MEB, alan sınavını bıraksın, kontenjanları artırmak için uğraşsın!

Cumartesi günü Sabah gazetesinde yer alan haber, bir kez daha öğretmen adaylarının gündemini meşgul etmiştir. Bakan Ömer Dinçer'e dayandırılan habere göre, öğretmenlerin alan sınavıyla atanması yeniden düşünülmektedir. Ancak daha önce memurlar.net tarafından bir çok defa belirtildiği için bir kez daha belirtmek gereği duyuyoruz. Önemli olan öğretmen atama kontenjanlarının arttırılmasıdır. MEB'in kontenjanların arttırılmasına yönelik açıklama yapmak yerine, bugün itibariyle, alan sınavına yönelik açıklama yapması sadece gündemi değiştirmek olarak algılanmaktadır. Ayrıca, alan sınavı, üniversite verilen eğitimin bir kez daha sınava tabi tutulması anlamına gelmekte olup, bu doğru bir uyguma değildir.

* Bakan Dinçer: Öğretmenleri 3 aşamalı yeterlilik sınavıyla seçeceğiz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2011 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEURLAR.NET: ALAN SINAVI YAPILMASI DOĞRU DEĞİL

Memurlar.net olarak alan sınavı yapılmasın yanlış bulduğumuzu, daha önceki yıllardaki haberlerimizde ele almıştık. Bunun en önemli gerekçeleri şu şekildedir:

1- Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavı yapısı itibariyle bir yarışma sınavıdır. Aynı branşlardan mezun olmuş adaylar arasında, en hızlı kavrayış bilgisine ve hızlı soru çözme yetkinliğine sahip adaylar ayrıştırılmaktadır.

Ancak alan sınavı bir yeterlik sınavıdır ve üniversitelerde verilen eğitimin ayrıca bir sınava tabi tutulması anlamına gelmektedir. Üniversitelerde verilen akademik eğitim sonucunda diploma verilerek mezun edilmiş adayın, ayrıca bir sınava tabi tutulması doğru değildir.

2- Bir kaç yıl önce, MEB branş sınavı yapmak istemiş ve bu konuda ÖSYM'ye başvurmuştu. ÖSYM, böyle bir branş sınavı yapamayacağını belirtmişti. Ancak buna rağmen MEB yönetmeliği değiştirmişti. Açılan iptal davasında ise mahkeme, yönetmelik değişikliğini iptal etmişti. MEB, yaşanan bu mevzuat zoruluğunu yasal düzenleme ile aşabilir. Ancak ÖSYM'nin bile kendine güvenemeyerek sınav yapamayacağını belirtmesi ve de MEB'in yaptığı sınavlardaki soruların kalitesi, bu tür bir sınavın büyük bir gürültü koparacağını ve Bakanlığın çok büyük bir suçlama altında kalacağını göstermektedir.

3- Görevde yükselme yönetmeliğinde son yapılan değişiklikle bir sınavda sorulan soruların yüzde 5'inin iptal edilmesi durumunda sınavın iptal edileceği hükme bağlanmıştır. Bazı mahkeme kararlarında da, soruların yüzde 10'unun iptali üzerine sınavın iptaline karar verilmiştir. MEB'in yapacağı branş sınavı örneği üzerinden gidecek olursak: Matematik branşı için 50 soru hazırlandığını ve sınav sonrasında 3 sorunun iptal edildiğini düşündüğümüzde, sınav iptalle karşı karşıya kalacaktır. MEB yetkilileri bu hususun üzerinde önemle durmalıdır.

4- Resim, Müzik gibi sınavlarda yazılı sınav yerine uygulamalı sınav yapılacak, bu ise her türlü şaibeyi beraberinde getirecektir.

MEMURLAR.NET ÜYELERİNİN YORUMLARI

hikmet_80

Sayın yeni milli eğitim bakanı biz atanamayan öğretmen adayları olarak biriken 350.000 öğretmen sorununu çözmenizi beklerken siz sanki şeker bayramında doğmuşsunuz gibi şekerlik yapmaya çalışıyorsunuz... Sizin de siyaset yapıp gençleri kandıracağınız,bu sorun sanki bizden kaynaklanıyormuş havası vermek isteyeceğiniz şimdiden belli oldu... Umarım bunun yanlış olduğunu en kısa zamanda anlarsınız...Ne yapmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız.6-7 yıl atanamayan öğretmen adaylarına sorun, onlar size yeterli bilgiyi verir... Şunu da unutmayın bütün öğretmenler yeterli kabiliyete yeteneğe üniversiteyi bitirdikten sonra sahipler zaten... Siz yeterli yetenek,kabiliyete sahip misiniz?Bakan olmayı nasıl hak ettiniz? Sorunu lütfen görün artık, görmezden gelmeyin,çarpıtmayın... Şunu da söyleyeyim bu sorunu 9 yıldır ülkeyi yöneten Ak Parti iktidarı icat etti.Çözmekte onların boyunlarının borcudur...

amele cavusu

sayın bakanımız daha kpss nın ne olduğunu neler sorulduğunu bilmiyor. Fizik diyor:) eyvah eyvah her gelen gideni aratıyor. oyuncak gibi oynuyorlar. bu sınav giren 6-7 hatta 10 yıldır atanamayan adaylar ne yapacak.

canand

bence önce bu bakanları bir yeterlilik sınavından geçirmeli daha sınavdan, eğitimden haberleri yok ki....türkçe öğretmeni zaten fizik çözmüyor...ama bize yeterlilik sınavı yapacak değerli bakanımızın bundan haberi bile yok daha

bahtsız öğretmen 31

benim braşımda sınav olsa ne olacak ki 11 (onbir) yıldır 1 ( bir ) tane kadro verilmeyen döküm ögretmenligi gibi bir çok bölüme sen sınav yapsan ne olacak ki atama olmadıktan sonra p 10 egetim bilimlerinden 100 puan alsan ne degişecek ki

eser_best

sonuç sizce nekadar değişir?o branştan atanacak 100 kişi varsa 98 i aynı olur...yetersiz gördüklerinizi üniversiteden niye mezun ediyorsunuz?

elektrikdiyar

her gelen bakan kendini bir sey sanip yeni iddalar atiyor ortaya meclis basiniza yikilasica.hem sen bu sacmaliklarla ugrasip geveleyecegine git kadro sayisini artir. o zaman universiteler olmasin direk git yeterlilige gore sinav yap.allahim ya oruc oruc simdi..................ya kalkip biz 5 yil 6 yil okuyoruz o yillar yeterlilik icin degilmi ya ne sacmaliyorsun dincer ne ne ne ne ne ne?

ADALET_YOK

Bakan Dinçer Taktik Değiştirdi 11544 Alım Gündemini Değiştirmek İstiyor Böyle Bir Gündem Oluşturmak İstiyor.Bizlere atama sayısının artırılması hakkında bilgi versin bıraksın bunları.

dmert

bunların hepsi bahane sengit önce ünüversitedeki kontenjanları azalt, bırakın bu mezun olan ve olacak öğretmenleri zaten öğretmen olmayacak olsa diplomayı alamazdı. bir sürü üniversite açtılar, ataması yapılmayan bölümlerin kontenjanını artırdılar, sonrada eee sınıvı değiştirelim sınavı değiştireceğinize önce kafayı değiştirmek lazım 230 bin kişi bekleyecek 11544 kişi alınacak bazı bölümlerdeki bekleyn kişi sayısı 30 bini buldu. bu iş yürümez, var olan sınavla insanlar yıllarca beklerken, atama bekleyenlerin psikolojisi bozulurken, aile hayatı olumsuz etkilenirken yeni bir oyalama taktiği. onun için bu yöntem etkili olmaz sorunun kaynağına inilmesi gerekir.

eylime

her gelen yeni bakan sınav sistemini degiştirecegiz diyor gündemi saptırmaya çalışıyorlar. atama kontenjanlarını arttırın siz. sınav 10 aşamalı olsa ne yazar kontenjan az olduktan sonra. yine saçmalamaya başladılar.

englshteacher4

arkdaslar,kanım dondu cidden,ya biz mezun olalı yıllar oldu,benim branşım ingilizce.ben çıkıp 5 yıl sonra ingiliz tarihimi çalışıcam,dil bilimi mi çalışıcam ya,matematikle zor çebelleşiyoruz.yargıdan anlayan arkadaslar,bu sisitemi kafasına göre değiştirebilirmi,yoksa danıştayavs gider mi ,bi şey söyleyin,ölüvericem şimdi:(

sosyologca_06

Bu yaştan sonra kim uğraşacak bu sınavla?kpss'yle birlikte yeterlilik..şaka gibi..! Öğretmenlikten nefret edecek hale geldim zaten bu 7 yılda.. Öğremenine bu kadar eziyet eden başka bir ülke var mıdır, merak ediyorum? Yeter artık gerçekten!

KRALbaşkan

diploma yetmiyor mu? yeterlilik sınavları afrika da bile yok.

szlşmlisınıfçı

boşuna mezun oluomuşuz okullardan...

alo110

buda öysm gibi eleme türü diye düşünüyorum bu insan zaten öğretmen olmayı hak kazanmış neyin eğitimnden geçireceksin eğitim aynı zamanda tecrübedir yıllar o tecrübeyi ona kazandıracaktır ben buna diskalifiye etmenin başka türü diye düşünüyorum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber