Çevre imkanlarını kullan, okulu eğitime hazırla...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ağustos 2011 01:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre İmkânlarını Kullan Okulunu Eğitim Öğretime Hazır Et

Yıllarca kayıt parası almamaları için basın ve resmi yazılar aracılığıyla uyarılan okul müdürleri yeni bakanla birlikte 20.07.2011 tarihli ve 2011/40 sayılı ?Öğrenci Kayıt ve Kabullerinde ve Diploma Karşılığı Bağış Alınmaması? konulu Genelgenin çıkarılmasıyla;

? Öğrenci velilerinden hiçbir surette bağış talep edilmeyeceği,

? Okul-aile birlikleri temsilcilerinin, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyeceği,

? 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki diploma harç ücretlerinin, ilgili mevzuatına göre değerlendirileceği

belirtilmişti.

Buna rağmen Bakanlığın Özel Kalem Müdürlüğüne ve Genel Müdürlüklere yapılan başvurulardan, öğrenci velilerinden bağış taleplerinin devam ettiğinin anlaşılması üzerine kayıt parasıyla alakalı özel araştırma timi kuruldu.

Okul müdürleri kayıtlarda yapılan bağışlarla ne yapıyor okulunu eğitim öğretime hazırlıyor.

Fakat geçtiğimiz yıllarda her eğitim öğretim yılı başlangıçlarında hemen hemen her genel müdürlük tarafından çıkarılan ve ?İl Özel idaresi Bütçesine aktarılarak kullanılmak üzere gönderilen onarım ödenekleriyle birlikte, okul aile birlikleri, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer mahalli imkânlardan da yararlanmak suretiyle sıraların temizliği, kapı, pencere, koridor ve dersliklerin boyanması, tesisatların gözden geçirilmesi, araç gereçlerin bakımı ve eksiklerin giderilmesi, bahçe ve çevrenin tanzimi, okul girişlerinin düzenlenmesi, bu mekânlardaki eksikliklerin tamamlanması, atölyelerin ve uygulama birimlerin iyileştirilmesi? uyarısını içeren yazılar, okullara gönderilmek üzere sanırım hazırlanmaktadır.

Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün ?Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Hazırlık Çalışmaları? konulu, 14/07/2009 tarih ve 2820 sayılı yazılarını buna örnek verebiliriz.

Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen bu yazıda; Okullara gönderilen onarım ödeneklerinin çok az olduğunu ve bu paranın yetmeyeceğini bilen bakanlık; okul aile birlikleri, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer mahalli imkânlardan da yararlanılmasını istiyor.

Okul aile birlikleri ise parayı nerden bulsun çünkü kayıt parası almak yasak, genelgeden önce gönüllü verilmesi halinde makbuz karşılığı para alabiliyorlardı. Tabi yeni genelge ile de kayıt sırasında okul aile birliklerin okulda bulunması da yasaklandı.

Okullarda velilerden alınan bağışlar; 31.5.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği çıkarılmasıyla kayıt altına alınmış ve sorumluluk okul aile birliklerine verilmiştir. Fakat 2011/40 sayılı genelge ile okul aile birliklerin bağış toplama işi bitmiştir. Çünkü eğitim-öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak ve okula maddî katkı sağlamak için kurulan Okul-Aile Birlikleri maddi kaynaktan (bağış) yoksun görevlerini nasıl yerine getirecektir. Öğrenci velileri kayıt zamanı dışında, okula uğrayıp okul aile birliğine bağış yapmak istediğini beyan ettiği zamanlarda okul aile birlikleri işlerliğini yeniden kazanacaktır. Tabi bu durumda kaç öğrenci velisinin bu şekilde düşüneceğini herhalde biliyorsunuzdur.

Ama okullar eğitim öğretime hazırlanacak boya, badana yapılacak vs iş çok... tabi burada sihirli sözcük devreye giriyor. ?Çevre İmkânlarını Kullan Okulunu Eğitim Öğretime Hazır Et Ama Kayıt Yaparken Bağış Alma?

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber