UNESCO'dan davet alan öğretmen, MEB bürokrasisini aşamadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2011 01:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir öğretmen tüm engelleri aşarak ilk kez UNESCO tarafından davet edildi. 20 kadar öğretmen de son aşamalarla uğraşıyor. Davet edilen öğretmen Türkiye'de MEB'in yaptığı, UNESCO'nun yaptığı sınavları da aştı. Ancak, öğretmen MEB'deki bürokrasi engelini aşamıyor.

Konu ile ilgili özeti aşağıda paylaşıyoruz. Geçen gün memurlar.net'teki bir yazımız üzerine arayan Basın Müşavirliğinin bu haberle de ilgilenmesini diliyorum.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

İşte konunun özeti:

Kişi ?Lisesinde rehberlik dersi öğretmeni ve okulun AB projeleri koordinatörüdür. İlgili yönetmelikteki koşulları taşıdığı için, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Dairesi Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da yapılan Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Personeli Seçme Sınavına katılmıştır. "Uluslararası Kuruluşlarda Staj" bölümünden KPDS ingilizce notu da 95 üzeri. Mevzuat sınavını da aşmış.

Mevzuat gereği UNESCO daki Dışişleri Bakanlığımıza bağlı Daimi Temsilciliğiz tarafından işlemlerime devam edildi ve 08/02/2011 tarihinde UNESCO Genel Merkezi Eğitim sektörü direktörü Svein OSTTVEIT tarafından işe alım mülakatı yapıldı. Türkiyede yapılan sınavda başarılı olmak yetmemekte ayrıca ilgili uluslararası kuruluşunda sınavını geçmek gerekmektedir. Bu sınavda geçilerek MEB'e ve diğer birimlere UNESCO genel merkezi tarafından 1 yıllık çalışma sözleşmesi ve akseptans gönderildi. Bu Türkiye ve öğretmen için büyük bir başarıydı çünkü Türkiye'den ilk kez böyle bir görev için eleman gidecekti. Fakat MEB Hizmetiçi biriminden bildirilen yazıda 2010 yılı içinde yurtdışında çalışmaya başlanmadığı için ilgili kadro onayının Maliye Bakanlığı tarafından verilemeyeceği ve (sınavını kazandığı ve akseptansını aldığı halde) 2010 yılında ayrılmış olan kontenjanların kullanılmasına imkan olmadığı bildirilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığı yetkililerine sorulduğunda akseptansın hazır olması ve sınav sonucu kazanılmış hak olması sebebiyle 2011 kontenjanından MEB in gönderebileceği ifade edildi. MEB'e yapılan başvurudan sonuç alınamadı.

Durum böyle iken MEB 2011 yılı 2 kişilik ?uluslararası kuruluşlarda staj kontenjanı için? tekrar sınav yaptı. Çözüm için bu sınava girmesi önerildi.Bu sınava giren 8 kişi arasında elinde ?akseptansı? hazır olan tek kişi 5 dakika süren bir mülakatla elendi.

UNESCO veya benzeri uluslararası kuruluşlarda kabul belgesi sağlayabilmek için takvime uymak gerekmekte ve UNESCO' nun takvimi dolayısıyla UNESCO Ocak ve Şubat aylarında kendine gelen başvuruları değerlendirmekte, yine Şubat veya Mart ayında uygun bulduklarıyla ?sözlü mülakat? yapmakta ve yine uygun görürse Mayıs veya Haziran ayında akseptans göndermektedir.

Dolayısıyla 2011 yılı sınavını kazanan MEB personeli için de aynı süreç işleyecek ve takvimden dolayı mağdur olacaklardır.

Oysa, 2011 yılında elinde akseptansı hazır bulunan MEB personeli UNESCO Ağustos 2011 veya en geç Eylül 2011 de çalışmaya başlaması için bekliyor.

Fakat öğretmen bir sonuç alamıyor.

Bu şekilde en azından akseptansını bekleyen 20 civarında kişi bulunuyor. Onlar da akseptanslarını aldıkları taktirde aynı sorunla karşılaşacaklar.

Sorunun MEB tarafından çözümlenmesi için bizim de kamuoyu oluşturmamız talep ediliyor?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber