU

21 Ocak 2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında; Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi toplantısında alınan kararlar uyarınca 9 maddeden oluşan kriterler getirildi.Bütün üniversitelere gönderilen 03317 nolu karar kriterlerinin 6.sı olan; "Mezun durumda olan öğrencilerin diploma notunun 4 üzerinden en az 2.5 olması, mezunların formasyon eğitimi süresinin ise iki yarıyıl olması" ifadesi mezun durumda olan onbinlerce fen edebiyat mezununu mağdur etmiştir. Kriterlerin açıklanma tarihinden de anlaşılacağı üzere, 21 ocak 2010 tarihinden önce mezun olanların bu kriterlere dahil edilmesi büyük talihsizliktir. Çünkü mezun olacak öğrenciler bu tarihten önceki şartlara göre kendini konumlandırmış ve ona göre hazırlıklarını yapmıştır. Bu tarihten öncesine gidip bu şartlara göre hazırlık yapmaları mümkün değildir.YÖK e bu şartın oluşturduğu mağduriyet ile ilgili yazılı,sözlü itirazlar bildirilmiştir. Konu medyada, internet sitelerinde ve kimi köşe yazarlarınca dile getirilmiş ama ne yazık ki YÖK bu çağrılara tamamen kulak tıkamıştır. Son çare olarak konu mezun durumda olup mağdur olan yüzlerce öğrenci tarafından yargıya taşınmıştır. Hala yargı süreçleri devam etmektedir.

OKUYANLARA KOLAYLIK SAĞLAYACAĞI SÖYLENİYORDU ANCAK

Bu kriterlerin 3. sünde geçen "Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması ve en fazla alttan başarısız 2 dersinin olması" ifadesine göre 1998 öncesi olduğu gibi okuyan öğrencilerde eğitiminin 5. yarıyılında 2,5 ortalamayı geçmesi durumunda 3. ve 4. sınıfta pedagojik formayon derslerini görerek mezun olmuş olacaklardı ancak, Eğitimsen tarafından açılan dava ile danıştayca yürütülmesi durdurulmuştur. Örneklerden anlaşılacağı üzere, YÖK ün belirlediği kriterler pedagojik formasyon sorunu çözmemiş, aksine sorunu daha da derinleştirmiştir.

BU KRİTERLERE DAYANAK OLARAK GÖSTERİLEN "EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRMA " GEREKÇESİ

Bu kadar karmaşıklığa ve mağduriyete sebep olan bu kriterlere gerekçe olarak " eğitim kalitesini arttırma"nın amaçlandığı söylendi. Eğitim kalitesinin artmasına kimse karşı gelemez. Ancak bunu sadece not ortalamasına bağlayarak ve onbinlerce mezunu gözardı ederek gerçekleştirmeye çalışmak olaya çok yüzeysel bakıldığını göstermektedir.Fen edebiyat fakültesi öğrencileri okudukları bölümlerde çok yoğun bir öğrenimden geçmektedir. Bunun yanında fen edebiyat fakülteleri, öğrencilerini bilim adamı yetiştirmeye yönelik yoğun bir eğitimden geçirdiği için okuyan ve mezun olanların notları nadir olarak 2,5 üzerindedir.2,5 ortalama altındaki bir mezuna bilim adamı kapısı açık iken öğretmenlik yolunun kapanması tam bir trajedidir.

Ayrıca mezuniyet için gerekli olan başarı ortalamasının devletin bir kurumu olan MEB öğretmenlik kadroları için geçerli olmaması çelişkili bir durum değilmidir. Özellikle branş mezunları, pedagojik formasyon ve 2,5 ortalama şartı gözetmeksizin, MEB in öngördüğü ve ilköğretim , lise ve dengi devlet okullarında derslere ücretli öğretmen olarak girebiliyor.

Ayrıca mezunlar özel dershanelerde uzman öğretici statüsünde ders verebilmektedir. Bu durumlardan anlaşılacağı üzere, bu konuda en yetkili merci olan MEB bile bu gerekçeye uymamaktadır.MEB in uygulamasındanda görüldüğü gibi her fen edebiyat fakültesi mezunu, öğretmenlik yapabilecek kapasiteye sahip bir öğretmen adayıdır. Eğer ki asıl amaç eğitim kalitesini arttırmak ise; devlet okullarında ücretli öğretmenlik , dershanelerde uzman öğreticilik vb. eğitim ile ilgili kurumlarda çalışan fen edebiyat mezunlarına pedagojik formasyonun koşulsuz -şartsız verilmesi bu kurumlardaki eğitim kalitesini daha da arttıracaktır.

Aksine takdirde bu gerekçe, eğitim kalitesini arttırmaktan çok eleme amaçlı bir uygulama olarak anlaşılacaktır.

FEN EDEBİYAT MEZUNLARI NE YAPACAK

Ülkemizde her yıl fen edebiyat fakültelerinin farklı bölümlerinden yüzbinlerce mezun verilmektedir. Fen edebiyat fakültelerinin şu ana kadar tercih edilmesindeki en büyük etken öğretmen olma imkanının olmasındandır. Bu imkanında çeşitli gerekçelerle engellenmesi veya ortadan kaldırılması fen edebiyat fakültesleri için hazin bir sonuç olacaktır. En son kpss atamalarında da görüldüğü gibi; fen edebiyat fakültesi lisans bölümlerini bitirenler için kamuda açılan kadro sayısı komik rakamlarla ifade edilmektedir. Bu vakitten sonra yapılabilecek tek şey yeni tercih edilecek bölümlerin kontenjanının azaltılması olacaktır.

BUNDAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER VE KONTENJAN SIKINTISI

YÖK , 21 Ocak 2010 tarihinde belirttiği kriterleri tekrar gözden geçirmelidir.Bu tarihten önce ortalamasını düzeltme imkanı olmayan ve mezun durumda olanlar için daha adil bir uygulama getirilmelidir.Not ortalamasına dair nasıl bir düzenleme gelirse gelsin, 2010 dan önce mezun olanlar yine en büyük sıkıntıyı çekecektir. 2010 sonunda mezun olanlar ve bu yıl mezun olacaklar bu şartın farkında mezun olduklarından daha avantajlı ortalama ile mezun olma imkanına sahip olmuşlardır,dolayısıyla eski mezunlara göre önde başlamış olacaklardır.

Bu sorun ancak, daha önceleride uygulanan merkezi sınav ( ALES ) gibi bir sistemle herkese şartlarını eşitleyebilme ve yarışabilme imkanı tanınarak giderilebir..

Geçen yıl bu vakitlere başlayan pedagojik formasyon başvurularından bu yıl hiçbir haber yok. Bütün üniversitelerin kulağı YÖK ten gelecek bir haberde. YÖK ten ve YÖK başkanı Sayın Özcan dan adil bir uygulama bekliyoruz. Bu karmaşaya artık bir son verilmeli ve kontenjanlar arttırılarak 2,5 altındaki mezunlara uygulanan haksızlık son bulmalıdır. Pedagojik formasyon fen edebiyat fakültelerinin bir kanayan yarası olmaktan çıkmalıdır.

''Herkesi memnun edecek bir uygulama gelecek.''diyen YÖK başkanımız Yusuf Ziya Özcan ' dan bu sorunu ivedilikle çözmesini bekliyoruz..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber