Atatürk Havalimanı Dünya 19'uncusu oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ağustos 2011 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur CEBECİ

Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin raporuna göre Türkiye'de havayolu yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 20.2 arttı. Türkiye'nin dünya havacılığındaki payı yüzde 2.5 oldu. Bölgenin aktarma merkezi haline gelen İstanbul Atatürk Havalimanı, 32 milyonu aşan yolcu sayısıyla sıralamada ilk 20'ye girdi.Yolcu sayıları ve pazar payları konusunda detaylı araştırmalara imza atan Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI-Airports Council International), geçen yılın havalimanı performansı raporunu açıkladı. 157 ülkeden 1318 havalimanının değerlendirildiği raporda, dünyadaki toplam yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6.6 artarak 5 milyarı aştı.

Ekonomik krizle birlikte toparlanmaya başlayan havacılıkta istikrarlı büyüyen ülkeler arasında Brezilya, Rusya, Çin ve Türkiye'yi gösteren ACI'nin rakamlarına göre, TAV tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı 32 milyonu aşan iç ve dış hat yolcu sayısıyla Avrupa'da sekizinci, dünyadaysa 37'nci en büyük havalimanı oldu.

Dış hat yani uluslararası yolcu sayısındaysa Atatürk 19'uncu olarak rekor kırdı. Genel büyüme yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Kargoda 42'nci sırayı alan Atatürk Havalimanı, toplam uçuş sayısında ise 46'ncı sıraya yükseldi.

BÖLGESEL MERKEZ OLDUK

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın büyümeye devam ettiğini söyleyen TAV Havalimanları Holding'in CEO'su Sani Şener, ?Rakamlar, Atatürk Havalimanı'nın bölgesel bir ?hub' yani merkez olduğunun bir göstergesi. Bu büyümeye THY ve yakalanan transit yolcu sayısının önemli katkısı var? diyor.

Toplam yolcuda İstanbul Atatürk'ü, Antalya Havalimanı 60'ıncı sırada izlerken, Sabiha Gökçen 121'inci, Ankara Esenboğa da 176'ncı oldu. ACI'nin 5 milyondan daha fazla yolcuya sahip havalimanları sıralamasındaysa birinciliği yüzde 74'le İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aldı. Geçen yılı 11.5 milyon yolcuyla kapatan Sabiha Gökçen'i aynı listeye yüzde 20'lik büyümeyle 23'üncü sıradan giren Antalya Havalimanı izledi.

Ülke sıralamasında ise pazar büyüklüğü açısından Türkiye dış hatlarda 10'uncu, iç hatta ise 14'üncü oldu.

THY Amerika hatlarında yüzde 100 dolu uçuyor

Türk Hava Yolları, açılmasının üzerinden kısa süre geçmesine rağmen yüzde 100 doluluğa ulaşan Washington ve Los Angeles hatlarında uçuş sayısını artırıyor. 30 Ağustos'tan itibaren Washington'a haftalık altı, Los Angeles da beş sefer yapılacak. Bu hatlarda Mart 2012'den itibaren her gün karşılıklı uçulacak.

Haftada 14 sefere çıkan New York'ta ikinci sefer doluluk oranları hızla yükseliyor. Chicago ise uygun bağlantılı uçuşlarıyla öne çıkıyor. Amerika kıtası, THY'nin en yüksek gelire ulaştığı pazarların başında geliyor.

TRANSİT YOLCU

Washington Müdürü Handan Çörekçi, taşıdıkları yolcunun yüzde 59'unun transit olduğunu söylüyor. Ağırlıklı olarak Hintli ve Afrikalılar İstanbul üzerinden dünyaya dağılıyor. Hedef yıl sonuna kadar Amerikan USAirways ile ortak uçuşlara geçebilmek. Code share olarak adlandırılan bu uçuşlar sayesinde Amerikalı diplomatlar da THY ile resmi görevlerinde uçabilecek. Amerikan yasalarına göre devlet görevlileri sadece Amerikan uçaklarında veya ortak uçuş yapılan seferlerde uçabiliyor.

Washington'da Dulles Havalimanı'na öğleden sonra 15.25'te inen uçak, saat 22.50'de İstanbul için kalkıyor. Kış sezonunda yarım saat öne çekilecek seferle yolcular İsrail ve Ortadoğu bağlantılarını daha rahat yakalayabilecek.

LOS ANGELES DA FULL

Mart ayında Amerika'nın en batı yakası Los Angeles'a uçmaya başlayan THY, 30 Ağustos'tan itibaren seferlerini haftada beşe çıkartıyor. Los Angeles'ın başarılı müdürü Fatma Yüceler, gelecek yıl mart ayında her gün uçacaklarını söylüyor. Biletleri yok satan hat, aynı zamanda ara sınıf Comfort Class'ın da en yüksek doluluk oranına ulaştığı noktaların başında geliyor.

SIRADA HOUSTON VAR

THY'nin Amerika kıtasındaki uçuş noktaları arasına önümüzdeki yıl Houston da katılacak. Sonrasında yeni rotalar arasında Detroit, Atlanta, Miami hatları var. Kanada'da ise Montreal, Orta ve Güney Amerika'da Mexico City, Bueros Aires sırada.

Final maçına THY damgası

Barcelona FC ile Manchester United'ın Washington FedEx Stadı'ndaki maçı, THY şovuna dönüştü. Sahadaki reklamların ve ekranlarda dönen filmlerin ana teması, THY'nin Avrupa'nın en iyi havayolu seçilmesiydi. Maçın sonunda Manchester United'a kupayı THY'nin uluslararası marka elçisi olan NBA yıldızı Kobe Bryant verdi. Sporun devlerini bir araya getiren maçın mükemmel organizasyonu, THY'nin İngiltere Halkla İlişkiler ve Reklam Danışmanı Füsun İlkay'ın eseriydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber