Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için kulisler başladı

Haber Giriş : 24 Nisan 2005 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı haziran sonunda yapılacak seçimde belli olacak. 11 asil üye arasından seçilecek başkan için 3 isim öne çıkıyor. Turgut Özal'ın üyeliğe seçtiği Haşim Kılıç ise aday olmayı düşünmüyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin haziran ayında emekliye ayrılıyor. Yerine geçecek isim için kulis faaliyetleri şimdiden başladı. 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Yüksek Mahkeme üyeliğine seçilen Bumin, 26 Haziran'da yaş haddini dolduracak. Boşalacak başkanlık koltuğu için mahkemenin 11 asıl üyesi arasından seçim yapılacak. Yasaya göre, seçimde resmi olarak aday olma ya da aday gösterme uygulaması yapılmıyor. Başkan, gizli oy ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile seçiliyor. En az 6 üyenin oyunu alan isim başkan oluyor.

Başkanlık için Fulya Kantarcıoğlu, Ertuğrul Ersoy ve Mehmet Erten'in isimleri geçiyor. Başkan Vekili Haşim Kılıç'ın aday olmayı düşünmediği belirtiliyor. Yüce Divan davalarının gündemde olması nedeniyle başkanlığa gelecek ismin ceza hukuku konusunda tecrübeli Yargıtay kökenli bir üye olması gerektiği üzerinde duruluyor. Bu çerçevede daha önce Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi olan Ahmet Akyalçın ile Yargıtay 1. Ceza Dairesi üyeliği yapan Mehmet Erten'in ismi öne çıkıyor. Daha önce uzun süre Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevinde bulunan ve 1995'te Danıştay üyeliği kontenjanından asıl üyeliğe seçilen Fulya Kantarcıoğlu'nun da seçilme ihtimali bulunuyor.

Başkan seçiminde mahkemenin üye yapısının da etkili olacağı belirtiliyor. Kısa süre önce emekliye ayrılan Ertuğrul Ersoy ve Fazıl Sağlam'ın yerleri boş duruyor. İki üyeliğe yapılacak atamalarla, mahkeme heyetindeki 11 asıl üyenin 6'sını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer seçmiş olacak. 4 yedek üyenin tamamı da Sezer tarafından göreve getirildi. Sezer'in atadığı üyelerden Enis Tunga, Fazıl Sağlam ve yedek üye Mustafa Yaşar Aygün yaş haddinden emekli oldu. Yine Sezer tarafından avukatlar kontenjanından seçilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise CHP üyesi olması nedeniyle yapılan eleştiriler üzerine göreve başlamadan istifa etmişti. Halen görevini sürdüren asıl üyeler Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Mustafa Yıldırım ve Serdar Özgüldür, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından atandı. Başkan Vekili Haşim Kılıç ile Sacit Adalı ise merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından atanmıştı. Mahkeme heyetinde yer alan Fulya Kantarcıoğlu ve Tülay Tuğcu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından seçildi.

Bu arada, Yüksek Mahkeme'nin yeniden yapılandırılması ve üyelerin emeklilik yaş sınırının 67'ye çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği taslağı, Meclis gündemine gelmeyi bekliyor. Uzun süredir tartışılan değişiklik, iki ay içinde gerçekleşirse Başkan Mustafa Bumin'in görev süresi 2 yıl daha uzayacak. Anayasa Mahkemesi tarafından hazırlanan taslakta, üye seçme yönteminin değiştirilmesi öneriliyor. Mahkemenin üye sayısını 17'ye çıkaran taslak, 4 üyenin Meclis tarafından seçilmesini öngörüyor. Mevcut durumda üyelerin tamamını seçen cumhurbaşkanının yetkisi ise 2 kişi ile sınırlandırılıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber