YAŞ mağdurları kimlik, tabanca ve pasaportlarını aldılar, özlük hakları kaldı/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2011 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ilişiği kesilen askerler, geriye dönük tüm mali haklarının iade edilmesini bekliyor.12 Eylül'deki halk oylamasıyla yapılan anayasa değişikliklerle "kimlik, yeşil pasaport, silah" gibi imkanlara yeniden kavuşan YAŞ mağdurları yasaya rağmen, geçmişe dönük maaşlarını alamamaktan yakınıyor. YAŞ kararıyla ordudan atılan Topçu Üsteğmen Kerim Akçakoyun, Hava Astsubay Salim Aynacı ve Jandarma Astsubay Alattin Yalçın, hükümetin bu konuda da adımlar atmasını istedi.

YAŞzedeler adına Cihan Haber Ajansına konuşan Kerim Akçakoyun, ordudan ihraç edilmelerinin hukuksuz olduğunun kendilerine iade-i itibar edilmesiyle resmen ortaya çıktığını söyledi.

Akçakoyun, "Kanuna göre atıldığımız tarih ile bugün arasında geçen sürelere ilişkin tüm mali haklarımızı almamız gerekirken, şimdilik bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştır."dedi. Akçakoyun, kamuda üzerine atılı bir suçtan dolayı açığa alınıp sonra suçsuzluğu anlaşılan herkese, tüm kayıplarının yeniden sunulduğunu hatırlattı.

YAPTIĞIMIZ MASRAFLAR ÖDENMEDİ

TSK'den atılırken hiçbir hukuki ve vicdani engel tanımayan bürokrasinin, haklarını iade ederken çeşitli yasal engelleri önlerine sürmelerinin kabul edilemez olduğunu belirten Akçakoyun, birçok subay ve astsubayın zorunlu hizmeti doldurmadan atıldığından "öğrenim gideri' adı altında yaptıkları masrafların derhal kendilerinden tahsil edildiğini vurguladı.

Şimdi suçsuz oldukları resmiyet kazandığı halde apar topar alınan bu paraların bile taraflarına ödenmediğini ifade eden Akçakoyun, "Tüm rütbeli askerlerin emekliliklerinde en büyük menfaatlerinin kaynağı OYAK'tır. Yasayla her ne kadar tekrar OYAK'tan faydalanıyor gözüksek de pratikte sistem dışına atıldığımız küçük bir hesap sonucunda ortaya çıkacaktır."diye konuştu.

Emekli sandığı primleri hususunda da tam bir kargaşanın yaşandığını işaret eden Kerim Akçakoyun, şöyle devam etti: "Yasa bizim zayıf bütçelerimize daha uygun ödeme seçenekleri sunarsa büyük bir rahatlama olacak. 2003'te 26 bin lira çeken bir yüzbaşıdan bugün güncelleştirmeyle birlikte 71 bin lira isteniyor. Bu rakam 48'e bölünse bile ortaya çıkan taksit miktarı can yakıyor. Aradığımız zaman SGK yetkilisi çıkan yasayı farklı yorumluyor, diğer kurumlardan başka bir bürokrat ayrı şeyler söylüyor."

Mağdurlara atıldıkları rütbe üzerinden kimlik kartlarının verildiğine işaret eden Akçakoyun, emsalleri albay olan bir subayın atıldığı dönemdeki kimliği taşıyacağını aktardı.

Bu trajikomik uygulamayı üzüntü verici ve rencide edici bulduklarını anlatan Akçakoyun, söz konusu sorunları çözülmediği sürece kayıplarının büyük ölçüde devam edeceğini dile getirdi.

HAKLARIMIZ TAKSİTLE VERİLSİN

Önerilen 'memuriyete dönüş ve yaşı gelenlere emeklilik hakkı' verilmesiyle atılan adımı ve gösterilen iyi niyet mesajlarını asla inkar etmediklerini aktaran Akçakoyun, şunları söyledi: "Bizlerden gasp edilenlerin yine iade edilmesi elbette bir külfet oluşturacaktır. Gerekirse def'aten ve bir senede değil, 4 belki 5 seneye bölerek taksitler halinde haklarımızın verilsin. 1960'lı yıllarda bu fakir millet 7 bin subayını resen emekli etmek için milyonlarca dolar Amerika'dan borç almış. Yetmemiş gibi bu torpilli zevatı üstü üste çıkarttığı 4 kanunla 'korgeneral' seviyesinden emekli etmiştir. Böyle bir anlayışı asla tasvip etmiyoruz. Ancak biz haklarımızı adil bir çerçevede, taksitlere bölüp yükü hafifleştirerek, en uygun bir şekilde almaktan yanayız."

1998'de JanDarma Astsubay rütbesinde iken ordudan atılan Alaattin Yalçın, YAŞ mağdurlarıyla ilgili düzenlemeyi yapan hükümete teşekkür eti.

Yalçın, kimlik, tabanca ve pasaportlarını aldıklarını ancak, SGK, OYAK ve maaş gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının halen devam ettiğini açıkladı.

1991'de TSK'den ilişkisi kesilen Hava Astsubay Salim Aynacı da emeklilik ve atama işlemlerindeki sıkıntılarının giderilmesini gündeme getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber